Potas (symbol chemiczny K) jest głównym kationem wewnątrzkomórkowym, w organizmie odgrywa bardzo ważną rolę, bierze udział w wielu procesach. Jego głównym zadaniem jest regulacja gospodarki wodnej, regulacja ciśnienia krwi, prawidłowe funkcjonowanie nerek. Uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek, pobudza wydzielanie insuliny. Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego oraz prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, znajduje się we krwi, we wszystkich tkankach, chłonce i przestrzeni międzykomórkowej. Utrata jego zapasu nawet jednego dnia np. podczas rozwolnienia może doprowadzić do poważnych dysfunkcji organizmu.
JAKĄ ROLĘ SPEŁNIA POTAS W ORGANIZMIE
- Odpowiada za prawidłową regulacje gospodarki wodnej organizmu
- Kontroluje skurcze i pracę mięśni
- Ma za zadanie przenoszenie impulsów nerwowych i wykonywania skurczu i rozkurczu komórek mięśniowych, które umożliwiają mieszanie i rozdrabnianie pokarmów w żołądku
- Uczestniczy w przemianie białek i węglowodanów. Jest składnikiem treści żołądkowej w żołądku. Wraz z sodem i chlorem potas zwiększa wydzielanie soków trawiennych (sód znajdziemy w soli kuchennej – NaCl).
- Odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Obniża poziom kwasowości pozwala utrzymać prawidłowy poziom PH w organizmie.
- Pobudza wydzielanie insuliny
- Odpowiada za prawidłową pracę ośrodkowego układu nerwowego
- Bierze udział przy utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi
KIEDY DOCHODZI DO NIEDOBORU POTASU W ORGANIZMIE
- Niedobór potasu w diecie występuje głównie przy nieprawidłowej diecie (bogatej w produkty zakwaszające cukier, mięso, nabiał). Potas bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów oraz w pobudzaniu wyrzutu insuliny niezbędnej do rozkładu cukru więc zbyt obfita dieta w te produkty zużywa zapasy tego pierwiastka.
- Po intensywnym wysiłku fizycznym potas zostaje uwalniany wraz z potem objawia się drżeniem mięśni, skurczami mięśni.
- Spożywanie dużej ilości alkoholu wpływa na uwalnianie się potasu z moczem.
- Rozwolnienie podczas którego organizm wyzbywa się elektrolitów, w przypadku tych dolegliwości niezbędne jest jego uzupełnienie w postaci dodatkowej porcji 2 pestek moreli gorzkiej.
- Wymioty na skutek, których zostaje usunięty potas wraz z treścią żołądka, w przypadku tej dolegliwości niezbędne jest uzupełnienie tego pierwiastka o dodatkową porcję.
- Do niedoboru potasu dochodzi u chorych z problemami sercowo-naczyniowymi, zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.
- U osób stosujących leki moczopędne i nasercowe, leki obniżające ciśnienie krwi co prowadzi do wydalania potasu wraz z moczem. W przypadku przyjmowania leków z tych grup niezbędne jest regularne monitorowanie poziomu potasu we krwi oraz ewentualna jego suplementacja pod nadzorem lekarza.
- Na skutek odwodnienia organizmu.
OBJAWY NIEDOBORU POTASU
- Ogólne osłabienie organizmu
- Stany depresyjne, wyczerpanie psychiczne, apatia, stany załamania, lęki, wyczerpanie psychiczne, spadek nastroju, ogólne wycofanie.
- Zdenerwowanie
- Nadmierna senność
- Skurcze łydek, drżenie mięśni. Szczególnie nasilone po lub w trakcie wysiłku fizycznego oraz w upalne dni na skutek utraty dużej ilości potu.
- Bóle mięśni,
- Bóle pleców
- Obrzęk ciała szczególnie kończyn. Niedobór potasu objawia się odkładaniem wody w kończynach dłoni i stóp w okolicach kostek (pojawianie się obrzęków, zbierania wody i tak zwanej świecącej skóry)
- Wypadanie włosów
- Katar. Na skutek osłabienia organizmu, zakwaszenia dochodzi do częstych infekcji górnych dróg oddechowych
- Refluks, cofanie się treści żołądkowej
- Zgaga
- Zaburzenia pracy serca (zmniejszona kurczliwość, następnie arytmia w stanach potężnych niedoborów zatrzymanie akcji serca
- Zaparcia (na skutek osłabienia siły mięśni prowadzącego do całkowitego zaniku skurczu prowadząc do uporczywych zaparć) .
- Wzrost ciśnienia krwi
PRODUKTY BOGATE W POTAS
- Soja nasiona suche 2132 mg/100 g produktu
- Kakao 16% proszek 1927 mg/100 g produktu
- Mleko odtłuszczone w proszku 1874 mg/100 g produktu
- Morele suszone 1666 mg/100 g produktu
- Mleko pełne w proszku 1393 mg/100 g produktu
- Fasola biała, nasiona suche 1190 mg/100 g produktu
- Otręby pszenne 1121 mg/100 g produktu
- Orzechy pistacjowe 1090 mg/100 g produktu
- Koncentrat pomidorowy 30% 1072 mg/100 g produktu
- Mak niebieski 963 mg/100 g produktu
- Figi suszone 938 mg /100 g produktu
- Pyzy ziemniaczane 897 g/100 g produktu
- Rodzynki suszone 833 mg/100 g produktu
- Pestki dyni 810 mg/100 g produktu
- Śliwki suszone 804 mg/100 g produktu
- Karob (chleb świętojański) 800 mg/100 g produktu
- Słonecznik nasiona 793 mg/100 g produktu
- Migdały 778 mg/100 g produktu
- Orzechy arachidowe 720 mg/100 g produktu
- Wiórki kokosowe 760 mg/100 g produktu
- Natka pietruszki 695 mg/100 g produktu
- Daktyle suszone 688 mg/100 g produktu
- Orzechy laskowe 616 mg/100 g produktu
- Czekolada mleczna 607 mg/100 g produktu
- Awokado 600 mg/ 100 g produktu
- Czekolada Gorzka 581 mg/100 g produktu
- Schab pieczony 507mg/100 g produktu
- Wieprzowina gotowana 489 mg/100 g produktu
- Orzechy włoskie 474 mg/100 g produktu
- Ziemniaki z tłuszczem roślinnym 454 mg/100 g produktu
- Kasza gryczana 445 mg/100 g produktu
- Karp z wody 414 mg/100 g produktu
- Łosoś z rusztu 403 mg/100 g produktu
- Filet z dorsza panierowany, smażony 404 mg/100 g produktu
- Banany 397 mg/100 g produktu
- Brokuły 385 mg/100 g produktu
- Mięso z piersi kurczaka 385 mg/100 g produktu
- Kluski śląskie 376 mg/100 g produktu
- Mięso wołowe 375 mg/100 g produktu
- Ryba dorsz 355 mg/100 g produktu
- Brukselka gotowana z masłem 348 mg/100 g produktu
- Burak 345 mg/100 g produktu
- Mięso wieprzowe 343 mg/100 g produktu
- Fasola po bretońsku 332 mg/100 g produktu
- Żurek 327 mg/100 g produktu
- Seler 320 mg/100 g produktu
- Kiwi 290 mg/100 g produktu
- Fasola szparagowa gotowana z masłem 288 mg/100 g produktu
- Surówka z marchwi i jabłek 287 mg/100 g produktu
- Szpinak zasmażany, gotowany 283 mg/100 g produktu
- Pomidory 280 mg/100 g produktu
- Grejpfruty 280 mg/100 g produktu
- Chleb razowy 280 mg/100 g produktu
- Makrela wędzona 275 mg/100 g produktu
- Sok pomidorowy 260 mg/100 g produktu
- Winogrona 226 mg/100 g produktu
- Kapusta biała 225 mg/100 g produktu
- Musztarda 165 mg/100 g produktu
- Mleko 2% 140 mg/100 g produktu
- Jabłko 135 mg/100 g produktu
- Całe jajko kurze 135 mg/100 g
- Biały ser półtłusty 110 mg/100 g produktu
- Jaja gotowane 107 mg/100 g produktu
- Ser żółty gouda 80 mg/100 g produktu
Źródło pozyskane wartości potasu: “Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda
Zwykle nie suplementuje się potasu samego w sobie jako pierwiastka, gdyż niedobór z diety jest mało prawdopodobny i rzadko występuje. Jeśli w Twojej diecie znajdują się produkty z w/w jest mało prawdopodobne by organizm ucierpiał na skutek jego niedoboru chyba, pojawi się czynnik wpływający i przyczyniający się do jego niedoboru, wtedy niezbędna jest jego suplementacja (silne rozwolnienie, wymioty). Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi 2000-3000 mg / dobę. Nie wolno stosować suplementu potasu jako samego pierwiastka na własną rękę gdyż nadmiar jego w diecie odbija się negatywnie na zdrowiu. Niedobór potasu a właściwie problem z wchłanianiem go z diety ma wpływ nieprawidłowe ciśnienie krwi zazwyczaj występuje i ma związek z brakiem witaminy B6 oraz magnezu (magnez i witamina B6 są niezbędne do prawidłowego wchłaniania potasu z diety). Dlatego by utrzymać prawidłowy poziom potasu uzupełniaj w diecie magnez oraz witaminy z grupy B (głównie B6).