PŁASKURKA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE PRZEPIS NA CHLEB Z PŁASKURKI

Płaskurka to rodzaj pszenicy, który w naszym kraju jest rarytasem. Zboże te jako pierwsi poznali mieszkańcy Mezopotamii, ziarno kryje w sobie białko, minerały i antyoksydanty ale co najważniejsze jest wolne od chemii i zanieczyszczeń, a to dlatego, że uprawia się ją ekologicznie tradycyjnymi metodami ponieważ ziarno nie toleruje żadnych chemicznych dodatków, przez co przy jej uprawie nie stosuje się żadnych środków chemicznych i nawozów a plony zbierane są tradycyjnym sposobem bez kombajnów. Z ziarna płaskurki wypiekać można chleb, który ma piękny orzechowy smak, a chleb wypiekany z tego ziarna jest bardzo ceniony przez miłośników zdrowych wypieków.

SKĄD WYWODZI SIĘ PŁASKURKA

Płaskurka nazywana jest starsza siostrą orkiszu, to gatunek pszenicy, który wywodzi się z rejonu Żyznego Półksiężyca i obejmuje ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii jest jednym z pierwszych udomowionych zbóż. Kłosy płaskurki są płaskie, wyglądem przypomina jęczmień. Obecnie uprawia się ją ekologicznie na całym świecie. W Niemczech przetwory z płaskurki oferuje cała gama sklepów ekologicznych. Niemcy opracowali recepturę bawarskiego piwa, które jest wytwarzane z tego zboża, uwielbiają ją również Włosi, którzy produkują płaskurkowy makaron i pyszny chleb o nazwie pane di farro. Uprawa płaskurki w Polsce obejmuje niewielkie pola, uprawą zajmuje się zaledwie kilku rolników w okolicach Brodnicy w województwie kujawsko – pomorskim. Zboże płaskurki przetwarza się na mąki, kasze, makaron.

UPRAWA PŁASKURKI WOLNA OD CHEMII I ZANIECZYSZCZEŃ

Uprawa płaskurki nie sprawia większych problemów, albowiem uprawa dobrze rozwija się w glebach ubogich w substancje organiczne i wykazuje dużą odporność na grzyby i szkodniki, a ziarno płaskurki nie toleruje żadnych obcych dodatków w ziemi przez co wymusza na rolnikach zasiew i wzrost bez stosowania środków chemicznych i nawozów.

DOSTĘPNE PRODUKTY Z PŁASKURKI

  • Mąka z płaskurki typ 500, graham – zawiera dużo wapnia, fosforu, witaminy: B1, B5, PP oraz E – jest doskonała do wypieku chleba, naleśników czy ciast.
  • Kasza z płaskurki – to bogactwo witaminy A, jest idealna także dla dzieci, można ją przygotować na słono, słodko lub z owocami lub mlekiem.
  • Makaron pełnoziarnisty z płaskurki, który może zastąpić tradycyjny makaron.

CHLEB Z PŁASKURKI NA ZAKWASIE

Zaczyn: 

  • 1 łyżka zakwasu z mąki żytniej typ 2000
  • 200 g mąki z płaskurki typ 650
  • 200 g wody

Przygotowanie zakwasu:

Wszystkie składniki należy wymieszać drewnianą łyżką w misce na jednolitą masę, zawinąć folią stretch i pozostawić do fermentacji na 8-10 godzin.

Ciasto na chleb:

  • 450 g mąki z płaskurki typ 650
  • 230 g mąki
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie chleba: 

Do miski z zaczynem dodajemy sól, mąkę i wodę. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie ciasto należy wyjąć na stolnicę i wyrabiać je przez około 10 minut. Wyrobione ciasto należy uformować w kulę i włożyć do misy, przykryć folią stretch i odstawić na 1,5 godziny. Po upływie tego czasu ciasto należy wyjąć z misy rozciągnąć jego brzegi i złożyć je do środka, włożyć ponownie do misy na 1,5 godziny złożoną częścią do dołu. Po upływie tego czasu ponownie należy rozciągnąć brzegi ciasta i złożyć je do środka, następnie wyłożyć formę papierem do pieczenia i ułożyć chleb złożoną częścią do dołu i odstawić przykryte ściereczką na około 2,5 godziny.

Po upływie tego czasu przechodzimy do pieczenia chleba. Piekarnik należy nastawić na temperaturę 240 stopni Celsjusza. Chlebek w foremce należy przeciąć nożem lub żyletką wzdłuż lub na krzyż i spryskać wodą z butelki z rozpylaczem. Po włożeniu chleba do piekarnika należy spryskać ponownie chleb i wnętrze piekarnika wodą, zamknąć piekarnik i piec przez 5 minut. Po upływie 5 minut delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i spryskać wnętrze piekarnika ponownie wodą i zamknąć drzwiczki. Po kolejnych 5 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec chleb przez 30 – 35 minut. Po upieczeniu chleb należy wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Smacznego!

CHLEB Z PŁASKURKI NA DROŻDŻACH

  • mąka z płaskurki 500 g
  • 1 płaska łyżka soli drobnoziarnistej (morskiej lub himalajskiej)
  • 1 suche opakowanie suchych drożdży
  • ciepła woda
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie bakalie

Przygotowanie:

  1. Do misy wsypujemy odważone 500 g mąki, dodajemy 1 płaską łyżkę soli i 1 opakowanie suchych drożdży.
  2. Suche składniki należy dokładnie wymieszać
  3. Należy dodać wodę i łyżkę oliwy. Wodę dodajemy na oko i mieszamy mikserem lub blenderem do uzyskania masy gęstej śmietany (ciasto powinno być papkowate ale nie lejące).
  4. Następnie dodajemy bakalie (orzechy, słonecznik, figi, daktyle, rodzynki) i mieszamy łyżką .
  5. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i robimy nakłucia aby chleb nie popękał podczas pieczenia.
  6. Wkładamy formę na 30 minut do wyrośnięcia, do piekarnika ustawionego na temperaturę 30 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
  7. Następnie nastawiamy piekarnik na 195 stopni i pieczemy chleb przez godzinę od czasu do czasu za pomocą pędzla należy chlebek przesmarować wodą aby skórka była miękka.
  8. Po upływie czasu pieczenia uchylamy piekarnik pozostawiając chleb do przestygnięcia, gdy wystygnie można go wyjąć z foremki.

Smacznego!

B.

Źródło: www.ekologia.pl, www.chlebpodgrapa.pl

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »