PRZEPISY NA SURÓWKI DLA DZIECI

MARCHEW Z JABŁKIEM

  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • kilka kropel cytryny
  • odrobina świeżo mielonego pierzu

Umytą, obraną marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłko umyj i zetrzyj na grubych oczkach, dodaj, pierz, jogurt i kilka kropel cytryny.

MARCHEW Z POMARAŃCZĄ

fruit-532373_1280

  • 1 marchew
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropel cytryny

Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj jabłko starte na grubych oczkach, pomarańcze obierz ze skóry i błony, pokrój w kostkę dodaj oliwę i cytrynę.

MARCHEW Z RODZYNKAMI

raisins-88532_1920

  • 1 marchewka
  • 1 łyżka rodzynek (namoczone w gorącej wodzie)
  • 1 łyżka nasion słonecznika (uprażone na suchej patelni)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka kropel cytryny lub pół łyżeczki octu jabłkowego

Umytą, obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj odsączone rodzynki i połącz z resztą składników.

MARCHEW Z PORĄ

knife-464879_1920

  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • łyżka
  • 1 łyżka selera
  • mały por
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka osiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli i cukru

Zetrzyj marchew i seler na drobnych oczkach, jabłko na grubych, sparz drobno pokrojony por dodaj resztę składników.

SURÓWKA Z SELERA

  • 1 mały seler
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1łyżka jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały por
  • szczypta soli i cukru

Zetrzyj seler i marchew na małych oczkach, por okrój drobno i sparz, dodaj resztę składników.

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

red-1619527_1280

  • 2 szklanki drobno posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka posiekanych migdałów lub orzechów
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel cytryny
  • szczypta soli i
  •  gałki muszkatołowej

Zetrzyj jabłko na grubych oczkach, dodaj drobno posiekaną czerwoną kapustę, wymieszaj z pozostałymi składnikami.

SURÓWKA Z KAPUSTY BIAŁEJ

white-cabbage-432608_1920

  • 2 szklanki drobno poszatkowanej kapusty białej
  • 1 jabłko
  • garść winogronu
  • 1 łyżka migdałów, orzechów lub słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropel cytryny
  • szczypta soli

Pokrój jabłko w drobną kostkę, dodaj pokrojone w ołówki i wypestkowane winogrono, poszatkowaną kapustę i resztę składników.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ

  • 1 szklanka kapusty kiszonej odsączonej
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała marchewka
  • szczypta cukru lub łyżeczka miodu

Kapustę kiszoną pokrój drobno, dodaj potarte na grubych oczkach jabłko, oliwę i miód lub cukier.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z KMINKIEM

  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta kminku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • odrobina pieprzu

Kapustę kiszonką pokrój drobno, zetrzyj na grubych oczkach jabłko i dodaj resztę składników.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ NA BIAŁO

  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1- 2 łyżki śmietany 18%  (wymieszanej z 1 łyżeczką cukru)

Pokrój drobno kapustę kiszoną, zetrzyj marchewkę z jabłkiem na grubych oczkach, dodaj resztę składników.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »