NOWOTWÓR TRZUSTKI PRZYCZYNY ZAPOBIEGANIE

Nowotwór trzustki należy do grupy bardzo groźnych nowotworów, który w początkowym stadium nie daje objawów i bardzo często zdiagnozowany zostaje dopiero w zaawansowanym stadium choroby.

Po tragicznej informacji o śmierci znanej polskiej aktorki na nowotwór trzustki, która to wiadomość wstrząsnęła całą Polską i rozwiała niepokój wielu Polaków, wiadomość ta poruszyła również mną dlatego postanowiłam wgłębić swą wiedzę w temat nowotworu trzustki i podzielić się swoimi wnioskami ze Światem.

PRZYCZYNY ZACHOROWAŃ NA NOWOTWÓR TRZUSTKI

  • Niedobór jodu. Jod jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym wykorzystywanym przez każdą komórkę ciała ludzkiego, przede wszystkim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie trzustki.
  • Niedobór cynku. Cynk bierze udział w magazynowaniu i uwalnianiu insuliny, odpowiada za prawidłowe utrzymanie witaminy A, jego niedobór pociąga za sobą niedobory witaminy A, bierze udział w aktywacji enzymów biorących udział w przemianie białek i węglowodanów. Na niedobór cynku cierpią osoby stosujące nieprawidłową dietę ubogą w ten pierwiastek.
  • Niedobór witaminy A. Na niedobór witaminy A cierpią głównie osoby na diecie niskotłuszczowej jako, że jej bogatym źródłem są głównie tłuszcze zwierzęce, osoby unikające tej grupy produktów szczególnie na jej niedobory są narażone. Dlatego jeśli dieta jest uboga w tłuszcze zwierzece niezbędna jest suplementacja tej witaminy za wyjątkiem kobiet w ciąży (jej nadmiar może wpłynąć negatywnie na płód). Należy również pamiętać, że bliźniakiem witaminy A jest beta karoten i nie powinno się suplementować tych witamin oddzielnie chyba, że Twoja dieta jest bogata w produkty bogate w beta karoteny.
  • Niedobór selenu, niski poziom tego pierwiastka przyczynia się między innymi do zachorowań na nowotwory trzustki.
  • Niedobór witaminy D, przyczynia się do zachorowania na wiele nowotworów dlatego ważne jest oznaczanie jej poziomu w osoczu krwi i utrzymanie jej wartości na odpowiednim poziomie około 50-70 ng/nl. Niedobór tej witaminy jest kluczowy jeśli chodzi o zachorowanie na cukrzycę i jest ona niezbędna do wchłaniania witaminy A. Możemy również powiedzieć, że suplementacja witaminy A przy niedoborze witaminy D pozbawiona jest jakiegokolwiek sensu.
  • Niedobór witaminy B6, która jest niezbędna do wchłaniania cynku. Cynk bierze udział w przemianie glukozy, ponadto jej niedobór przyczynia się do rozwoju wielu innych nowotworów. Na jej niedobór narażone są osoby spożywające duże ilości białka, osoby żyjące w stresie, spożywające duże ilości alkoholu, ciężko pracujące fizycznie i sportowcy. Witamina B6 podobnie jak pozostałe witaminy z grupy B jest witaminą rozpuszczalną w wodzie dlatego wypłukuje się wraz z moczem i potem, organizm jej nie magazynuje i niezbędne jest jej dostarczanie w diecie codziennie.
  • Niedobór witaminy B12 , który przyczynia się do niewydolności trzustki. Witamina B12 jest niezbędna między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dieta bogata w cukry rafinowane, białka i węglowodany przyczynia się do niedoboru witaminy B12, jej suplementacja jest częścią terapii w leczeniu nowotworu złośliwego trzustki.
  • Niedobór selenu, który jest niezbędny do wchłaniania cynku. Selen hamuje rozwój komórek nowotworowych, namnażanie się wolnych rodników i neutralizuje wraz z cynkiem substancje toksyczne jak kadm, ołów, rtęć.
  • Niedobór witaminy C, która jest niezbędna do wchłaniania cynku, selenu, witaminy A, D, B6.
  • Niedobór wapnia i magnezu, które to pierwiastki są niezbędne do wchłaniania cynku, witamin z grupy B oraz C.

KTO JEST ZAGROŻONY ZACHOROWANIEM NA NOWOTWÓR TRZUSTKI

  • Osoby zmagające się z zapaleniem trzustki, na co  między innymi ma wpływ niedobór cynku.
  • Osoby odchudzające się, przebywające na diecie niskotłuszczowej, narażone są na niedobór witaminy A.
  • Osoby przebywające na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
  • Zbyt duża ilość białka w diecie i węglowodanów. Nadmiar tych pokarmów przyczynia się do zwiększonego zapotrzebowania na cynk w związku ze zwiększoną aktywacją enzymów, które biorą udział w trawieniu tych grup pokarmów. Nadmiar białka w diecie zwiększa zapotrzebowanie na witaminę B6.
  • Osoby spożywające często alkohol. W metabolizmie alkoholu uczestniczy cynk, zatem im więcej alkoholu w diecie, tym na większe niedobory tego pierwiastka organizm jest narażony. Alkohol wypłukuje również witaminy rozpuszczalne w wodzie tj. C oraz z grupy B dlatego niezbędna jest ich suplementacja.
  • Dieta uboga w pokarmy bogate w jod (algi, ryby morskie, owoce morza) więcej o produktach bogatych w jod przeczytasz tutaj: http://blessyou.pl/jod-wlasciwosci-zastosowanie-wystepowanie/
  • Osoby spożywające nieodfiltrowaną wodę z kranu. Woda z kranu jest bogata w fluor i chlor oba te pierwiastki wpływają niekorzystnie na wchłanianie jodu, zamieniają się miejscem z jodem prowadząc do jego niedoboru.
  • Osoby stosująca pasty i płyny z dużą zawartością fluoru, który przyczynia się do pogłębiania niedoboru jodu.
  • Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy, do której przyczynia się niedobór jodu.
  • Osoby z powiększonym gruczołem tarczycy, wolem objawy te ewidentnie świadczą o niedoborze jodu.
  • Osoby z charakterystyczną chrypką, kobiety z grubszym tonem głosu co jest spowodowane obrzmieniem strun głosowych na skutek niedobory jodu.
  • Osoby zmagające się z zespołem PCOS – zachorowanie na torbiele jajników, choroba ta jest wynikiem niedoboru jodu.
  • Kobiety z nieregularnym miesiączkowaniem lub brakiem owulacji.
  • Osoby u których występują bliznowce (brzydko gojące się rany) co świadczy o niedoborze jodu.
  • Osoby, które cierpią na hemoroidy, zapalenie jelit, celiakię.
  • Osoby zmagające się z migrenami
  • Osoby cierpiące na bóle i skurcze mięśni
  • Osoby ze słabą odpornością (cynk odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego)
  • Osoby zmagające się z cukrzycą. Cynk bierze udział w magazynowaniu i uwalnianiu się insuliny
  • A także z problemami skórnymi (na co ma wpływ niedobór cynku, witaminy A, kwasów omega 3).
  • Osoby mające związek z metalami ciężkimi takimi, jak kadm, ołów, rtęć wówczas zmagają się z niedoborem cynku i selenu gdyż te pierwiastki działają odtruwająco na te metale.
  • Osoby z zaburzonym poczuciem smaku i zapachu stan ten wskazuje na niedobory cynku.

Niektóre wyżej wymienione objawy spowodowane są niedoborem jodu a długotrwałe niedobory tego pierwiastka przyczyniają się do powstawania wielu chorób a wśród nich znajduje się nowotwór trzustki.

ZAPOBIEGANIE

  • Unikaj fluoru i chloru oba te pierwiastki przyczyniają się do niedoboru jodu.

  • Nie pij nieodfiltrowanej wody z kranu by uniknąć niedoborów cynku.
  • Stosuj pasty do zębów i płukanki do ust bez zawartości fluoru, nie poddawaj się zabiegom fluoryzacji zębów.
  • Koniecznie sprawdź czy nie cierpisz na niedobór jodu i wzbogać dietę o produkty bogate w ten pierwiastek śladowy (algi, ryby, owoce morza). Więcej o produktach bogatych w jod oraz o objawach wskazujących na jego niedobory znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/jod-wlasciwosci-zastosowanie-wystepowanie/

  • Uzupełniaj cynk i selen oba te pierwiastki wspierają się we wchłanianiu. Jeśli Twoja dieta jest uboga o te pierwiastki lub jeśli spożywasz duże ilości białka, węglowodanów, alkoholu lub jesteś narażony na zatrucie metalami ciężkimi wówczas suplementuj oba te minerały codziennie zgodnie z podanymi dawkami jakie zaleca producent. Np. preparat Fin Club zawiera w swym składzie cynk i selen oraz składniki mineralne i witaminy niezbędne do ich wchłaniania.

  • Rozpocznij suplementacje witaminy C (3 x 500 mg) by utrzymać jest stały poziom i umożliwić wchłanianie witamin i minerałów. Na jej niedobór są narażone głównie osoby uzależnione od nikotyny, palenie papierosów jest przyczyną namnażania się wolnych rodników, które są sprawcami powstawania komórek nowotworowych, jednak nie ujęłam palenia tytoniu jako główną przyczynę zachorowania na nowotwór trzustki ponieważ osoby z tej grupy ryzyka jeśli uzupełniają niedobory tej witaminy wówczas nie są w grupie większego ryzyka aniżeli np. osoby spożywające nadmiar białka, alkoholu czy też osoby te, u których występuje niedobór jodu, cynku, selenu. Więcej o produktach bogatych w witaminie C oraz o jej suplementacji znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/witamina-c-rodzaje-wlasciwosci-zastosowanie/
  • Oznacz poziom witaminy D we krwi. Jeśli nie masz oznaczonego poziomu witaminy D z krwi stosuj przelicznik suplementu witaminy D3 w dawce (1.000 iU na 10 kg wagi ciała) chyba, że masz oznaczony jej  poziom we krwi wówczas zastosuj dawki dostosowane do wyniku krwi:

przy wartości we krwi 0-10 ng/nl 15.000 iU / dobę

przy wartości we krwi 11-20 ng/nl 12.500 iU / dobę

przy wartości we krwi 21-30 ng/nl 10.000 iU / dobę

przy wartości we krwi 31-40 ng/nl 7.500 iU / dobę

przy wartości we krwi 41-50 ng/nl 5.000 iU / dobę

  • Oznacz poziom wapnia we krwi, jest niezbędny do wchłaniania witaminy A, D, cynku.
  • Uzupełniaj magnez stosuj kąpiele magnezowe z soli EPSOM, magnez przez skórę wykazuje największe wchłanianie, jest niezbędny do wchłaniania witaminy B6, C, cynku.

  • Uzupełniaj witaminę E poprzez spożywanie 1 łyżki oliwy z oliwek, możesz też stosować kąpiele z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek wymieszanej z 1 łyżką miodu lub po prostu przyjmować witaminĘ E w kapsułkach. Witamina E jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania między innymi cynku, selenu, witaminy B6 i C.
  • Rozpocznij suplementacje solidnego kompleksu witamin z grupy B (w dawce 100 mg), który zawiera witaminę B6, B12 (w postaci metylokobalaminy wchłanianie witaminy B12 poprawia witamina A, B1, B2, B5, B7, B9- kwas foliowy i C i potas). Organizm nie magazynuje witamin z grupy B dlatego niezbędne jest ich dostarczanie codziennie zwłaszcza, jeśli nadużywasz alkohol, prowadzisz aktywny fizycznie tryb życia lub jeśli jesteś poddawany silnym stresom.
  • Stosuj dietę bogatą w owoce (bogate źródło antyoksydantów, te o barwie pomarańczowej i żółtej są bogatym źródłem antyoksydantów) oraz w warzywa (bogate źródło enzymów trawiennych), szczególnie pozytywny wpływ na zdrowie i najlepsze przyswajanie mają te spożywane w stanie surowym np. w postaci soków świeżo wyciskanych.
  • Suplementacje witaminy A przynosi korzystny wpływ w profilaktyce nowotworowej, jej rolą jest między innymi hamowanie promotorów guza nowotworowego, zapobieganie transformacji nowotworowej, ponadto wpływa korzystnie na ochronę funkcji antyoksydacyjnych.

Źródło: „Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »