OLEJ RYCYNOWY WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Olej rycynowy to nic innego jak produkt roślinny, otrzymany z nasion byliny – rącznika pospolitego, poprzez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Ten proces pozwala na rozkład toksycznej rycyny, która sprawia, że zażycie nasion rącznika, może wywołać śmiertelne zatrucie. Ale nie ma się czego obawiać, bowiem olej rycynowy jest dla naszego organizmu bezpieczny. Sam olej rycynowy może być wykorzystywany w wielu sposobach pielęgnacji skóry i włosów, a także stosowany dla zdrowia.

CENNE ZWIĄZKI W OLEJU RYCYNOWYM

  • Witamina E
  • Kwasy tłuszczowe
  • Białko
  • Minerały

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU RYCYNOWEGO

  • Na zmarszczki i linie mimiczne – olej nałożony na skórę twarzy, wnika w nią głęboko i stymuluje produkcje kolagenu oraz elastyny, co z kolei pomaga zmiękczyć i nawilżyć skórę. Pomaga to opóźnić pojawienie się zmarszczek i linii mimicznych, wygładzając, zmiękczając i odmładzając skórę twarzy, także w okolicach oczu. Aby uzyskać taki efekt, nakładaj olej codziennie po umyciu twarzy, na zmarszczki i linie mimiczne.
  • Pomocny przy liszaju – olej rycynowy skutecznie leczy liszaj dzięki składnikowi czynnemu, zwanemu kwasem undecylenowym, który jest bardzo efektywny w walce z liszajem.
  • Na trądzik – olejek rycynowy jest bogaty w kwas rycynowy, który zwalcza bakterie wywołujące trądzik. Skutecznie przenika przez warstwy skóry, aby od wewnątrz zwalczyć trądzik. Olejek nakładaj wieczorem na umytą twarz, wmasuj go okrężnymi ruchami, pozostaw tak na noc, po czym umyj twarz rano zimną wodą.
  • Na problemy skórne takie jak; oparzenia słoneczne, sucha skóra i rozstępy, kurzajki, czyraki, grzybica między palcowa oraz chroniczne swędzenie skóry. Co zrobić, przy takich schorzeniach? Przede wszystkim weź wacik i zanurz go w oleju rycynowym. Wacikiem nakładaj bezpośrednio na problematyczne rejony skóry i pozostaw na około godzinę. Po tym czasie dokładnie spłucz, powtarzaj tą czynność rano i wieczorem dla szybszych efektów.
  • Olej rycynowy to wspaniały środek nawilżający, wszystko dzięki kwasom tłuszczowym, które w dużym stężeniu łatwo przenikają przez skórę. Pomaga to usuwać płaty suchej skóry i przywraca odpowiednie nawilżenie. W tym celu wystarczy niewielka ilość oleju. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe wyróżniają go spośród innych olejów roślinnych. Nałóż kilka kropli oleju na twarz, wmasowuj starannie w skórę co wieczór. Dzięki temu będziesz budzić się każdego ranka z gładką, jędrną i odżywiona cerą.
  • Idealny na rozstępy- wcieraj olej regularnie w rozstępy, aby uzyskać efekty spłycenia i rozjaśnienia uszkodzonej skóry.
  • Pomocny w usuwaniu blizn, dzięki kwasom tłuszczowym, które wnikają w głąb tkanki blizny i wypychają ją, stymulując jednocześnie wzrost nowej skóry. Jest to jednak powolny zabieg działania olejku, więc musi być aplikowany regularnie, w celu zapewnienia efektu, należy się także uzbroić w cierpliwość. Jest to jednak naturalne i trwałe rozwiązanie.
  • Działanie antybakteryjne – olejek sprawdza się idealnie jako wspaniały środek dezynfekujący na otwarte rany. Jego właściwości antybakteryjne czynią z niego również skuteczne remedium na skaleczenia i zadrapania. Może być używany jako lek pierwszej pomocy ze względu na to, iż koi ból oraz swędzenie. Owe właściwości pomagają także w leczeniu i łagodzeniu objawów drobnych infekcji skórnych.

 

  • Na brwi i rzęsy – olejek jak już pisałam w poprzednich postach, przy codzienny stosowaniu pomaga sprawić, aby nasze rzęsy i brwi były zdrowe i długie. Sam olejek chroni włoski brwi, aby się nie łamały.
  • Stymulacja porostu włosów – olej rycynowy jest najlepszym lekarstwem na porost włosów. Często zaleca się jego zewnętrzne stosowanie na skórę głowy, aby wzmocnić włosy. Możesz wymieszać go z olejem kokosowym lub migdałowym. Olej rycynowy pobudza krążenie krwi i jej dopływ do mieszków włosowych, przyspieszając wzrost włosów. Zawiera również kwasy tłuszczowe omega-6, odpowiedzialne za zdrowe włosy. Aby uzyskać możliwie najlepsze rezultaty, nałóż olej i pozostaw go na noc po przykryciu czepkiem, aby mógł wniknąć głęboko. Następnego dnia dokładnie spłucz olej. Pomaga on również na rozdwajające się końcówki oraz łamliwe włosy, a oprócz tego odżywia je i nawilża.
  • Przyciemnianie włosów – olejek jest idealny dla osób, które w sposób naturalny chcą przyciemnić swoje włosy. Właściwości nawilżające olejku w połączeniu z zawartymi w nim substancjami odżywczymi pomagają zatrzymywać wilgoć w obrębie włosa, co prowadzi do tego, że staje się on ciemniejszy.
  • Leczenie infekcji skóry głowy – olej rycynowy ze swoimi właściwościami przeciwgrzybiczymi, antybakteryjnymi oraz antywirusowymi zwalcza patogeny i mikroorganizmy, które odpowiadają za problemy skórne głowy takie jak: swędzenie, łyse placki oraz problemy z włosami. Regularne stosowanie pozwoli zachować skórę głowy wolną od infekcji.
  • Na zaparcia. Olej rycynowy jest idealnym, a przede wszystkim silnym środkiem przeczyszczającym. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przyjmuj go po jednej łyżeczce, tłoczonego na zimno, przez trzy dni pod rząd.
  • Olejek idealny na bóle stawów, jego właściwości przeciwzapalne czynią że jest on idealny do masażu leczniczego w celu uśmierzania bólu stawów, zapalenia nerwów oraz bólów mięśniowych. Aby wykonać zabieg z olejku rycynowego, weź kawałek flaneli lub miękkiego bawełnianego płótna i złóż je w kwadrat, następnie namocz je w oleju rycynowym. Odciśnij nadmiar oleju i nałóż tkaninę na bolący staw, a następnie owiń ją plastikową folią. Umieść na tym termofor lub poduszkę elektryczną – plastik ochroni je przed natłuszczeniem i pozostaw tak na godzinę. Po zakończeniu włóż nasączoną tkaninę do czystego pojemnika i przechowuj w lodówce – może być użyta ponownie. Zabieg powinien być powtarzany dwa razy w tygodniu dla uzyskania efektu.

  • Olejek jest świetny w nawilżaniu, wzmacnianiu i nabłyszczaniu paznokci oraz skórek i całych dłoni. Jeśli masz problem z suchością i szorstkością dłoni na skutek działania detergentów, to pomoże im kąpiel rycynowa. Do ciepłej wody wlej kilka kropel olejku rycynowego i wymocz w nim dłonie. Następnie nałóż odżywczy krem lub balsam. Olejek rycynowy możemy nakładać także bezpośrednio na przesuszone skórki. Pamiętajmy tylko, by dokładnie go zmyć po użyciu, aby nie poplamić nim ubrań, czy pościeli.
  • Na bóle głowy, krzyża i brzucha – gorący okład z olejku rycynowego łagodzi bóle krzyża, brzucha i głowy o nieznanej przyczynie. Wystarczy, że nasączysz gazę podgrzanym wcześniej olejem rycynowym i przyłożysz do bolącego miejsca. Następnie nałóż folię, aby jak najdłużej utrzymać wysoką temperaturę.
  • Olejek pomaga w walce z cieniami pod oczami, wystarczy, że zaaplikujesz olej rycynowy na przestrzeń pod oczami codziennie, wykonując przy tym delikatne oklepywanie. Postaraj się przy tym nie rozciągać skóry. Pozostaw olej co najmniej na kilka minut. W taki sposób uda Ci się sprawić, że bezcenne składniki odżywcze, jakie zawiera olej rycynowy, doskonale wchłoną się w skórę. Po jakimś czasie cenie znikną, a skóra pod oczami poprawi swój wygląd.

UWAGA

Olej rycynowy wydatnie pomaga na problemy skórne, nie należy jednak stosować go w zbyt dużych dawkach na twarz. Jest to spowodowane jego silnym nasyceniem – zbyt duża ilość może zatykać pory, prowadząc do podrażnień skóry i wyprysków.

CENNA RADA W STOSOWANIU OELJKU RYCYNOWEGO

Kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby chorujące na niedrożność jelit, a także na zapalenie wyrostka robaczkowego, nie powinny spożywać oleju rycynowego. Olejku rycynowego nie powinny stosować także osoby o włosach rozjaśnianych i wysoko porowatych, gdyż w przypadku kruchych, suchych i zniszczonych pasm olejek zamiast pomagać, może zaszkodzić. W szczególności dotyczy to olejowania końcówek, które stanowią najbardziej porowatą i podatną na zniszczenia część włosów, które potrzebują najbardziej intensywnego nawilżenia i ochrony.

Źródło: olejedu.pl ”olej rycynowy 16 zastosowań”.

Posted by Ola

Udostępnij!

  1. Monika
    Czerwiec 8, 2018

    Witam
    gdzie mogę zakupić olej jakości spożywczej, bez obaw o czystość produktu?

    Odpowiedz
    1. blessyou
      Czerwiec 8, 2018

      100% czysty olej rycynowy farmaceutyczny można znaleźć w aptekach, sklepach zielarskich oraz w sklepach internetowych. Olej ten może być stosowany na skórę i włosy jest składnikiem wielu kosmetyków, stosowany jest również w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Cena około 35 zł za litr.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »