OLEJ JOJOBA WŁAŚCIWOŚCI ZASTOSOWANIE

Olej jojoba (jojoba seed oil) jest płynnym woskiem pozyskanym z nasion krzewu Simmondsia Chinensis metodą tłoczenia na zimno i rośnie w Ameryce Środkowej. Olej jojoba jest bardzo trwały pomimo tłoczenia na zimno ma bardzo długą datę ważności, nie jełczenie a to zawdzięcza zawartości trójglicerydów. To jeden z najcenniejszych olejów, jest bardzo delikatny, nadaje się do stosowania dla każdego rodzaju skóry ze wskazaniem do skóry bardzo wrażliwej, delikatnej, skłonnej do alergii, nie zatyka porów, jest doskonałym kosmetykiem przeciwstarzeniowym, wygładza zmarszczki, nawilża, natłuszcza skórę, redukuje przebarwienia, plamy, piegi, wypryski.

OLEJ JOJOBA ŹRÓDŁO CENNYCH WITAMIN

  • Witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, działa jak eliksir odmładzający na skórę przyspiesza procesy gojenia się i regeneracji skóry, spowalnia proces starzenia się skóry, rozjaśnia, jest doskonałym lekarstwem w leczeniu przebarwień i cieni pod oczami.
  • Witaminy A, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, chroni przed uszkodzeniem, wpływa na prawidłową wilgotność w błonach śluzowych.
  • Witaminy F, która jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów omega 3 i 6 (alfa-linolowego oraz linolowego), ma pozytywny wpływ na kondycje skóry, chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi, zapobiega procesom starzenia się skóry, łagodzi stany zapalne.

WŁAŚCIWOŚCI I DZIAŁANIIE OLEJU JOJOBA

  • Usprawnia prawidłową produkcję sebum (funkcje gruczołów łojowych). Zbyt małe wydzielanie sebum objawia się suchością skóry natomiast zbyt duże wydzielanie sebum objawia się skłonnością to przetłuszczania się skóry.
  • Zapewnia prawidłową wilgotność skóry, zapewnia jej odpowiednia warstwę lipidową.
  • Ze względu na zawartość witaminy E jest naturalnym antyoksydantem, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników.
  • Hamuje procesy starzenia się skóry.
  • Chroni skórę przed działaniem czynników atmosferycznych.
  • Rozjaśnia przebarwienia skóry, piegi i cienie pod oczami.
  • Nadaje cerze blasku, witalności i młodzieńczego wyglądu.
  • Przyspiesza regeneracje skóry.
  • Zmiękcza skórę nadaje jej gładkości.
  • Ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawdza się w leczeniu wyprysków skórnych, trądziku, odparzeń i oparzeń u dorosłych, niemowląt i dzieci.
  • Wykazuje działanie hypoalergiczne, nadaje się do pielęgnacji nawet bardzo wrażliwej skóry skłonnej do alergii.

DLA KOGO PRZEZNACZONY JEST OLEJ JOJOBA

  • Dla osób z cerą tłustą
  • Dla osób z cerą młodzieńczą trądzikową
  • Dla osób z cerą suchą, przesuszoną
  • Dla cery dojrzałej, wymagającej, odwodnionej
  • Dla niemowląt i dzieci

ZASTOSOWANIE OLEJU JOJOBA

  • W kosmetyce olej jojoba jest stosowany jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek do włosów. Można go stosować bezpośrednio lub jako domieszka z kremem, oliwką, szamponem, odżywką, mleczkiem do demakijażu.
  • Wspomagająco u dzieci w leczeniu pieluszkowego zapalenia skóry, odparzeń (olej jojoba należy do grupy emolientów, może być stosowany bezpośrednio na skórę lub jako dodatek do kąpieli, czy oliwki).
  • Wspomagająco w leczeniu odparzeń skóry, odmrożeń, odleżyn.
  • W leczeniu poparzeń słonecznych.
  • W leczeniu przebawień, piegów, cieni pod oczami.
  • W leczeniu trądziku, wyprysków, olejek jojoba ma silne działanie przeciwzapalne.
  • W celu nawilżenia, nawodnienia i wygładzenia skóry twarzy, szyi i dekoltu. Doskonale sprawdza się jako baza pod makijaż, jest jednym z suchszych olejów więc nie pozostawia tłustego filmu i warstwy tłustej na skórze.
  • Idealny do zmywania pudru oraz tuszu do rzęs (nie pozostawia poświaty i ciężkości w okolicach oczu jak inne oleje).
  • Jako serum odmładzające stosowany bezpośrednio na skórę na dzień i na noc.
  • Jako zamiennik balsamu do stosowania na całe ciało nadaje skórze gładkości, miękkości, wygładzenia i nawodnienia.
  • Do pielęgnacji włosów dodany do szamponu ułatwia rozczesywanie, zapobiega elektryzowaniu.
  • Do olejowania skóry głowy działa wzmacniająco na cebulkę włosów, reguluje produkcje sebum (zapobiega przetłuszczaniu się włosów), leczy suchy łupież.
  • Jako dodatek do kremu do rąk lub stosowany bezpośrednio wygładza skórę dłoni, wzmacnia paznokcie.
  • Jako dodatek do kąpieli, działa nawilżająco, wygładzająco i zmiękczająco.
  • Do masażu ciała.
  • Stosowany po goleniu dla kobiet i mężczyzn łagodzi podrażnienia skóry.

cena około 25 zł 100 ml

Źródło: www.zielonyklub.pl

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »