PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Domowe drożdżówki z serem, powidłami, jabłkami, budyniem lub z makiem to przysmak z dzieciństwa wielu z nas. Doskonałe dla dzieci i dorosłych, najlepsze bo domowe a przyrządzanie ich z pomocą najmłodszych jest fajną zabawą.

SKŁADNIKI

  • 50 g świeżych drożdży
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • Cukier (ja użyłam 3 łyżki)
  • Cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • Szczypta soli
  • 250 g sera białego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 jaja
  • Dżem lub powidła

PRZYGOTOWANIE CIASTA

Do misy włóż pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże się ruszą.

Gdy masa zwiększy swoją objętość dodaj pozostałe mleko, mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru (możesz dodać więcej), roztopione ale nie gorące masło, 1 żółtko (białko odlej do innego naczynia będzie potrzebne do wysmarowania bułeczek przed samym pieczeniem). Wymieszaj drewnianą łyżką ciasto aż uformuje się z niego kula, następnie wyrabiaj ciasto ręką by połączyły się wszystkie składniki do momentu aż przestanie przywierać do miski, następnie posyp mąką wyrobione ciazty, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.

Po upływie tego czasu zacznij wyrabiać ciasto ponownie, kilkukrotnie uderzaj kulą o dno naczynia z wysokości około 30 cm (zabieg ten pozwoli odgazować ciasto i pozbyć się pęcherzyków powietrza). Następnie przystąp do formowania drożdżówek. Możesz zrobić to na dwa sposoby pierwszy: ciasto podziel na 2 części i każdą z części na obsypaną mąką stolicę rozwałkuj placek o grubości około 1 cm i wykrawaj szklanką o szerszym obwodzie kółka lub drugi: po prostu z całości uformuj wałek, z którego odcinaj kawałki o szerokości 2-3 cm, z których formuj ręcznie krążki.

Moją ulubioną wykrajalnicą jest szklanka do latte, jej dna użyję do wykonania wgłębienia na nadzienie. Krążki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odpowiedni odstęp i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie szybciutko sprzątamy i przygotowujemy nadzienie z sera.

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA SEROWEGO

Do miski wkładamy biały ser, 1 łyżkę cukru, cukier waniliowy, 1 żółtko (białko odlewamy do innego naczynia będzie potrzebne do wysmarowania bułeczek tuż przed samym pieczeniem), 2 łyżki jogurtu naturalnego i za pomocą widelca rozgniatając ser mieszamy na jednolitą masę.

Po upływie tego czasu, gdy krążki zwiększą swoją objętość przystępujemy do wygniatania wgłębienia na masę serową za pomocą dna szklanki.

Za pomocą łyżki nałóż nadzienie serowe na każdy krążek, na połowę z nich na wyłożony ser połóż 1 łyżeczkę dżemu lub powideł.

Z rozkłóconego białka za pomocą pędzla posmaruj każdy krążek od dołu do góry omijając nadzienie (by się nie rozmyło) a pozostałym białkiem skrop każde nadzienie.

Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »