Pomidory są to warzywa z rodziny psiankowatych, pochodzą z Ameryki Południowej i przez dłuższy czas były hodowane jako roślina ozdobna, lecz dopiero później odkryto ich wspaniałe walory smakowe.Wcześniej uważano je w Europie za trujące, prawdopodobnie z powodu przykrego zapachu wydzielanego przez liście i łodyżki. Do Polski pomidory przywędrowały wraz z królową Boną.
POMIDORY SĄ BOGATYM ŹRÓDŁEM WITAMIN I MINERAŁÓW
- Witamina C
- Witamina E
- Witamina PP
- Witamina B6
- Biotyna
- Kwas foliowy
- Witamina K
- Potas
- Wapń
- Magnez
- Żelazo
POMIDORY SĄ BOGATE W CENNE ZWIĄZKI
- Antyutleniacz- likopen
- Kwas chlorogenowy
- Kwas p-kumarynowy
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE POMIDORÓW
- Antynowotworowe
- Przeciwmiażdżycowe
- Moczopędne
DLACZEGO WARTO JEŚĆ POMIDORY
- Ze względu na ochronę przed promieniami ultrafioletowymi – Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.
- Ze względu na właściwości upiększające – zawarta w nich witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E, które nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.
- Pomidory działają moczopędnie, a przez to obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (237 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.
- Wspomagają odporność, dzięki dużej zawartości witaminy C. Ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.
- Zapobiegają takim chorobom, jak miażdżyca i zawał, a to wszystko dzięki zawartemu w pomidorach kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny, korzystnie dla serca działa również likopen.
GATUNKI I RODZAJE POMIDORÓW
Wyróżnia się trzy rodzaje pomidorów, mogą być one czerwone, żółte i zielone. Czerwone i żółte mają podobne wartości odżywcze, z tym że żółte mają mniej likopenu. Natomiast zielone należy jeść ostrożnie. Mają one mniej substancji odżywczych, a więcej tomatyny, która jest szkodliwa dla naszego organizmu.
Gatunki pomidorów to:
- Okrągłe gruntowe – są to najpopularniejsze ze wszystkich gatunków pomidorów, mają najwięcej soku.
- Malinowe – są to największe pomidory, mają w sobie dużo soku.
- Koktajlowe – są to małe pomidorki, często używane do sałatek lub do dekoracji.
- Karłowate – są sprzedawane w gronach, mają intensywny smak i zapach.
- Bycze serca – mają podłużny kształt i twardy miąższ, idealnie nadają się do sałatek.
CO TO JEST LIKOPEN
Likopen to naturalny antyutleniacz, cechujący się nawet dwukrotnie większą siłą neutralizacji wolnych rodników niż ogólnie znany beta-karoten. Chroni nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale także tym chroni organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami. Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvardu dowodzą, że likopen zawarty w pomidorach jest skuteczną ochroną przed rakiem prostaty. Ponadto włoscy naukowcy wykazali, że osoby konsumujące 7 porcji surowych pomidorów tygodniowo, zmniejszają ryzyko raka jelita grubego i żołądka o 60%. Izraelscy naukowcy natomiast odkryli, że likopen jest silnym hamulcem rozwoju nowotworów płuc, piersi oraz komórek nowotworowych endometrium a naukowcy z uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle dowiedli, że pomidory zwiększają zdolność skóry do ochrony przed światłem ultrafioletowym.
CENNE UWAGI
- Z jedzeniem pomidorów powinny uważać osoby chore na dnę moczanową, reumatoidalne zapalenie stawów i zgagę. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym warto przed zjedzeniem obierać je ze skórki. Ponadto mogą one uczulać, więc powinny ich unikać kobiety karmiące, a dzieciom należy wprowadzać je do diety stopniowo.
- Nie należy także łączyć pomidorów z ogórkami, gdyż enzym zawarty w ogórkach, pozbawia pomidory cennej nam witaminy C. Jedynym rozwiązaniem na ich połączenie, jest uprzednie wymieszanie tych warzyw z oliwą.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE POMIDORÓW W 100 GRAMACH
- Wartość energetyczna 18 kcal/ 100 gram
- Białko 0,88 g/ 100 gram
- Tłuszcz ogółem 0,20g /100 gram
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0,028 g /100 gram
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,031 g /100 gram
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,083 g/ 100 gram
- Kwasy tłuszczowe omega-3 0,003 g /100 gram
- Kwasy tłuszczowe omega-6 0,080 g /100 gram
- Węglowodany 3,89 g/ 100 gram
- Błonnik 1,2 g /100 gram
- Witamina A 833 I.U. / 100 gram
- Witamina D 0 I.U. / 100 gram
- Witamina E 0,54 mg / 100 gram
- Witamina K 7,9 µg / 100 gram
- Witamina C 13,7 mg /100 gram
- Witamina B1 0,037 mg 100 gram
- Witamina B2 0,019 mg /100 gram
- Witamina B3 (PP) 0,594 mg / 100 gram
- Witamina B6 0,080 mg / 100 gram
- Kwas foliowy 15 µg / 100 gram
- Witamina B12 0 µg / 100 gram
- Kwas pantotenowy 0,089 mg / 100 gram
- Wapń 10 mg / 100 gram
- Żelazo 0,27 mg / 100 gram
- Magnez 11 mg / 100 gram
- Fosfor 24 mg / 100 gram
- Potas 237 mg / 100 gram
- Sód 5 mg / 100 gram
- Cynk 0,17 mg / 100 gram
- Miedź 0,06 mg / 100 gram
- Mangan 0,11 mg / 100 gram
DOMOWA ZAPIEKANKA Z POMIDORÓW
- 15 pomidorów średniej wielkości
- 15 oliwek
- 7 ząbków czosnku
- 50 gram żółtego sera lub mozzaerli
- oliwa z oliwek
- tymianek, oranego, sól, pieprz
Pomidory pokrój na połówki, delikatnie wydrąż część miąższu, który następnie wymieszaj z posiekanym czosnkiem, oliwkami i przyprawami. Zetrzyj ser na tarce i dodaj go do miąższu. Tak sporządzony miąższ nakładaj do połówek pomidorków i układaj je w naczyniu żaroodpornym przekrojoną częścią do góry. Każdy pomidor polewaj łyżeczką oliwy z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 150 stopni, aż będą odpowiednio podsuszone, co może trwać ponad 45 minut. Po zapieczeniu polej dodatkową oliwą.
Źródło: odżywianie.info.pl ”Pomidory kalorie, właściwości odżywcze i ciekawostki”.
Posted by Ola