PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE

Kotlety mielone, czyli szybki i prosty sposób na przepyszny domowy obiad. Przepis jest prosty, szybki, a kotlety smaczne i sycące. Ich niezapomniany smak kojarzy nam się z dzieciństwa, więc jest to również idealny przysmak dla najmłodszych. Na gramaturę podaną w przepisie wychodzi około 15-20 średnich, okrągłych kotlecików. Do ich przygotowania możesz użyć dowolnego mięsa np. wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka, można też przyrządzać je naprzemiennie. Najlepsze mięso jest te w kawałku, które wybierzemy sobie sami i zmielmy je w domu według odpowiadającej nam grubości. Są również sklepy mięsne, które mielą nam wybrany kawałek mięsa na poczekaniu.

SKŁADNIKI

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • mleko do namoczenia
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

Zmiel wybrany rodzaj mięsa na odpowiedniej grubości i przełóż do misy, następnie namocz bułkę w mleku aż całkowicie zmięknie (około 5-10 minut. W tym czasie przygotuj cebulę obierz ją i pokrój w drobną kostkę. Przełóż ją do rondla z oliwą i zeszklij wraz z łyżeczką cukru (unikniesz w ten sposób palenia się cebuli, zeszklona cebula będzie też zapobiegała paleniu się podczas smażenia kotletów), gotową cebulę odstaw do ostygnięcia. Gdy bułka namoknie, odciśnij ją z mleka i dodaj do mięsa, dodaj również jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, opcjonalnie również szczypiorek i wymieszaj wszystkie składniki razem ze sobą. Masa będzie gotowa gdy będzie odchodzić od ręki. Następnie zwilż dłonie pod bieżącą wodą lub w miseczce, nabierz odpowiednią ilość mięsa by uformować kotleta (zwilżaj dłonie przed każdym formowaniem), po czym uformowane kotlety obsmaż na patelni z obu stron. Kotlety możesz podawać z ziemniakami i dipem koperkowym, czyli jogurtem zmieszanym z koperkiem, jednak najsmaczniejsze według mnie są z ziemniakami i buraczkami z dodatkiem jabłka i oliwy. Jeśli martwisz się, że kotlety niedokładnie się usmażą w środku możesz je po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 15 minut na 180 stopniach Celsjusza w piekarniku lub spłaszczyć je w dłoniach by były nieco cieńsze nadając im kształt owalny, wówczas na patelni równo się wysmażą.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »