PRZEPIS NA OCET JABŁKOWY I ZASTOSOWANIE

Warto mieć ocet jabłkowy zawsze pod ręką, gdyż sprawdza się przy wielu dolegliwościach, stosuje się go do oczyszczania wątroby, krwi i węzłów chłonnych. Znany jest głównie jako specyfik wspomagający odporność i odchudzanie, jego spożywanie poprawia funkcje naczyń krwionośnych, wypijane octu jabłkowego z wodą rano na czczo poprawia siły witalne. Sam ocet jabłkowy zawiera 30 ważnych biopierwiastków, w tym dużą ilość potasu, magnezu, fosforu, sodu, wapnia, siarki oraz witamin A, E i z grupy B, przez co redukuje nadkwasotę i zgagę. Stosuje się go również w problemach skórnych wystarczy dodać go do kąpieli lub zmieszać z oliwą i smarować nim zmienione miejsca skórne przed kąpielą (ze względu na specyficzny zapach). Warto go przygotować w domowym zaciszu, proces jego wytwarzania nie jest zbyt skomplikowany, ten domowy jest o wiele łagodniejszy w smaku.

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji dzięki bakteriom Acetobacter – bakterie kwasu octowego zakwaszają środowisko przez co hamują rozwój innych bakterii, to właśnie bakterie kwasu octowego tworzą biofilm, który obserwuje się na powierzchni w procesie fermentacji pod postacią kożucha, błony lub galaretowatej warstwy.

SKŁADNIKI NA OCET JABŁKOWY

  • jabłka lub obierki z jabłek
  • woda przegotowana
  • cukier proporcja 1 łyżka na 1 litr wody (gdy użyjesz słodkich jabłek) lub 3 łyżki cukru na 1 l wody (gdy użyjesz jabłek kwaśnych).

PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj wodę i odstaw do ostygnięcia.
  2. Użyj obierek bez końcówek i bez gniazd nasiennych lub jabłek pokrojonych na ćwiartki.
  3. Wypełnij jabłkami lub obierkami duży słój do 3/4 jego wysokości.
  4. W naczyniu wymieszaj wystudzoną wodę z cukrem w proporcji 1 łyżka na 1 litr wody, jeśli jabłka są dość kwaśne możesz dodać 2 łyżki cukru na 1 litr wody.
  5. Wlej wodę do naczynia dopełniając go do wysokości około 2 palców od brzegu.
  6. Zakryj ręcznikiem papierowym i nałóż gumkę lub zawiń sznurkiem.
  7. Odstaw słoik w miejsce ciemne ale ciepłe np. na podłodze w kuchni (ja stawiam w rogu na schodach do piwnicy w ten sposób unikam ataku muszek owocówek)
  8. Mieszaj jeden raz dziennie drewnianą łyżką tak, by zanurzyć jabłka, które są na wierzchu w ten sposób zapobiegniesz ich pleśnieniu.
  9. Gdy jabłka zbrązowieją, utworzy się wierzchu piana, następnie biofilm wówczas nie trzeba ich mieszać ponieważ nasz ocet ma już swoją warstwę ochronną.
  10. Okres fermentacji trwa około 3 tygodni. Po upływie 2-3 tygodni ocet jabłkowy będzie gotowy i należy go przecedzić i przelać do czystego, suchego naczynia i szczelnie zamknąć nakrętką.
  11. Po około 4 tygodniach ocet zrobi się przejrzysty, a na powierzchni octu wytworzy się gęsty śluzowaty kożuch, który zawiera dobroczynne bakterie octowe. Ja go odcedzam i wyrzucam ale niektórzy stosują go do wyrobu kolejnej transzy octu, w ten sposób można przyspieszyć proces fermentacji octowej.
  12. Przelej ocet do butelek.

CENNE UWAGI

  • ocet jabłkowy przygotowujemy z dostępem powietrza dlatego na czas fermentacji przykrywamy słoik gazą lub ręcznikiem papierowym, jeśli zamkniesz szczelnie słoik uniemożliwiając dostęp powietrza powstanie z niego wino.
  • nim powstanie biofilm (kożuch lub galaretowata warstwa mieszaj jabłka w słoju jeden raz dziennie za pomocą drewnianej czystej łyżki, tak by całe jabłka lub obierki pokryły się wodą i by nie spleśniały.
  • do wyrobu domowego octu jabłkowego użyj jabłek z ekologicznych upraw.
  • możesz użyć jabłek lub obierek z jabłek – w skórce jabłka jest najwięcej cennych składników.
  • wypróbuj octu zarówno z jabłek, jak ki ze skórek możesz też zrobić pół na pół zdecydujesz, który smak najbardziej Ci odpowiada. Ja swój zrobiłam ze skórek ponieważ uwielbiam czerwone skórki w jabłkach są najpyszniejsze i najzdrowsze dlatego chciałam ich smak zachować przez zimę.

SKÓRKA Z JABŁEK ZAWIERA

  • foliany
  • fitosterole
  • beta karoten
  • flawonoidy
  • błonnik frakcji nierozpuszczalnej w wodzie
  • witaminę A
  • witaminę C
  • witaminę K
  • wapń
  • potas
  • fosfor

MIĄŻSZ JABŁKA DODATKOWO ZAWIERA

  • witaminę E i witaminy z grupy B, błonnik frakcji rozpuszczalnej w wodzie, których nie znajdziemy w skórce

ZASTOSOWANIE OCTU JABŁKOWEGO

  • przyspiesza metabolizm, pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczyku, zalegających toksyn i złogów cholesterolowych – wystarczy wymieszać 2 łyżeczki octu w szklance wody i wypijaćć na czczo, jeśli smak nie bardzo Ci odpowiada dodaj 1-2 łyżeczki miodu.
  • redukuje nadkwasotę i zgagę – ze względu na bogactwo minerałów i witamin reguluje równowagę kwasowo-zasadową.
  • wypijany ocet codziennie poprawia kondycję naczyń krwionośnych, więc jeśli masz cerę naczynkową pij wodę z octem tuż przed snem.
  • na ukąszenia owadów – wystarczy swędzące czy bolące miejsca przecierać kilkukrotnie w ciągu dnia namoczonym wacikiem w occie jabłkowym.
  • jako płukanka do włosów – na łupież ze względu na swoje właściwości przeciwgrzybicze, na wygładzenie, nabłyszczenie czy na redukcje wydzielania sebum. Stosowanie płukanki na włosy wyrównuje pH skóry głowy i włosów przez co łuski włosa zamykają się, stają się bardziej lśniące i odporne na łamanie czy kruszenie włosa, w ten sposób włosy przestaną być porowate i nie będą się puszyć. Wystarczy wlać 1 łyżkę octu jabłkowego do szklanki wody, wymieszać i zlać umyte i odżywione włosy, warto odczekać około minuty i spłukać letnią wodą. Taki zabieg wystarczy wykonać 1 raz w tygodniu. Długie włosy można zamaczać w umywalce lub w misce zachowując proporcje (1 szklanka na 1 łyżkę octu).
  • na suchą łuszczącą się i swędzącą skórę – wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 50 ml oliwy z oliwek, oleju dowolnego lub oliwki i smarować zmienione miejsca np.15-20 minut przed kąpielą.

  • na ciemieniuchę u maluchów – wystarczy do oliwki dodać kilka kropel octu jabłkowego i wysmarować łuszczącą się skórę owłosioną główki dziecka na kilkanaście minut przed kąpielą, tuż przed zmyciem główki szamponem dobrze jest wyczesać włosy szczotką z naturalnego włosia dla dzieci, w ten sposób usuniesz zrogowaciały naskórek lub jego część.
  • na łuszczącą się skórę u noworodków szczególnie na zgięciach stóp i dłoni – wystarczy posmarować oliwką wymieszaną z kilkoma kroplami octu jabłkowego tuż przed kąpielą lub nawet 2 razy dziennie rano i wieczorem. Ocet jabłkowy zroluje martwy naskórek.

  • do kąpieli – dzięki minerałom jakie ocet zawiera kąpiel działa relaksująco na organizm ponieważ przez skórę organizm wchłania cenne związki. Ponadto taka kąpiel pozwoli pozbyć się martwego naskórka przez co skóra stanie się wygładzona. Wystarczy na całą wannę wody dodać około pół szklanki octu jabłkowego i moczyć ciało przez około 15-20 minut.
  • na poparzenia słoneczne – wystarczy po opalaniu nalać letniej lekko chłodnej wody do wanny i wlać pół szklanki octu jabłkowego i zanurzyć w nim ciało.
  • jako naturalny środek przeciwgrzybiczy do stosowania od wewnątrz (do picia z wodą) i od zewnątrz do kąpieli lub smarowania.

Udostępnij!

  1. Magda
    Sierpień 6, 2018

    Korzystne dla tych co nie mają pojęcia, co zrobić z resztą jabłek ;D a przy tym zdrowe

    Odpowiedz
    1. blessyou
      Sierpień 6, 2018

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »