OLEJ INCA INCHI W PIELĘGNACJI CIAŁA I WŁOSÓW

Olej Inca Inchi powstaje z rośliny Sacha Inchi, która jest jedną z charakterystycznych roślin dla krajobrazu Amazonii. Lokalna ludność uprawia ją w dżungli od czasów starożytnych, aż do dziś. Inchi stanowi częściowo zdrewniałe pnącze, które rosną nawet do 2 metrów, a ozdabiają je liście i niewielkie białe kwiaty, które przekształcają się w jasnozielone owoce o gwiaździstym kształcie. Dojrzałe owoce nieco ciemnieją i wytwarzają nasiona, z których później wydobywa się orzechy i poddaje się je procesowi wyprasowania na zimno. Uzyskany olej z inchi ma delikatny, charakterystyczny zapach. W czasach preinkaskich pozyskiwany z nasion Sacha Inchi olej stosowano w leczeniu oparzeń oraz podrażnień skórnych. W dzisiejszych czasach zaś dzięki wzrostowi liczby specjalistycznych publikacji dotyczących Inca Inchi, olej ten zaczął być wykorzystywany na masową skalę w przemyśle medycznym, spożywczym i kosmetycznym. Był on już wielokrotnie nagradzany złotymi medalami na paryskich wystawach olejów roślinnych. Cena czystego olejku to około 69 zł za 100 ml, można go też znaleźć w składzie niektórych dobrze nam znanych kosmetyków ze sklepowych półek.

OLEJ INCA INCHI ZAWIERA W SOBIE

  • kwasy omega-3 oraz omega-6  oraz omega-9- czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego organizmu. Olej Inca Inchi zawiera w sobie najwięcej ze wszystkich olejów NNKT, bo stanowią one aż 98% masy tego olejku. Najwięcej jest kwasu omega-3, czyli kwas alfa-linlenowy, który stanowi 54% składu oleju, a dzięki jego właściwościom olej inca wykazuje działanie przeciwzapalne i regenerujące skórę. Kolejny kwas – omega-6, który stanowi ok. 34% zawartości oleju, ma właściwości nawilżające, dzięki czemu skóra dłużej utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia i wolniej traci wodę, dodatkowo wykazuje on też działanie łagodzące i zmniejsza szorstkość naskórka.
  • witaminę A która wykazuje silne właściwości wygładzające, złuszczające i normalizujące, dodatkowo przyśpiesza procesy regeneracyjne skóry, rozjaśnia przebarwienia, spowalnia procesy starzenia oraz wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny.
  • witaminę E która wykazuje silne właściwości antyutleniające, neutralizuje działanie wolnych rodników oraz chroni skórę przed ich działaniem, wspomaga rozjaśnianie przebarwień i zapobiega utracie elastyczności. Witamina E dodawana do kosmetyków przedłuża dodatkowo ich trwałość, przez co jest stosowana jako naturalny konserwant. Co ciekawe w oleju Inca Inchi witamina E występuje w tak dużym stężeniu, że olej bez dodatku żadnych konserwantów i odpowiednio przechowywany, zachowuje swoje właściwości nawet przez 2 lata.

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU INCA INCHI

  • wygładza niewielkie zmarszczki oraz kurze łapki
  • przywraca blask włosom
  • chroni końcówki włosów
  • poprawia napięcie skóry
  • wyrównuje koloryt skóry
  • odżywia oraz wzmacnia paznokcie
  • zmniejsza widoczność rozstępów
  • łagodzi swędzenie skóry ciała
  • łagodzi podrażnienia skóry
  • nawilża skórę i chroni ją przed utratą wilgoci
  • przyśpiesza regenerację naskórka po oparzeniach
  • ujędrnia skórę
  • rozjaśnia przebarwienia promieniowania UV
  • koi w stanach alergicznych
  • idealny do skóry atopowej
  • redukuje cellulit

ZASTOSOWANIE OLEJU INCA INCHI

  • do masażu twarzy i ciała – działa ujędrniająco
  • jako zamiennik kremu pod oczy – olej nawilża, napina skórę oraz zmniejsza istniejące zmarszczki
  • do smarowania skóry z alergicznymi zmianami i wypryskami – łagodzi świąd oraz zaczerwienienia
  • idealny do stosowania na całe ciało po kąpieli zamiast balsamu
  • do smarowania skóry podrażnionej po opalaniu
  • smarowanie miejsc dotkniętych cellulitem oraz w celu ochrony przed rozstępami
  • do wzmacniania paznokci
  • do masażu dłoni
  • do olejowania włosów
  • do pielęgnacji brzucha w ciąży
  • na skórę szyi i dekoltu  w celu ochrony skóry przed utratą jędrności, elastyczności i gładkości
  • bezpośrednio na skórę twarzy – zamiast kremu, pod oczy i jako serum o działaniu ujędrniającym i ochronnym

CENNE UWAGI

  • aby zastosować olejek do pielęgnacji włosów dodaj olejek do ulubionej odżywki do włosów. Dzięki temu Twoje włosy staną się miękkie, lśniące i podatne na układanie. Olejuj włosy olejkiem 30 minut przed umyciem włosów, w tym celu wetrzyj około 2 łyżeczki oleju we włosy i skórę głowy, a następnie umyj szamponem.
  • aby zastosować jako serum anti-aging 1-3 krople olejku zmieszaj w zagłębieniu dłoni z 1-3 kroplami kwasu hialuronowego i delikatnie wmasuj w skórę. Kwas hialuronowy jest prekursorem w przenikaniu, dzięki czemu pomoże olejowi wniknąć w głębsze warstwy skóry.
  • w redukcji cellulitu olejek można połączyć np. z olejkiem ze słodkiej pomarańczy, geraniowym czy grejpfrutowym, które wzmocnią działanie inca. Tą mieszanką należy wykonać masaż miejsc dotkniętych cellulitem.

Źródło: triny.pl ”olej inca inchi”, planetazdrowie.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »