OCZYSZCZANIE KOŚCI I STAWÓW

Bóle kości i stawów to częsta przypadłość osób w każdym wieku, coraz częściej problem dotyka również młodzież, choć najczęściej ból objawia się u osób po 30- 40 roku życia i w wieku starszym. Na prawidłowe zdrowie oraz jakość naszych kości i stawów wpływa wiele czynników np. predyspozycje genetyczne, dieta, wiek i wysiłek fizyczny to niezależnie od tego jaki tryb życia będziemy prowadzić kryształki fosforanu wapnia w chrząstkach stawowych w mniejszym lub w większym stopniu będę się nam odkładać w stawach, co będzie skutkowało nasilaniem się bóli stawów w obrębie nadgarstków, łokci, kolan czy stóp a będzie to przyczyna występowania problemów ruchowych. Pochodną kryształków fosforanu wapnia są związki chemiczne występujące naturalnie w pokarmach, związki te kryją się pod nazwą puryny.

CO TO SĄ PURYNY

Puryny to naturalne związki chemiczne wchodzące w skład jądra komórkowego, występują naturalnie w produktach żywnościowych zawierających białko roślinne jak i zwierzęce. Pokarmy wysokobiałkowe zawierają więcej puryn a pokarmy niskobiałkowe zawierają ich mniej. Puryny, które dostają się do organizmu zostają przetwarzane do kwasu moczowego (związku rozpuszczalnego w wodzie), który zostaje wydalany wraz z moczem. Jednak nadmiar tego związku, jednocześnie przy osłabionej pracy nerek powoduje odkładanie się kwasu moczowego w nerkach, stawach w postaci soli wapnia.

JAKIE POKARMY ZAWIERAJĄ PURYNY

Zestawienie zostało posegregowane według  pokarmów zawierających puryny od najwyższej wartości do najniższej.

  • Cielęcina nerkówka 1260 mg / 100 g produktu
  • Szprotki wędzone 804 mg / 100 g produktu
  • Drożdże 680 mg / 100 g produktu
  • Wątróbka wołowa 554 mg / 100 g produktu
  • Wątróbka wieprzowa 515 mg / 100 g produktu
  • Wątróbka wieprzowa 550 mg / 100 g produktu
  • Sardynki 345 mg / 100 g produktu
  • Wieprzowina nerki 334 mg / 100 g produktu
  • Pstrąg 297 mg / 100 g produktu
  • Tuńczyk 257 mg / 100 g produktu
  • Kminek 240 mg 100 g produktu
  • Rabarbar 212 mg / 100 g produktu
  • Śledź 210 mg / 100 g produktu
  • Soja sucha 192 mg / 100 g produktu
  • Pierś kurczaka ze skórą 175 mg / 100 g produktu
  • Łosoś 170 mg / 100 g produktu
  • Mak 170 mg / 100 g produktu
  • Gęś 165 mg / 100 g produktu
  • Okoń 160 mg / 100 g produktu
  • Golonka wieprzowa 160 mg / 100 g produktu
  • Szynka wieprzowa 160 mg / 100 g produktu
  • Indyk ze skórą 150 mg / 100 g produktu
  • Łopatka cielęca 150 mg / 100 g produktu
  • Kasza jaglana 150 mg / 100 g produktu
  • Kasza gryczana 149 mg / 100 g produktu
  • Jagnięcina 140 mg / 100 g produktu
  • Kaczka 138 mg / 100 produktu
  • Soczewica 127 mg / 100 g produktu
  • Noga z kurczaka ze skórą 110 mg / 100 g produktu
  • Polędwica wołowa 110 / 100 g produktu
  • Rodzynki 108 mg / 100 g produktu
  • Musztarda 100 mg / 100 g produktu
  • Owies 100 mg / 100 g produktu
  • Jęczmień 96 mg / 100 g produktu
  • Borowik szlachetny 92 mg / 100 g produktu
  • Frankfuterki 92 mg / 100 g produktu
  • Mąka pszenna typ 1700 84 mg / 100 g produktu
  • Mąka razowa 84 / 100 g produktu
  • Brokuły 81 mg / 100 g produktu
  • Orzechy ziemne 80 mg / 100 g produktu
  • Por 74 mg / 100 g produktu
  • Morele suszone 73 mg / 100 g produktu
  • Mąka ryżowa 72 mg / 100 g produktu
  • Kakao w proszku 71 mg / 100 g produktu
  • Szczypiorek 67 mg / 100 g produktu
  • Płatki kukurydziane 64 mg / 100 g produktu
  • Śliwki suszone 64 mg / 100 g produktu
  • Figi suszone 64 mg / 100 g produktu
  • Sezam 63 mg / 100 g produktu
  • Czekolada mleczna 60 mg / 100 g produktu
  • Jabłko suszone 60 mg / 100 g produktu
  • Ketchup 60 mg 100 g produktu
  • Pieczarki 58 mg / 100 g produktu
  • Natka pietruszki 57 mg / 100 g produktu
  • Banan 57 mg / 100 g produktu
  • Szpinak 57 mg / 100 g produktu
  • Szczaw 55 mg / 100 g produktu
  • Papryka zielona 55 mg / 100 g produktu
  • Chleb razowy 50 mg / 100 g produktu
  • Bazylia 50 mg 100 g produktu
  • Chleb żytni 45 mg / 100 g produktu
  • Nasiona słonecznika 43 mg / 100 g produktu
  • Chleb pszenny 40 mg / 100 g produktu
  • Roszponka 38 mg / 100 g produktu
  • Migdały 37 mg / 100 g produktu
  • Orzechy laskowe 37 mg / 100 g produktu
  • Melon 33 mg / 100 g produktu
  • Orzechy laskowe 37 mg / 100 g produktu
  • Ser Feta 30 mg / 100 g produktu
  • Seler 30 mg / 100 g produktu
  • Orzechy włoskie 27 mg / 100 g produktu
  • Winogrona 27 mg / 100 g produktu
  • Czekolada gorzka 26 / 100 g produktu
  • Piwo jasne 24 mg / 100 g produktu
  • Szparagi 24 mg / 100 g produktu
  • Bułka kajzerka 22 mg / 100 g produktu
  • Brzoskwinia 21 mg / 100 g produktu
  • Orzechy brazylijskie 22 mg / 100 g produktu
  • Jagody 20 mg / 100 g produktu
  • Morele 20 mg / 100 g produktu
  • Arbuz 19 mg / 100 g produktu
  • Kiwi 19 mg / 100 g produktu
  • Pomarańcza 19 mg / 100 g produktu
  • Maliny 18 mg / 100 g produktu
  • Cytryna 17 mg / 100 g produktu
  • Ziemniaki 16 mg / 100 g produktu
  • Ser Gouda 16 mg / 100 g produktu
  • Papryka czerwona 15 mg / 100 g produktu
  • Rzodkiewka 15 mg / 100 g produktu
  • Grejpfrut 15 mg / 100 g produktu
  • Jeżyna 15 mg / 100 g produktu
  • Chleb biały pszenny 14 mg / 100 g produktu
  • Sałata 14 mg / 100 g produktu
  • Jabłko 14 mg / 100 g produktu
  • Żurawina 13 mg / 100 g produktu
  • Sok pomarańczowy 12 mg / 100 g produktu
  • Gruszka 12 mg / 100 g produktu
  • Sok jabłkowy 12 mg / 100 g produktu
  • Pomidory 11 mg / 100 g produktu
  • Ser parmezan 10 mg / 100 g produktu
  • Sok grejpfrutowy 10 mg / 100 g produktu
  • Ser Mozarella 10 mg / 100 g produktu
  • Piwo pszeniczne 10 mg / 100 g produktu
  • Mleko, mleko zsiadłe 8 mg / 100 g produktu
  • Jogurt 3,5 % tłuszczu 8 mg / 100 g produktu
  • Ogórek korniszony 8 mg / 100 g produktu
  • Ser Brie 7 mg / 100 g produktu
  • Ogórki 7 mg / 100 g produktu
  • Sery pleśniowe 7 mg / 100 g produktu
  • Całe jajko 6 mg / 100 g produktu
  • Sok pomidorowy 5 mg / 100 g produktu
  • Sok z marchwi 5 mg / 100 g produktu
  • Syrop klonowy 5 mg 100 g produktu
  • Majonez 1 mg 100 g produktu
  • Szampan, wino, wódka 0 mg / 100 g produktu
  • Cukier 0 mg 100 g produktu
  • Masło, margaryny 0 mg 100 g produktu
  • Oleje roślinne 0 mg 100 g produktu
  • Miód 0 mg 100 g produktu

JAKI WPŁYW NA ZDROWIE MAJĄ PURYNY

Odkładanie się szkodliwych i toksycznych soli czyli kryształków fosforanu wapnia w stawach jest przyczyną występowania bolesnych stanów zapalnych w obrębie zajętego stawu, przez co dochodzi do  jego dysfunkcji. Problemy te są następstwem takich chorób jak:

  • bóle kości i stawów spowodowane stanami zapalnymi w obrębie zajętego stawu
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • dna moczanowa
  • artretyzm (podagra)
  • łokieć tenisisty
  • koślawy paluch
  • Inne bóle np. nadgarstków, kolan
  • strzelanie w stawach
  • ostrogi (bóle pięt)

JAK ORGANIZM POZBYWA SIĘ PURYN

Nasz organizm posiada zdolność neutralizowania nadmiaru puryn z diety, które zostają przetworzone do kwasu moczowego, który zostaje rozpuszczony w wodzie i usuwany z moczem, jeśli dieta jest zbyt bogata w puryny lub jeśli nasze nerki nie pracują sprawnie pojawia się problem z neutralizowaniem puryn, które przedostają się do krwi i są odkładane w postaci kryształków soli wapnia w chrząstkach stawowych. Dlatego warto przeprowadzić również wybraną kurację oczyszczania nerek, po której nerki będą sprawniej wykonywały przemiany metaboliczne i oczyszczanie krwi ze szkodliwych substancji:

https://blessyou.pl/oczyszczanie-nerek-z-toksyn-bialka-kamieni-sluzu-i-bakterii/

JAK WIĘC POSTĘPOWAĆ

Ciężko byłoby z diety całkowicie wyeliminować puryny ale warto przyjrzeć się powyższej tabeli i zamienić lubiane przez nas pokarmy na te, które zawierają tych puryn mniej. Np. szprotki zamień na inną rybę np. na łososia lub okonia.

Starożytna tybetańska mądrość głosi: „mocne kości i elastyczne stawy są gwarancją długiego i sprawnego życia”

Dlatego aby zachować zdrowy stan kości i stawów oraz by uniknąć w/w problemów zdrowotnych niezbędne jest regularne przeprowadzanie oczyszczania kości i stawów.

OCZYSZCZANIE KOŚCI I STAWÓW WEDŁUG MICHAŁA TOMBAKA

Kuracja jest bardzo skuteczna, po przeprowadzeniu oczyszczania różnica będzie widoczna już po tygodniu. Do przeprowadzenia trzydniowej kuracji potrzebne jest 15 g liścia laurowego.

SKŁADNIKI

  • 5 g liścia laurowego
  • 300 ml wody
  • rondel

bay-leaf-1049543_1920

Zastosuj kuracje oczyszczającą zgodnie z zaleceniem autora. Na czas przeprowadzania oczyszczania nie wolno spożywać produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, produkty czekoladowe, jaja, ryby) to ma znaczenie by proces oczyszczania przebiegał bardziej skutecznie. Oczyszczanie przeprowadza się przez 3 dni i za 7 dni powtarza się 3 dniową kuracje (moja sugestia najlepsze efekty uzyskasz, gdy zrezygnujesz ze spożywania zakazanych produktów na okres 14 dni). Wywar pij zgodnie ze wskazaniem małymi łyczkami przez okres 12 godzin (nie wolno wypić go na raz!.) Już w pierwszym tygodniu zauważysz różnice.

PRZYGOTOWANIE 

1,2,3 dzień przygotuj wywar codziennie wieczorem. Zagotuj w rondlu 300 ml wody, wsyp 5 gram liścia laurowego (1 opakowanie 5 gramowe dostępne w sklepach np. w Lidlu jeśli nie masz wagi), zamieszaj by liście się zanurzyły w wodzie, gotuj pod przykryciem przez około 5 minut na małym ogniu. Wyłącz gaz i pozostaw do rana. Rano przecedź wywar, przelej do buteleczki i pij małymi łyczkami co 15-20 min aż do wykończenia płynu przez okres 12 godzin. To samo wykonaj w 2 i 3 dzień. Po 7 dniach czynność powtórz i stosuj wywar przez 3 dni. UWAGA NIE WOLNO WYPIĆ CAŁEGO PŁYNU NA RAZ !!!!!

Podczas kuracji, w miarę wydalania soli i piasku z mocz może zmieniać barwę od zielonego do jasnoczerwonego. Jest to normalne zjawisko. Kurację należy stosować 1 raz w roku w dwóch etapach z siedmiodniową przerwą. Profilaktycznie kurację autor zaleca stosować w okresie letnio jesiennym, jednak w przypadku, gdy cierpisz na problemy ze stawami kurację należy przeprowadzić w każdym terminie. 

KURACJA OCZYSZCZAJĄCA YUCCA

Rozpocznij przyjmowanie preparatu Yucca  500 mg 100 tabl. cena około 30 zł. Suplement ten zawiera saponiny, które mają właściwości oczyszczające, detoksykujące organizm, posiadają zdolność rozpuszczania nagromadzonych kryształków fosforanu wapnia i usuwania ich wraz z moczem. Już po tygodniu zauważysz poprawę zdrowia. Przeprowadź kuracje tak, jak zaleca producent 2 kapsułki 1-3 x na dobę. W przypadkach ostrego artretyzmu zaleca się stosowanie 2 x 3 / dobę.

Alternatywą dla oczyszczania liściem laurowym jest stosowanie preparatu zawierającego wyciąg z juki. Kuracja ta jest stosowana w medycynie naturalnej, wspomagająco w leczeniu haluksów, ostróg, RZS, w artretyzmie i innych bólach stawów. Przynosi bardzo zadawalające rezultaty, które można odczuć już po około 2 tygodniach, w bardziej zaawansowanych przypadkach trzeba dłużej poczekać na efekty działania. Wyciąg z juki jest bogatym źródłem:

  • Antyoksydantów, które wzmacniają układ immunologiczny, neutralizują niekorzystne działanie wolnych rodników.
  • Saponin , które mają działanie detoksykacyjne, przeciwzapalne i moczopędne
  • Enzymy, które rozpuszczają zalegające w jelitach trucizny a po ich oczyszczeniu przyczyniają się do oczyszczania kości i stawów.
  • Resweratrole, które opóźniają proces starzenia się organizmu.

Stosuj preparat Yucca według zaleceń producenta na czczo. Cena około 30 zł, preparat dostępny jest w internecie i na aukcjach internetowych.

DODATKOWO

  • Kąpiele w soli Epsom – są równie wskazane w problemach ze stawami. Magnez to niezbędny pierwiastek dla utrzymania zdrowych kości, stawów i mięśni. Wystarczy dodać pół szklanki soli EPSOM do wanny z ciepłą wodą i poleżeć w niej przez 10-15 minut. Magnez wpływa relaksująco na bóle mięśniowe, ukojenie stresu ale również wspomagająco na prawidłowe funkcjonowanie kości i stawów. Równie dobrze organizm wchłania mikroskładniki przez skórę, jak i przez przewód pokarmowy dlatego przez taką kąpiel uzupełnieniu ulegnie poziom magnezu w Twoim organizmie. Jeśli nie jesteś miłośnikiem kąpieli w wannie możesz natrzeć się solą EPSOM, odczekać chwilę i następnie spłukać ciało. Kąpiele magnezowe stosowane minimum 3 razy w tygodniu mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne.
  • Kąpiel alkalizująca – w przypadku bóli stawów, przeziębienia, grypy czy podczas kataru zaleca się wykonywanie kąpieli alkalizującej tj. pół szklanki magnezu i pół szklanki sody oczyszczonej na wannę. Zarówno magnez czy sodę lub oba na raz można stosować do moczenia stóp w bólach haluksów czy pięt.
  • Kwasy omega 3 – olej rybi ma bardzo ważne znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia, szczególnie omega 3 są zalecane w profilaktyce zdrowych kości i zębów, ich niedobór przyczynia się do zaburzeń wchłaniania wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania magnezu z diety zatem niezbędna jest jego suplementacja zwłaszcza jeśli cierpisz na bóle stawów.

Źródło: „Czy można żyć 150 lat” Michał Tombak, www.zasadyzywienia.pl

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »