POKRZYWA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Pokrzywa zwyczajna jest to gatunek rośliny z rodziny pokrzywowatych, występująca naturalnie Europie, Azji, Afryce Północnej oraz Ameryce Północnej. Jej liście zbiera się w okresie od czerwca do września. Choć może kojarzyć się nam niezbyt przyjemnie, przez oparzenia, które powoduje po kontakcie z nią, ma ona jednak wiele odżywczych substancji w swoim składzie, co czyni ją bardzo wartościową rośliną i już od dawna była wykorzystywana w ludowej medycynie. Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem oraz korzenie wykopywane jesienią lub wczesną wiosną.

POKRZYWA ZAWIERA W SOBIE WITAMINY I MINERAŁY TAKIE JAK

  • witamina A
  • witamina K
  • witamina C
  • witamina B5
  • witamina B2
  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • jod
  • krzem
  • sód
  • siarkę

POKRZYWA ZAWIERA W SOBIE CENNE ZWIĄZKI

  • chlorofil
  • flawonoidy
  • fitosterole
  • karotenoidy
  • histamina
  • serotonina

WŁAŚCIWOŚCI

  • przeciwzapalne – pokrzywa jest pomocna w chorobach układu moczowego, gdyż poprzez swoją moczopędność, która pobudza pracę nerek, oczyszcza je.
  • przeciwbólowe – posiada właściwości immunologiczne, przez co zalecana jest osobom, które cierpią na stany reumatyczne.
  • oczyszczające – w początkowej fazie picia soku z pokrzywy, który działa oczyszczająco, na skórze mogą pojawić się krostki, jednak jest to właśnie skutek oczyszczania skóry. Oczyszczanie organizmu należy stosować przez okres około 3 tygodni.
  • moczopędne – pokrzywa wpływa na wzrost wydalania z organizmu mocznika, co jest ważną właściwością dla osób cierpiących na kamicę nerkową.
  • antyhistaminowe – jest ona skuteczna w walce z alergią poprzez zawarte w sobie antyoksydanty, które pomagają hamować nasilające się objawy alergiczne wskutek wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania wolnych rodników.

ZASTOSOWANIE

  • pomocna przy schorzeniach skórnych – głównie ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze pokrzywę stosuje się na przemywanie i okłady z liści pokrzywy w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni.
  • na okres po ciąży- pomoże herbata z pokrzywy, która pita po urodzeniu dziecka wzmoże produkcję mleka w piersiach i pomoże w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

  • pomocna przy alergii – pokrzywa często stosowana jest w chorobach alergicznych ze względu na zawartość związków czynnych, m.in. pochodnych tyrozyny, wykazujących działanie przeciwhistaminowe.
  • podawana przy anemii – pokrzywa wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co szczególnie zaleca się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.
  • idealna na ból kręgosłupa – pokrzywa ma właściwości, które pomagają w wydaleniu z narządów ruchu złgów moczowych oraz kwasu moczowego. Zaś w medycynie ludowej już od dawna znano i stosowano liście pokrzywy w celu łagodzenia bólu. Co ciekawe brytyjscy naukowcy z University of Plymouth przebadali grupę 18 osób, u których zdiagnozowano stany zapalne stawów i kości, a także bóle dysku oraz bóle wywołane urazami mechanicznymi, którym podawano pokrzywę. Wyniki tych badań potwierdzały działanie przeciwbólowe pokrzywy, a w trakcie badania nie odnotowano działania niepożądanego z wyjątkiem przemijającej wysypki.
  • pomocna przy dolegliwościach trawiennych – picie naparów albo dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt, a związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka.Pokrzywę można stosować także w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, również przy biegunkach.

  • pomocna dla włosów – pokrzywa stanowi skuteczny środek na nadmiernie wypadające włosy, dodatkowo przywraca prawidłowe nawilżenie skóry, pomaga również w pozbyciu się łupieżu.

JAK PARZYĆ POKRZYWĘ

  • Napar można wykonać ze świeżo zerwanego ziela pokrzywy – wystarczy włożyć kilka listków do filiżanki i zalać wrzątkiem
  • Pokrzywa dostępna jest również w postaci suszu – należy wsypać 4 łyżeczek suszu do szklanki i zalać je do 2/3 objętości naczynia wrzątkiem i odstawić do zaparzenia na do 5 minut.
  • Można ją również kupić w saszetkach- wystarczy 1-2 saszetki włożyć do filiżanki i zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i pić

JAK PRZYRZĄDZIĆ SOK Z POKRZYWY

Świeżo zebrana pokrzywa powinna zostać zalana gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pokrzywa powinna moczyć się przez pewien czas, aby nabrała nieco soczystości, a także pozbyła się zanieczyszczeń. Po namoczeniu należy ją zmielić za pomocą maszynki, a następnie wycisnąć z niej sok za pomocą jałowego kompresu. Powstały sok należy stosować w ilości 3 łyżki na dobę przez około 14 dni.

W aptece lub w sklepie zielarskim można kupić przez cały rok gotowy sok z pokrzywy w szklanej ciemnej butelce – stosuje się go zgodnie z wskazówkami producenta podanymi na opakowaniu.

CENNE UWAGI

  • Maksymalna dzienna dawka spożycia herbaty z pokrzywy to 4 filiżanki.
  • Sok w pokrzywy nie powinien być spożywany w przypadku nadmiaru żelaza w organizmie.
  • Z pokrzywy w postaci soku powinny zrezygnować kobiety, które zmagają się z chorobami narządów rodnych, np. rak, mięśniaki, krwawienia, a także osoby z przewlekłe chorymi nerkami, po zabiegach chirurgicznych oraz chore na cukrzyce.

Źródło: dietetycy.org.pl, medme.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

1 Komentarz

  1. Gunia
    Czerwiec 8, 2018

    Zupkę z pokrzyw też pamiętam z czasów harcerstwa. Pyszna 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »