PRZEPIS NA PLACUSZKI Z CUKINII

Cukinia jest warzywem bogatym w witaminy A,B,C, K, beta karoten i minerały potas, wapń, magnez i żelazo. Młoda, mała cukinia nie wymaga obierania ze skórki, wówczas wystarczy tylko odciąć końce i wydrążyć z niej środek. Skórka cukinii jest bogatym źródłem luteiny, która ma pozytywny wpływ na oczy. Można z niej przyrządzać wiele potraw takich jak : zupy, leczo, smażyć jako krążki namoczone w rozkłóconym jajku i obtoczone w bułce tartej lub smażyć w krążkach przekładanych serem mozarella i plastrem pomidora. Można też ją dodać do zwykłych placków ziemniaczanych albo przygotować placki z niej samej.

SKŁADNIKI NA PLACKI

  • Cukinia
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej (wersja bezglutenowa z mąki np. gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej lub innej bezglutenowej)
  • Olej do smażenia
  • Sól himalajska lub morska
  • Pierz

PRZYGOTOWANIE

Umytą cukinię przekrój na pół a następnie wzdłuż, wydrąż środek nasienny i zetrzyj na grubych oczkach. Przełóż cukinię do miski dodaj jajko, mąkę wymieszaj dokładnie, na końcu dodaj sól i pieprz, wymieszaj krótko i natychmiast kładź stołową łyżką na rozgrzany olej. Cukinia pod wpływem soli puszcza sok, jeśli będzie go zbyt dużo trzeba będzie nadmiar odlać, pamiętaj jednak, że wraz z sokiem odlewamy również cenne składniki. Jeśli chcesz przygotować większą porcje zrób to na dwa razy by uniknąć odsączania. Smaż placki z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Placuszki możesz podawać same, ja wybrałam wersję z jogurtem naturalnym typu greckiego, solą himalajską i czosnkiem.

Placuszki z cukinii uwielbiają dzieci, są delikatne, słodkawe i lekkie wówczas do ich przygotowania nie używamy przypraw i podajemy je z samym jogurtem lub po prostu same.

Smacznego!

Udostępnij!

1 Komentarz

  1. naleśniki
    Lipiec 23, 2017

    Łał! świetne! muszę spróbować!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »