SKŁADNIKI
- 1 l mleka świeżego niepasteryzowanego (nie może być UHT)
- 1 kubek jogurtu naturalnego 400 ml (mój ulubiony jogurt to ten typu greckiego ma niesamowity kremowy smak)
- Kilka słoików, wysterylizowanych (wyparzonych) i wystudzonych
- Garnek na mleko
- Garnek / naczynie wyłożone ścierką do przeprowadzenia inkubacji
- Termometr zbliżeniowy
PRZYGOTOWANIE
Postaw garnek z mlekiem na kuchence i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania temperatury około 45-48 stopni Celsjusza, następnie odstaw z kuchenki. Otwórz jogurt naturalny, wlej do niego kilka łyżeczek ciepłego mleka i wymieszaj, następnie dodaj całą zawartość jogurtu do mleka i wymieszaj. Przelej szybko mleko połączone z jogurtem do słoiczków, zamknij szczelnie i postaw w okolicach piecyka w garnku wyłożonym ściereczką i przykryj. Pozostaw na okres 3 godzin w ciepłym miejscu (jogurt będzie przechodził okres inkubacji). Słoiczki możesz przełożyć do piekarnika z funkcją podtrzymywania temperatury (43-45 stopni Celsjusza). Po upływie 3 godzin jogurt wymaga natychmiastowego schłodzenia w lodówce. Czas przechowywania jogurtu to około 14 dni nadający się do spożycia.
Do kolejnej produkcji zużywamy odłożony jeden słoiczek jogurtu przygotowany przez nas poprzednio.
Kompozycja może być dowolna, z owocami, z płatkami z migdałami lub orzechami, aby uzyskać cały jogurt owocowy można zmiksować go z owocami. Alternatywą dla świeżych owoców zimą może być drzem np. z własnego wyrobu.