NOWOTWÓR PROSTATY PRZYCZYNY ZAPOBIEGANIE

Prostata to gruczoł, który wchodzi w skład męskich narządów płciowych  występujący u mężczyzn, inaczej nazywany gruczołem krokowym lub sterczem. Stercze znajduje się w miednicy mniejszej pod pęcherzem moczowym i otacza przewód wyprowadzający mocz z pęcherza na zewnątrz. Gruczoł prostaty produkuje wydzielinę, która zawiera substancje stanowiące materiał genetyczny dla plemników, umożliwia im poruszanie się czyli wpływa na jakość nasienia i płodność męską.

Zaraz po narodzinach wielkość gruczołu krokowego u niemowlaka przypomina ziarno grochu, gruczoł powiększa się wraz z wiekiem i około 30 roku życia mężczyzny osiąga prawidłową wielkość o masie około 20 g, jego wysokość wynosi około 2,5 cmi, długość 3,5 cm, szerokość około 4 i kształtem przypomina jadalnego kasztana. Po 40 roku życia na skutek nieprawidłowej diety, która przyczynia się do niedoborów minerałów, witamin, antyoksydantów dochodzi do przerostu gruczołu krokowego, który powoduje ucisk na cewkę moczową co objawia się problemami z oddawaniem moczu, odczuciem nieopróżnionego pęcherza lub popuszczaniem moczu.

Do głównych przyczyn zachorowania na nowotwór prostaty zalicza się nieprawidłowa dieta obfita w niezdrowe tłuszcze (mięso, pełnotłuste mleko i jego przetwory), dieta uboga w antyoksydanty (wymiatacze wolnych rodników), dieta uboga w owoce i warzywa.

Prawidłowa zdrowa dieta bogata w witaminy i minerały wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu prostaty przez całe życie. W diecie powinny znaleźć się pomidory, czerwone winogrono, maliny, truskawki, borówki, zielony groszek, owoce cytrusowe, czosnek, rozmaryn, zielona herbata, napar z pokrzywy, pyłek kwiatowy, pestki dyni, owoce jałowca i żurawiny czyli składniki bogate w:

  • Antyoksydanty – wymiatacze wolnych rodników do grupy antyoksydantów zalicza się (witaminy C, E, beta karoten, likopen, flawonoidy, koenzym Q10).
  • Minerały (selen, cynk, bor)
  • Witaminy (C, D, E, B6)

PRZYCZYNY ZACHOROWANIA NA NOWOTWÓR PROSTATY

  • Palenie tytoniu – przyczynia się do namnażania się wolnych rodników, pogłębia niedobór witaminy C oraz selenu.
  • Nadużywanie alkoholu – przyczynia się do niedoborów witamin rozpuszczalnych w wodzie (witaminy C i B).
  • Niedobór jodu. Jod bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu gruczołu prostaty. Jod wykazuje działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, zwiększa aktywność funkcji systemu immunologicznego.
  • Niedobór selenu i niezbędnych mu do wchłaniania witamin i minerałów. Selen hamuje, namnażanie się wolnych rodników i rozwój komórek nowotworowych, wraz z witaminą E neutralizuje substancje toksyczne jak kadm, ołów, rtęć.
  • Niedobór cynku. Cynk wykazuje silne działanie przeciwzapalne, hamuje rozrost gruczołu prostaty.
  • Niedobór witaminy B6, jej niedobór przyczynia się do zachorowań na nowotwory w tym także na nowotwór prostaty.
  • Niedobór witaminy D. Jej niedobór przyczynia się do zaburzeń wchłaniania witamin A, wapnia, magnezu, fosforu, niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia i przyczynia się do zachorowań na 16 nowotworów w tym na nowotwór prostaty.
  • Niedobór witaminy C. Witamina C pełni rolę wymiatacza wolnych rodników, które są sprawcami namnażania się komórek nowotworowych. Witamina C jest niezbędna do wchłaniania selenu, cynku, boru, chromu, miedzi, żelaza, magnezu, witaminy A, D, E, B1, B2, B5, B6, B12.
  • Dieta bogata w tłuszcze nasycone (tłuszcze utwardzone trans pochodzenia zwierzęcego).
  • Dieta bogata w pokarmy wysokobiałkowe, która przyczynia się do niedoborów witaminy B6 (mięso, tłuste sery, pełnotłuste mleko i jego przetwoty)
  • Dieta bogata w węglowodany proste, która przyczynia się do niedoboru witaminy B6.
  • Brak zachowania diety równowagi kwasowo- zasadowej (dieta bogata w produkty kwasowe (alkohol, cukry rafinowane, mięso i jego przetwory, tłuszcze trans, napoje typu cola) a uboga w produkty zasadowe (owoce, warzywa, woda).
  • Dieta uboga w tłuszcze nienasycone kwasy omega 3 (ryby i owoce morza).
  • Narażenie na kontakty z metalami ciężkimi, które organizm usuwa zużywając zapasy selenu, witaminy E, zwiększając tym samym na nie zapotrzebowanie.
  • Spożywanie pokarmów traktowanych środkami ochrony roślin  pestycydami (środkami ochrony roślin). Pestycydy zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory
  • Dieta uboga w antyoksydanty, wymiatacze wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie komórek nowotworowych.

KTO JEST NARAŻONY NA ZACHOROWANIE

  • Mężczyźni około 50 roku życia
  • Mężczyźni z niedoborem selenu

  • Mężczyźni nadużywający alkohol
  • Mężczyźni cierpiący na dolegliwości takie jak: zapalenie trzustki, choroby autoimmunologiczne tarczycy, zapalenie jelit, wątroby, osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, poddawane silnym stresom, wykonujące intensywne ćwiczenia, palący papierosy, narażone na kontakt z metalami ciężkimi jak kadm, ołów, rtęć.

  • Mężczyźni na diecie bogatej w tłuszcze nasycone, pokarmy bogate w tłuszcze nasycone, zwiększają poziom złego poziomu cholesterolu we krwi, są sprawcami chorób układu krążenia i nowotworów, dieta bogata w nie prowadzi do niedoboru witaminy B6. Witamina B6 jest aktywatorem enzymów wspomagającym trawienie tłuszczy, im więcej tłuszczy w diecie, tym większe niedobory tej witaminy.
  • Mężczyźni na diecie bogatej w węglowodany proste (biała mąka i ryż, makaron z białej mąki, cukry rafinowane i przetwory bogate w niego) prowadzi do niedoborów witaminy B6, która bierze udział w przemianie węglowodanów.
  • Mężczyźni na diecie wysokobiałkowej u których występuje niedobór witaminy B6, która bierze udział w przemianie białka.

  • Mężczyźni przyjmujący leki uspokajające (Valium, Relanium) i antydepresanty, w których skład wchodzi fluor, który przyczynia się do potężnych niedoborów jodu.
  • Mężczyźni narażeni na kontakt z metalami ciężkimi takimi jak kadm, ołów, rtęć, u których organizm zużywa zapasy selenu i witaminy E.

ZAPOBIEGANIE NOWOTWOROM PROSTATY

  • Spożywanie dziennego zapotrzebowania na selen w postaci orzechów brazylijskich (około 3 sztuk dziennie) lub przyjmowanie selenu w postaci suplementu. Selen ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające funkcje ochronne, wraz z cynkiem, witaminą E odpowiada za detoksykację kadmu ołowiu i rtęci.
  • Unikanie żywności, która miała kontakt ze środkami stosowanymi dla ochrony roślin.
  • Uzupełnianie witaminy B6 oraz niezbędne jej do wchłaniania witamin i minerały. Niedobór tej witamy jest przyczyną zachorowania na wiele nowotworów.

 

  • Dieta bogata w jod jest niezbędna do utrzymania prawidłowego zdrowia gruczołu prostaty, jod należy do grupy antyoksydantów, jest naturalnym antybiotykiem, ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Japończycy spożywają dziennie około 13,8 mg jodu / dobę i są najzdrowszym narodem na świecie, notuje się najniższy odsetek zachorowań na nowotwory. Produkty bogate w jod to między innymi algi, ryby. Więcej o produktach bogatych w jod znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/jod-wlasciwosci-zastosowanie-wystepowanie/

  • Dieta bogata w likopen obniża ryzyko zachorowania na nowotwory w tym także na nowotwór prostaty. Likopen należy do grupy przeciwutleniaczy to organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, jest przeciwutleniaczem, chroni organizm przed chorobami układu krwionośnego oraz przed nowotworami. Likopen zwiększa efektywność neutralizowania wolnych rodników przez witaminę C i E, znajduje się w owocach i warzywach o czerwonej barwie. Produkty bogate w likopen to pomidory i jego przetwory (koncentraty, przeciery, sosy i soki), można go znaleźć również w arbuzie, papai, morelach suszonych, w grejpfrutach, papryce. Likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach dlatego zaleca się spożywanie produktów bogatych w ten związek z odrobiną tłuszczu np. oliwy.
  • Suplementacja koenzymu Q10 w większych dawkach, jest niezbędna do wzrostu nowych, zdrowych komórek, do regeneracji, funkcjonowania wszystkich komórek i tkanek organizmu. Niedobór przyczynia się do namnażania się wolnych rodników w obrębie gruczołu prostaty, co w konsekwencji prowadzi do powstawania komórek nowotworowych i zachorowania na nowotwór prostaty. Suplementacja koenzymu Q10 po 40 roku życia jest niezbędna ponieważ już występuje znaczny jego niedobór, który pogłębia się wraz z wiekiem. Organizm wytwarza go w małych ilościach jednak potrzebuje do jego produkcji niemalże wszystkich witamin i minerałów. Objawem niedoboru koenzymu są np. nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, ogólne przemęczenie, spadek sił witalnych, krwawienie dziąseł, cofanie się szyjek zębowych (także niedobór witaminy C jest powodem krwawienia dziąseł) w poważnych niedoborach koenzymu Q10 dochodzi do zawału serca oraz nagłej śmierci.

  • Uzupełniaj dietę o flawonoidy (przeciwutleniacze), ich zadaniem jest usuwanie wolnych rodników. Bioflawonoidy to substancje, które znajdują się w roślinach, liściach i owocach, pełnią w nich funkcje ochronne przed insektami, grzybami i słońcem podobny wpływ mają na organizm człowieka, uszczelniają naczynia krwionośne, wspomagają pracę wątroby w usuwaniu związków toksycznych z organizmu, zapobiegają chorobom układu moczowo-płciowego, wspomagają płodność męską chroniąc komórki DNA plemnika przed uszkodzeniem, zwiększając liczbę i ruchliwość plemników ale przede wszystkim można przypiąć im silne działanie antyoksydacyjne, co ma szczególnie korzystny wpływ w profilaktyce antynowotworowej. Objawem niedoboru bioflawonoidów jest pękanie naczyń pod powierzchnią skóry, występowanie wylewów podskórnych i sińców np. po wkłuciu przy badaniu krwi. Bogatym źródłem flawonoidów są aronia, żurawina, czarna porzeczka, borówka amerykańska, brzoskwinia, owoce dzikiej róży, kakao, burak ćwikłowy, natka pietruszki, marchew, szpinak truskawki, maliny, jeżyny, wiśnia, czarne winogrono.

  • Zwiększone przyjmowanie boru w diecie zmniejsza ryzyko występowania raka prostaty, zmniejsza rozmiar guza i hamuje jego wzrost w gruczole prostaty. Produkty bogate w bor to jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrono, daktyle, orzechy, fasola piwo i wino.

  • Wyciąg z korzenia pokrzywy, jak i wyciąg z liści pokrzywy mają pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Oprócz właściwości moczopędnych wspomagających leczenie kamicy nerkowej, eliminujących mocznik i szkodliwe toksyny pokrzywa ma właściwości regulujące prace testosteronu przez co powstrzymuje rozrost prostaty. Wyciąg z pokrzywy chroni przerośnięte komórki prostaty przed namnażaniem się komórek nowotworowych.
  • Absolutni niezbędne jest utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D we krwi. Jej niedobór przyczynia się do wielu chorób w tym także do chorób nowotworowych. Niezbędne jest oznaczenie jej poziomu we krwi i wdrożenie suplementacji. Osoby po 60 roku życia nie syntetyzują witaminy D przez skórę podczas kąpieli słonecznych, w związku z czym niezbędna jest jej suplementacja przez cały rok. Więcej o witaminie D znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/witamina-d-wlasciwosci-zdrowotne-zrodlo-wystepowania/

  • Dieta bogata w kwasy omega 3. Przyjmowanie kwasów omega 3 ma pozytywny pływ przy regulowaniu gospodarki lipidowej, zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, co pozwoli obniżyć poziom złego cholesterolu i otrzymać prawidłowe stężenie triglicerydów we krwi a następnie stosowanie diety bogatej w ryby i owoce morza.

  • Uzupełnienie diety o witaminę E, która należy do grupy przeciwutleniaczy ma pozytywny wpływ nie tylko w profilaktyce nowotworowej, ma silne działanie przeciwzapalne, wchodzi w warstwę naskórka i strukturę błon komórkowych, wraz z selenem usuwa metale ciężkie z organizmu. Bogatym źródłem witaminy E są oleje np. oliwa z oliwek, orzechy laskowe, migdały, pestki dyni i słonecznika. Spożywanie 1 łyżki oliwy z oliwek dziennie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
  • Unikaj spożywania nieodfiltrowanej wody z kranu gdyż zawartość metali, chloru i fluoru w wodzie z kranu pogłębia niedobory cynku.
  • Kategorycznie zrezygnuj ze stosowania past oraz z płynów do płukania ust z zawartością fluoru. Fluor zamienia się miejscem z jodem prowadząc do potężnych niedoborów jodu co jest powodem niedoczynności tarczycy, pojawianiu się woli, guzków oraz przyrostem wagi.
  • Jeśli korzystasz z basenów chlorowanych pamiętaj również, że jesteś narażony na niedobór jodu (chlor podobnie jak fluor zajmuje miejsce jodu prowadząc do jego niedoborów).

  • Niezbędne jest utrzymanie stałego poziomu witaminy C w organizmie. Jej stały poziom umożliwia wchłanianie witamin i minerałów. Na jej niedobór są narażone głównie osoby uzależnione od nikotyny, palenie papierosów jest przyczyną namnażania się wolnych rodników, które są sprawcami powstawania komórek nowotworowych. Niedobór dotyczy także osób spożywających małe ilość owoców i warzyw. Więcej o produktach bogatych w witaminie C oraz o jej suplementacji znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/witamina-c-rodzaje-wlasciwosci-zastosowanie/
  • Suplementacje witaminy A przynosi korzystny wpływ w profilaktyce nowotworowej, jej rolą jest między innymi hamowanie promotorów guza nowotworowego, zapobieganie transformacji nowotworowej, ponadto wpływa korzystnie na ochronę funkcji antyoksydacyjnych.

Źródło: „Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda, „Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar, „Leki i mikroskładniki odżywcze” Uwe Ggröber redakcja wydania I polskiego Iwona Wawer, www.wikiedia.pl, www.womenshealth.pl, www.portal.abczdrowie.pl, bladymamut, www.urodaizdrowie.pl.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »