PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Sezon na czosnek niedźwiedzi jest właśnie w pełni. Pierwsze listki pojawiają się już na przełomie marca- kwietnia, w maju czosnek wypuszcza białe kwiaty i już tak pysznie nie smakuje. Można uprawiać go w ogródkach działkowych, na tarasach czy balkonach, preferuje zacienione miejsce. W przydomowym ogródku możemy przedłużyć jego zbiory wystarczy po zakwitnieniu ściąć kwiaty i liście kilka centymetrów nad ziemią, wówczas czosnek odbije ponownie. W przyrodzie spotkamy go w lasach jednak tam zabronione są jego zbiory ponieważ częściowo jest rośliną chronioną. Czosnek niedźwiedzi znajdziemy również w zaroślach i parkach, można go kupić także na targu lub w sklepie warzywnym. Charakteryzuje się delikatnym czosnkowym zapachem i ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych dlatego warto z niego przygotowywać potrawy sezonowe lub przygotować z niego pesto, które w domowej spiżarni przechowa się na dłużej.

Warto go spożywać po zimie chociażby dlatego, że ma właściwości przeciwpasożytnicze i doskonale oczyszcza organizm toksyn.

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI BOGATY W WITAMINY I MINERAŁY

  • Związki siarki, które charakteryzują się silnym działaniem antybakteryjnym przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i przeciwnowotworowym (związki siarki są podstawowym składnikiem białka skóry, włosów i paznokci).
  • Żelazo
  • Selen
  • Mangan
  • Magnez
  • Flawonoidy
  • Saponiny
  • Adenozynę, która ma działanie przeciwzakrzepowe i obniżające ciśnienie krwi
  • Substancje lotne, które mają działanie wykrztuśne, oczyszczają drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny
  • Witaminy A,B,C,E.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  • Utrzymuje w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie.
  • Reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
  • Zmniejsza ryzyko zakrzepów.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego, regeneruje florę bakteryjną.
  • Oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie odtruwające.
  • Ma właściwości przeciwzapalne, działa jak antybiotyk.
  • Ma silne działanie przeciwnowotworowe co zawdzięcza związkom siarki oraz flawonoidom dzięki którym. zwalcza wolne rodniki.
  • Jest przeciwgrzybiczy i przeciwpasożytniczy.
  • Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL a zarazem obniża poziom złego co ma pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka miażdżycy, zawału serca.
  • Ma działanie przeciwwirusowe.
  • Wspomaga system odpornościowy, stymuluje organizm do walki z chorobami.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie chrząstek stawowych ze względu na bogactwo zawartości siarki w swym składzie, która jest budulcem tkanki łącznej i kolagenu a te z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie stawów.
  • Wpływa korzystnie na zdrową skórę, włosy i paznokcie. Niedobór siarki w diecie jest sprawcą łamliwych włosów i paznokci oraz poszarzałej cery.

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  • czosnek niedźwiedzi
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy na zimno tłoczony
  • słoik
  • sól himalajska lub morska

Przygotowanie 

Dokładnie umyj liście czosnku pod bieżącą wodą i oddziel od niego kwiaty. Rozłóż liście na kuchennym ręczniku by liście dokładnie wyschły. Następnie odetnij łodygi od liści i drobno posiekaj same liście.

  • czosnek niedźwiedzi możesz zmiksować na jednolitą masę – wówczas pesto będzie miało bardziej intensywnie ostry czosnkowy smak
  • możesz też drobno posiekać nożem – wówczas pesto będzie miało grubszą konsystencję i mniej ostry smak
  • możesz też połowę zawartości zmiksować, a druga połowę zostawić drobno krojoną i całość wymieszać ze sobą – wówczas smak pesto nie będzie ani za łagodny ani za ostry

Przygotowaną odpowiednią konsystencję pesto należy posilić według uznania i przełożyć do wyparzonego słoika zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od brzegu, następnie do prawie pełna należy zalać oliwą. Delikatnie łyżką możesz przemieszać zawartość by czosnek połączył się z oliwą. Tak przygotowane pesto należy przechowywać w ciemnym miejscu lub w lodówce przez kilka miesięcy. Można dodawać je do potraw duszonych, gotowanych, do makaronów lub do zup, doskonałe jest również jako dodatek do sałatek, kanapek czy dipów.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »