PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Sezon na czosnek niedźwiedzi jest właśnie w pełni. Pierwsze listki pojawiają się już na przełomie marca- kwietnia, w maju czosnek wypuszcza białe kwiaty i już tak pysznie nie smakuje. Można uprawiać go w ogródkach działkowych, na tarasach czy balkonach, preferuje zacienione miejsce. W przydomowym ogródku możemy przedłużyć jego zbiory wystarczy po zakwitnieniu ściąć kwiaty i liście kilka centymetrów nad ziemią, wówczas czosnek odbije ponownie. W przyrodzie spotkamy go w lasach jednak tam zabronione są jego zbiory ponieważ częściowo jest rośliną chronioną. Czosnek niedźwiedzi znajdziemy również w zaroślach i parkach, można go kupić także na targu lub w sklepie warzywnym. Charakteryzuje się delikatnym czosnkowym zapachem i ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych dlatego warto z niego przygotowywać potrawy sezonowe lub przygotować z niego pesto, które w domowej spiżarni przechowa się na dłużej.

Warto go spożywać po zimie chociażby dlatego, że ma właściwości przeciwpasożytnicze i doskonale oczyszcza organizm toksyn.

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI BOGATY W WITAMINY I MINERAŁY

  • Związki siarki, które charakteryzują się silnym działaniem antybakteryjnym przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i przeciwnowotworowym (związki siarki są podstawowym składnikiem białka skóry, włosów i paznokci).
  • Żelazo
  • Selen
  • Mangan
  • Magnez
  • Flawonoidy
  • Saponiny
  • Adenozynę, która ma działanie przeciwzakrzepowe i obniżające ciśnienie krwi
  • Substancje lotne, które mają działanie wykrztuśne, oczyszczają drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny
  • Witaminy A,B,C,E.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  • Utrzymuje w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie.
  • Reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
  • Zmniejsza ryzyko zakrzepów.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego, regeneruje florę bakteryjną.
  • Oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie odtruwające.
  • Ma właściwości przeciwzapalne, działa jak antybiotyk.
  • Ma silne działanie przeciwnowotworowe co zawdzięcza związkom siarki oraz flawonoidom dzięki którym. zwalcza wolne rodniki.
  • Jest przeciwgrzybiczy i przeciwpasożytniczy.
  • Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL a zarazem obniża poziom złego co ma pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka miażdżycy, zawału serca.
  • Ma działanie przeciwwirusowe.
  • Wspomaga system odpornościowy, stymuluje organizm do walki z chorobami.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie chrząstek stawowych ze względu na bogactwo zawartości siarki w swym składzie, która jest budulcem tkanki łącznej i kolagenu a te z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie stawów.
  • Wpływa korzystnie na zdrową skórę, włosy i paznokcie. Niedobór siarki w diecie jest sprawcą łamliwych włosów i paznokci oraz poszarzałej cery.

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  • czosnek niedźwiedzi
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy na zimno tłoczony
  • słoik
  • sól himalajska lub morska

Przygotowanie 

Dokładnie umyj liście czosnku pod bieżącą wodą i oddziel od niego kwiaty. Rozłóż liście na kuchennym ręczniku by liście dokładnie wyschły. Następnie odetnij łodygi od liści i drobno posiekaj same liście.

  • czosnek niedźwiedzi możesz zmiksować na jednolitą masę – wówczas pesto będzie miało bardziej intensywnie ostry czosnkowy smak
  • możesz też drobno posiekać nożem – wówczas pesto będzie miało grubszą konsystencję i mniej ostry smak
  • możesz też połowę zawartości zmiksować, a druga połowę zostawić drobno krojoną i całość wymieszać ze sobą – wówczas smak pesto nie będzie ani za łagodny ani za ostry

Przygotowaną odpowiednią konsystencję pesto należy posilić według uznania i przełożyć do wyparzonego słoika zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od brzegu, następnie do prawie pełna należy zalać oliwą. Delikatnie łyżką możesz przemieszać zawartość by czosnek połączył się z oliwą. Tak przygotowane pesto należy przechowywać w ciemnym miejscu lub w lodówce przez kilka miesięcy. Można dodawać je do potraw duszonych, gotowanych, do makaronów lub do zup, doskonałe jest również jako dodatek do sałatek, kanapek czy dipów.

Smacznego!

Udostępnij!

1 Komentarz

  1. Magda
    Lipiec 28, 2018

    Przepyszna jest taka pasta, i nawet do pizzy pasuje idealnie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »