Pokrzywa zwyczajna jest to gatunek rośliny z rodziny pokrzywowatych, występująca naturalnie Europie, Azji, Afryce Północnej oraz Ameryce Północnej. Jej liście zbiera się w okresie od czerwca do września. Choć może kojarzyć się nam niezbyt przyjemnie, przez oparzenia, które powoduje po kontakcie z nią, ma ona jednak wiele odżywczych substancji w swoim składzie, co czyni ją bardzo wartościową rośliną i już od dawna była wykorzystywana w ludowej medycynie. Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem oraz korzenie wykopywane jesienią lub wczesną wiosną.
POKRZYWA ZAWIERA W SOBIE WITAMINY I MINERAŁY TAKIE JAK
- witamina A
- witamina K
- witamina C
- witamina B5
- witamina B2
- magnez
- fosfor
- wapń
- żelazo
- potas
- jod
- krzem
- sód
- siarkę
POKRZYWA ZAWIERA W SOBIE CENNE ZWIĄZKI
- chlorofil
- flawonoidy
- fitosterole
- karotenoidy
- histamina
- serotonina
WŁAŚCIWOŚCI
- przeciwzapalne – pokrzywa jest pomocna w chorobach układu moczowego, gdyż poprzez swoją moczopędność, która pobudza pracę nerek, oczyszcza je.
- przeciwbólowe – posiada właściwości immunologiczne, przez co zalecana jest osobom, które cierpią na stany reumatyczne.
- oczyszczające – w początkowej fazie picia soku z pokrzywy, który działa oczyszczająco, na skórze mogą pojawić się krostki, jednak jest to właśnie skutek oczyszczania skóry. Oczyszczanie organizmu należy stosować przez okres około 3 tygodni.
- moczopędne – pokrzywa wpływa na wzrost wydalania z organizmu mocznika, co jest ważną właściwością dla osób cierpiących na kamicę nerkową.
- antyhistaminowe – jest ona skuteczna w walce z alergią poprzez zawarte w sobie antyoksydanty, które pomagają hamować nasilające się objawy alergiczne wskutek wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania wolnych rodników.
ZASTOSOWANIE
-
pomocna przy schorzeniach skórnych – głównie ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze pokrzywę stosuje się na przemywanie i okłady z liści pokrzywy w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni.
- na okres po ciąży- pomoże herbata z pokrzywy, która pita po urodzeniu dziecka wzmoże produkcję mleka w piersiach i pomoże w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
- pomocna przy alergii – pokrzywa często stosowana jest w chorobach alergicznych ze względu na zawartość związków czynnych, m.in. pochodnych tyrozyny, wykazujących działanie przeciwhistaminowe.
- podawana przy anemii – pokrzywa wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co szczególnie zaleca się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.
- idealna na ból kręgosłupa – pokrzywa ma właściwości, które pomagają w wydaleniu z narządów ruchu złgów moczowych oraz kwasu moczowego. Zaś w medycynie ludowej już od dawna znano i stosowano liście pokrzywy w celu łagodzenia bólu. Co ciekawe brytyjscy naukowcy z University of Plymouth przebadali grupę 18 osób, u których zdiagnozowano stany zapalne stawów i kości, a także bóle dysku oraz bóle wywołane urazami mechanicznymi, którym podawano pokrzywę. Wyniki tych badań potwierdzały działanie przeciwbólowe pokrzywy, a w trakcie badania nie odnotowano działania niepożądanego z wyjątkiem przemijającej wysypki.
- pomocna przy dolegliwościach trawiennych – picie naparów albo dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt, a związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka.Pokrzywę można stosować także w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, również przy biegunkach.
- pomocna dla włosów – pokrzywa stanowi skuteczny środek na nadmiernie wypadające włosy, dodatkowo przywraca prawidłowe nawilżenie skóry, pomaga również w pozbyciu się łupieżu.
JAK PARZYĆ POKRZYWĘ
- Napar można wykonać ze świeżo zerwanego ziela pokrzywy – wystarczy włożyć kilka listków do filiżanki i zalać wrzątkiem
- Pokrzywa dostępna jest również w postaci suszu – należy wsypać 4 łyżeczek suszu do szklanki i zalać je do 2/3 objętości naczynia wrzątkiem i odstawić do zaparzenia na do 5 minut.
- Można ją również kupić w saszetkach- wystarczy 1-2 saszetki włożyć do filiżanki i zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i pić
JAK PRZYRZĄDZIĆ SOK Z POKRZYWY
Świeżo zebrana pokrzywa powinna zostać zalana gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pokrzywa powinna moczyć się przez pewien czas, aby nabrała nieco soczystości, a także pozbyła się zanieczyszczeń. Po namoczeniu należy ją zmielić za pomocą maszynki, a następnie wycisnąć z niej sok za pomocą jałowego kompresu. Powstały sok należy stosować w ilości 3 łyżki na dobę przez około 14 dni.
W aptece lub w sklepie zielarskim można kupić przez cały rok gotowy sok z pokrzywy w szklanej ciemnej butelce – stosuje się go zgodnie z wskazówkami producenta podanymi na opakowaniu.
CENNE UWAGI
- Maksymalna dzienna dawka spożycia herbaty z pokrzywy to 4 filiżanki.
-
Sok w pokrzywy nie powinien być spożywany w przypadku nadmiaru żelaza w organizmie.
-
Z pokrzywy w postaci soku powinny zrezygnować kobiety, które zmagają się z chorobami narządów rodnych, np. rak, mięśniaki, krwawienia, a także osoby z przewlekłe chorymi nerkami, po zabiegach chirurgicznych oraz chore na cukrzyce.
Źródło: dietetycy.org.pl, medme.pl
Posted by Ola
8 czerwca, 2018
Zupkę z pokrzyw też pamiętam z czasów harcerstwa. Pyszna 😉