PRZEPIS NA DOMOWĄ PIZZĘ

Pizza z domowego wypieku gwarantuje użycie dobrej jakości produktów, kupując tą z pizzerii nie mamy pewności co do świeżości produktów użytych do jej wyrobu a także, co do ich jakości (dość częste jest używanie przez pizzerie wyrobów seropodobnych oraz szynek konserwowych). Ta przygotowana w domu daje nam dowolność, nie wymaga dużego nakładu pracy a przygotowanie jej z całą rodziną szczególnie z udziałem najmłodszych może dać dużo radości.

Przepis na pizzę towarzyszy mi od kilkunastu lat, próbowałam wielu różnych kombinacji składników ale ten najbardziej przypadł mi do gustu. Towarzyszy mi od czasów studiów już tam chętnie się nim dzieliłam. Wiele osób nie czuje się zbyt mocno jeśli chodzi o wypieki drożdżowe skarżąc się, że ciasto nie wyrasta, jest za twarde lub po prostu wychodzi z niego zakalec. Mój przepis daje 100% pewności udanego wypieku, nawet osoba, dla której kuchnia nie jest mocną stroną poradzi sobie z tym wyzwaniem, zatem do roboty.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 kg mąki (od kilku lat używam mąki do pizzy włoskiej ale spokojne możesz użyć zwykłej mąki typu 450).
  • 1 szklanka mleka
  • Sól morska lub himalajska około 1 łyżeczki
  • 1-2 łyżki oleju
  • Szczypta cukru

SKŁADNIKI NA SOS DO PIZZY

  • Około 100 g koncentratu pomidorowego
  • Ciepła woda
  • Majeranek
  • Oregano
  • Bazylia
  • 2 ząbki czosnku

SKŁADNIKI NA PIZZĘ

  • Ser
  • Wędlina (szynka, salami)
  • Oliwki
  • Cebula
  • Pieczarki świeże lub konserwowe
  • Papryka surowa lub konserwowa
  • Pomidor
  • Kukurydza lub inne dodatki
  • Sól
  • Przyprawy (oregano, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie).

PRZYGOTOWANIE CIASTA

50 g drożdży (pół kostki) pokrusz do większej misy, dodaj około pół szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka i solidną szczyptę cukru by drożdże szybciej ruszyły. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję i odstaw w ciepłe miejsce. Latem wystawiam ciasto do wyrośnięcia na zewnątrz natomiast zimą odpalam dwa palniki na kuchence gazowej i stawiam obok by przyspieszyć proces wyrastania ciasta.

Rada mojej babci 100 g drożdży rozrabia się z 1 kg mąki, znając tę proporcję możesz regulować ilość pożądanej ilości ciasta np. 50 g drożdży na pół kg mąki lub 3/4 kostki drożdży na 3/4 kg mąki itd.

Gdy drożdże już się ruszą przystępujemy do wyrabiania ciasta.

Do misy wlewamy pozostałą ilość mleka, dodajemy mąkę, sól i oliwę. Początkowo mieszaj ciasto drewnianą łyżką, gdy będzie już bardziej zwarte zacznij wyrabiać je ręką. Na tym etapie możesz regulować jego konsystencje dodając albo więcej mleka albo mąki. Ciasto wyrabiamy do czasu, gdy przestanie kleić się do ręki i przywierać do misy (zaleca się wyrabianie ciasta przez minimum 10 minut a nawet 20 (ja nie poświęcam wyrabianiu ciasta zbyt dużo czasu i zdarza mi się, że gdy się spieszę mieszam ciasto na szybko łyżką drewnianą po czym wykładam od razu na blachę i nakładam składniki a ciasto jest równie idealne jak te wyrabiane długo, odgazowane i wyrastające 2 razy). Kiedy masz już uformowaną i nie klejącą się kulę dobrze jest kilkukrotnie uderzyć kulą o dno naczynia z wysokości około 30 cm (ciasto drożdżowe uwielbia rozbijanie pęcherzyków powietrza ten zabieg nazywa się odgazowaniem ale oczywiście nie musisz tego robić). Tak wyrobioną kulę posypujemy lekko mąką i odkładamy do wyrośnięcia. Za ten czas kroimy składniki na pizzę oraz przygotowujemy sos.

PRZYGOTOWANIE SOSU DO PIZZY

Około 50 g koncentratu pomidorowego przekładamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę majeranku, oregano, bazylii i ciepłej wody (w ilości takiej by uzyskać odpowiednią do konsystencje sosu).

Wyjmujemy kulę na stół i albo przygotowujemy z niej jedną dużą kwadratową pizzę na dużą blachę (ja wówczas wykładam papier pergaminowy na blachę, kładę kulę i ugniatam palcami tak długo aż ciasto pokryje całą blachę). Jeśli ciasto przywiera do palców możesz oprószyć palce w mące. Możesz też ciasto podzielić na 3 kule i wyrobić z każdej jedną pizzę. Ja dzisiaj użyłam spodów blaszanych z foremek do wypieku ciasta, wyłożyłam na każdą z nich papier pergaminowy i pokryłam całą blaszkę ciastem.

Wyłożone ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym sosem.

Następnie dodajemy dowolne składniki odrobinę sera, pozostałe składniki, na wierzch jeszcze odrobinę sera oraz suche przyprawy (oregano, bazylię lub zioła prowansalskie).

Na gotowy spód wykładamy dowolne składniki. Ja dziś przygotowałam:

PIZZĘ WEGETARIAŃSKĄ

W składzie pizzy znajdują się: sos do pizzy, ser mozarella, cebula, pomidor, oliwki zielone, pieczarki świeże, sól himalajska, oregano bazylia, majeranek).

PIZZĘ Z KIEŁBASĄ CHORIZO I PAPRYCZKĄ JALAPENO (NA OSTRO)

W składzie pizzy znajdują się składniki : sos do pizzy, ser mozarella, cebula, kiełbasa chorizo, pieczarki, papryczki jalapeno (uwaga bardzo ostre) oliwki zielone, majeranek, oregano, sól himalajska.

MAŁE PIZZERYJKI

W składzie znajdują się : sos do pizzy, ser gouda, cebula pieczarki, kiełbasa salami z pieprzem, kiełbasa chorizo, papryczki jalapeno, pomidor, zioła prowansalskie, sól himalajska.

Gotową pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 240 stopni Celsjusza (funkcja pizza w piekarnika –  piekarnik nagrzewa się do 300 stopni Celsjusza następnie schodzi do 240).

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »