PRZEPIS NA PĄCZKI DOMOWE

przepis-na-paczki-domowe.jpg

Tłusty czwartek już niebawem bo 8 lutego czyli już za 16 dni. Tłusty czwartek to staropolskie święto, które jest ruchome i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, wypada w ostatni czwartek przed Środą Popielcową. Staropolskie powiedzenie mówi, że kto w „święto łasucha” nie zje choć jednego pączka, nie będzie mu się wiodło w dalszej części roku. Najsmaczniejsze pączki są te z własnego wypieku i przygotowane od serca a ich smak pozostaje w pamięci na długo. Do dziś dnia pamiętam unoszący się po kuchni zapach pączków, które co roku wypiekała moja babcia. Spróbuję przekazać Wam cenną recepturę, którą otrzymałam właśnie od niej, i którą stosuję od lat. Takie pączki są warte grzechu, wówczas kalorie nie mają znaczenia, nawet jeśli jesteś na diecie warto pokusić się na odrobinę przyjemności.

SKŁADNIKI

  • 50 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 50 g dag roztopionego masła (około 4 łyżek)
  • 2 łyżki spirytusu
  • dowolny olej do wypiekania
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

SKŁADNIKI NA LUKIER

  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody opcjonalnie soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Mleko podgrzej (nie może być gorące) i wlej do miski, następnie dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj, nakryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.

W tym czasie w rondlu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.

W osobnej misce ubić 4 żółtka i całe jajko z cukrem waniliowym i z pozostałym cukrem do czasu aż na pianie pojawią się bańki powietrza.

Do miski z wyrośniętym zaczynem wsyp przesianą mąkę, mieszając drewnianą łyżką, następnie dodaj ubite jaja i wlej roztopione masło i spirytus. Ciasto należy wyrabiać przez około 15 minut, powinno odchodzić od ręki, jeśli byłoby zbyt twarde możesz dodać kilka łyżek mleka a jeśli będzie zbyt klejące możesz podsypać je mąką.

Tak wyrobione ciasto należy przełożyć do dużej misy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce  na około 1 -1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto należy wyrobić jeszcze przez 2- 3 minuty i kulą uderzyć kilkukrotnie o dno miski by wybić pęcherze.

Podziel cisto na pół i z każdej części uformuj placek o grubości około 2 cm i wyciskaj z niego krążki szklanką. Czynność należy powtórzyć z pozostałej części ciasta.

Odciśnięte krążki wyłóż na stolnicę lub na ścierkę posypaną mąką zachowując odstęp, przykryj drugą ścierką i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie możesz przygotować lukier. Do miseczki wsyp cukier puder i dodawaj stopniowo wodę lub sok z cytryny cały czas mieszając.

Postaw szeroki garnek lub wysoką patelnię na gaz, wlej do niej olej i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy olej osiągnie temp. około 180 stopni należy lekko zwiększyć płomień i wkładać po kilka pączków do wypieczenia (około 3 -4 sztuk na jeden raz ponieważ zbyt duża ilość pączków pieczona jednocześnie obniży temperaturę smażenia, co spowoduje, że pączki będą bardziej chłonęły tłuszcz). Pączki należy smażyć z każdej strony po około 2 minuty. Wypieczone pączki należy przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone pączki należy wyłożyć do ostudzenia.

Gdy pączki będą już chłodne, można je nadziewać marmoladą za pomocą szprycy, lub końcówki do kremów włożonej w róg woreczka.

Wypełnione marmoladą  pączki należy zamoczyć w lukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia, część pączków możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »