PRZEPISY NA RYBĘ DLA DZIECI

KOTLECIKI RYBNE MIELONE ZE SZCZYPIORKIEM

  • 500 gram fileta z łososia, dorsza lub innej ryby
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku
  • 1 cebula zeszklona na maśle
  • sól, pierz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta
  • olej z pestek winogron

Rybę umyj, oczyść ze skóry, zmiel w maszynce do mięsa wraz z bułką namoczoną w mleku (odsączoną z mleka) i cebulką podsmażoną na maśle. Dodaj sól, pieprz, jajko, szczypiorek. Wymieszaj składniki w razie potrzeby podsyp odrobiną bułki. Zwilż dłonie wodą, formuj kotlety obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron na oleju z pestek winogron. Podawaj z ziemniaczkami i surówką z gotowanych buraczków potartych na małych oczkach wraz z 1 jabłkiem z dodatkiem oliwy, soli i pierzu.

PULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM

albondigas-628290_1920

  • 500 gram fileta z dorsza, łososia lub innej ryby
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • włoszczyzna na wywar (1/2 pora, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera)
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki koncentratu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • opcjonalnie zielona pietruszka do posypania

Włóż włoszczyznę do garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso umyj, oddziel skórę i zmiel przez maszynkę wraz z cebulą dodaj, jajko, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej, wymieszaj, zwilż dłonie wodą i formuj kulki. Gdy wywar z warzyw będzie już gotowy wyciągnij warzywa i włóż uformowane klopsy. Gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Wyciągnij klopsy na oddzielny talerz i zrób sos. Dodaj koncentrat, następnie śmietanę wymieszaną z mąką, dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Klopsy ponownie wrzuć do wody, opcjonalnie posyp zieloną pietruszką, podawaj wraz z sosem z ziemniakami i z surówką. Przepisy na surówki dla dzieci znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/?p=368

PULPETY KOPERKOWE W SOSIE ŚMIETANOWYM

chicken-1018988_1920

  • 500 gram fileta z dorsza, łososia lub innej ryby
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • włoszczyzna (1 marchew, 1/2 selera, 1/2 pora, 1 pietruszka)r
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki

Rybę umyj, usuń skórę, zmiel przez maszynkę razem z cebulą, dodaj sól, pierz, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki (odłóż małą część natki by dodać na koniec do sosu). Uformuj klopsy rękoma zwilżonymi w wodzie i ugotuj na przygotowanym wywarze z warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego (gotuj około 20 minut). Wyciągnij klopsy z wywaru i przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z 2 łyżkami mąki dodaj do wywaru, zagotuj, dopraw solą i pierzem następnie włóż klopsy do sosu. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »