PASTA DR BUDWIG

Pasta według dr Budwig jest podstawą jej diety i jest ona mieszaniną chudego białego sera oraz oleju lnianego. Olej lniany wraz z chudym serem powinny być spożywane razem, gdyż oba zmiksowane tworzą emulsję, co powoduje związanie kwasów tłuszczowych oleju z  grupami siarczkowymi aminokwasów, co skutkuje szybkim wchłanianiem kwasów tłuszczowych w układzie pokarmowym i transportowanie ich do komórek ciała, a następnie prawidłowe ich metabolizowanie. Aminokwasy siarczkowe z sera stabilizują wiązania NNKT i nie dopuszczają do ich szybkiego utleniania się, dzięki czemu organizm będzie mógł w pełni wykorzystać kwasy tłuszczowe. Pastę można przygotować na dwa sposoby: dla osoby chorej, a także osoby zdrowej.

JAK ZROBIĆ PASTĘ DR BUDWIG PRZEPIS DLA 1 CHOREJ OSOBY – PORCJA NA JEDEN DZIEŃ

  • 6-8 łyżek oleju lnianego – w przypadku osób ciężko chorych
  • 4-6 łyżek oleju lnianego – w przypadku lekkich schorzeń
  • 125 gram chudego białego sera
Składniki pasty zmieszaj mikserem z końcówką z nożykami przez około 5 minut do momentu uzyskania jednolitej, nierozwarstwiającej się masy. Do pasty można dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego, maślanki albo kefiru (0% tłuszczu) dla uzyskania pożądanej konsystencji. Osoby przewlekle chore powinny zjadać dodatkowo codziennie 3-6 łyżek zmielonego siemienia lnianego, najlepiej świeżo zmielonego w młynku do kawy. Tak zmielone siemię można dodać także do pasty.

JAK ZROBIĆ PASTĘ DR BUDWIG PRZEPIS DLA 1 ZDROWEJ OSOBY – PORCJA NA JEDEN DZIEŃ

  • 2-3 łyżek oleju lnianego
  • 125 gram chudego białego sera lub mnie – należy dać tyle,aby olej się zemulgował

Tutaj podobnie jak w poprzednim przepisie składniki pasty należy zmieszać mikserem z końcówką z nożykami przez około 5 minut do momentu uzyskania jednolitej, nierozwarstwiającej się masy. Do pasty można dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego, maślanki albo kefiru (0% tłuszczu) dla uzyskania pożądanej konsystencji. Osoby zdrowe mogą codziennie spożywać zmielone siemię lniane do kilku łyżek, najlepiej świeżo zmielonego w młynku do kawy, które można dodać do pasty.

JAK DAWKOWAĆ OLEJ LNIANY DLA DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH

Dawka oleju dla dzieci chorych i zdrowych jest jednakowa tj.:
  • 1 gram – dzieci do 7 lat – oleju lnianego na każdy kilogram masy ciała.
  • 0,6 gram – dzieci starsze niż 7 letnie – oleju lnianego na każdy kilogram masy ciała.
1 łyżka stołowa oleju to około 9 gram oleju.
Można to liczyć na przykładzie: dziecko w wieku 7 lat o wadze 30 kilogramów
30 x 0,6 gram co daje do 2łyżek oleju dziennie.

ZASADY SPOŻYWANIA PASTY

  • zazwyczaj po 3 miesiącach diety należy zmniejszyć ilość oleju lnianego w paście do 2-3 łyżek.
  • olej lniany w postaci pasty należy jeść codziennie.
  • pastę najlepiej jest spożywać rano z takimi dodatkami jak płatki zbożowe, siemię lniane oraz tarte jabłko
  • pastę można zjeść całą w czasie jednego posiłku lub rozłożyć na kilka posiłków.
  • gotową pastę można przyprawiać do smaku według własnych upodobań np. pieprzem, ziołami
  • pastę po przygotowaniu można przechowywać w lodówce do max. 48 godzin.
  • osoby nie tolerujące nabiału mogą przyjmować olej lniany zmiksowany z żółtkiem jaja surowym lub ugotowanym. Białko należy zjeść osobno. Całą ilość oleju lnianego stanowiącą dzienną dawkę należy mocno zmiksować z 0,5-2 żółtkami.
  • pasta musi być podawana na zimno, nie wolno jej zapiekać czy gotować, ponieważ kwasy Omega 3 z oleju lnianego są w tych warunkach utleniane, czyli niszczone.

Źródło: fundacjahh.org, biooil.com.pl.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »