NIEZBĘDNE WITAMINY I SKŁADNIKI ODŻYWCZE W DIECIE SPORTOWCA

Regularny wysiłek fizyczny w postaci ćwiczeń wytrzymałościowych o umiarkowanym i kontrolowanym nasileniu wykonywany 3 razy w tygodniu przez 40 -45 minut przy pulsie od 120 – 140 uderzeń na minutę lub 180 uderzeń na minutę minus wiek daje wiele korzyści dla zdrowia. Jest niezbędny nie tylko po to by utrzymać dobrą kondycję fizyczną i prawidłową wagę ale również jest niezbędny do utrzymania zdrowej tkanki kostnej ponieważ pod wpływem wysiłku fizycznego organizm wchłaniania wapń z diety, prawidłowy ruch ciała wspomaga również prawidłowe krążenie limfy (chłonki – wydzieliny układu limfatycznego).

REGULARNY WYSIŁEK FIZYCZNY POZYTYWNY WPŁYW NA ZDROWIE

  • Zwiększa immunokompetencje. Umiarkowany wysiłek fizyczny wpływa korzystnie na układ immunologiczny zwiększając odporność organizmu, natomiast przetrenowanie osłabia mechanizmy odpornościowe.
  • Redukuje zbędną tkankę tłuszczową
  • Zapobiega nadwadze
  • Poprawia wydolność serca, krążenie i przepływ krwi
  • Zwiększa tolerancje glukozy a tym samym zmniejsza insulinooporność
  • Wzrost objętości krwi o 15 – 20 % poprawia funkcje zaopatrzenia tlenowego i profil lipidowy
  • Wzrost masy mięśniowej, co ma znaczenie w utrzymaniu prawidłowej postawy ciała w wieku młodym natomiast w wieku średnim i podeszłym zapobiega bólom kręgosłupa.
  • Wzrost masy kostnej, co szczególne znaczenie ma w wieku średnim i podeszłym w profilaktyce osteoporozy.
  • Zwiększa pojemność płuc, co w konsekwencji zapobiega odczuciom duszności przy dużych obciążeniach.
  • Obniżenie spoczynkowego i wysiłkowego ciśnienia tętniczego krwi.
  • Zwolnienie spoczynkowej częstości skurczu serca (zwolnienie serca) u osób nietrenujących skurcz serca wynosi około 70 uderzeń na minutę natomiast u osób trenujących regularnie około 70 uderzeń na minutę.
  • Poprawia ogólne samopoczucie.
  • Przeciwdziała stresowi psychicznemu (rozładowuje stres). Pod wpływem wysiłku fizycznego dochodzi do rozładowania psychoemocjonalnego, zmniejszenia poziomu lęku i złagodzenia stanów depresyjnych.

REGULARNY WYSIŁEK FIZYCZNY NEGATYWNY WPŁYW NA ZDROWIE

Uprawianie sportów jednak nie zawsze jest korzystne dla zdrowia w szczególności, gdy deficyty energetyczne powstałe w wyniku nasilonego metabolizmu nie są wyrównywane, wówczas konsekwencją jest:

  • Zwiększona podatność na infekcje
  • Zwiększone ryzyko urazów
  • Utrata zdolności regeneracyjnej organizmu
  • Zaburzenie elektrolitowe i odwodnienie do którego może dojść na skutek wysokiej temperatury i wysokiej wilgotności powietrza podczas treningu
  • Zaburzenia hematologiczne na skutek intensywnych wysiłków fizycznych dochodzi do niedokrwistości.
  • Zapalenie ucha środkowego u osób intensywnie trenujących pływanie.
  • Niewydolność nerek na skutek rabdomiolizy. Rabdomioliza to choroba wywołana masywnym uszkodzeniem i rozpadem mięśni szkieletowych, zawartość komórek mięśni poprzecznie prążkowanych zostaje uwalniana do krwioobiegu, komórki te uwalniają białko pigmentowe, potas, fosforany i puryny rabdiomoliza może mieć postać utajoną lub ciężką zagrażającą życiu z ostrym uszkodzeniem nerek.
  • Zaburzenia krążenia wieńcowego oraz arytmii spowodowane niedoborami koenzymu Q1O, magnezu, potasu i przetrenowaniem organizmu.

Sportowcy to grupa osób, która powinna zadbać o uzupełnianie witamin i minerałów do ważnych mikroskładników zalicza się: antyoksydanty, magnez, potas, sód, żelazo, cynk, chrom, L -karnityna, koenzym Q10.

PRAWIDŁOWA DIETA SPORTOWCÓW POWINNA ZAWIERAĆ

  • Pokarmy nieprzetworzone – alkaliczne (owoce i warzywa)
  • Dieta powinna być bogata w węglowodany złożone (60 en-%)
  • Tłuszcze (25 – 30 en-%)
  • Białka 1,4 – 2,5 g/kg

  • Uzupełnianie płynów 2,5 – 4 l / dobę (napoje izotoniczne lub nieznacznie hipotoniczne napoje dla sportowców).
  • Przygotowanie do zawodów wymaga zgromadzenie glikogenu, zwiększenia spożycia węglowodanów (70 – 80 en-%) i zredukowanie intensywności treningu na około 7 dni przed zawodami.
  • W dniu zawodów na 2-3 godziny przed zawodami niezbędne jest spożycie posiłku bogatego w węglowodany oraz regularne dostarczanie węglowodanów (np. batonem energetycznym) i płynów (np. maltodekstryna) dostosowane do wymogów danej konkurencji.

  • Faza regeneracyjna to uzupełnianie płynów, glikogenu, rezerw potasu (poprzez produkty bogate w skrobię i potas np. ziemniaki).

DIETA SPORTOWCÓW POWINNA BYĆ UZUPEŁNIANA O MIKROSKŁADNIKI ODŻYWCZE, ZALECANE DZIENNE DAWKI W SPORTACH WYCZYNOWYCH ZWŁASZCZA W SPORTACH WYTRZYMAŁOŚCIOWYCH

  • Koenzym Q10 100 – 300 mg
  • Kwas alfa-liponowy 200 – 600 mg
  • L- karnityna treningi: 500 -2000 mg, zawody: 2000 – 4000 mg z wyprzedzeniem 2-3 godzinnym
  • Witamina B kompleks 50 -100 mg
  • Witamina B12 100 – 100 ug przez 3 – 6 miesięcy
  • Kwas foliowy 0,4 – 1 mg
  • Żelazo 10 – 30 mg mężczyźni i kobiety
  • Witamina C 1000 – 5000 mg
  • Witamina E 500 – 1500 IU
  • Magnez 300 – 1000 mg (np. asparaginian, mleczan)
  • Wapń 600 – 1200 mg
  • Sód / Potas podczas ćwiczeń 1 – 1,5 g NaCl i 150 – 300 mg potasu na 1 l napoju sportowego
  • Potas w fazie regeneracyjnej (odbudowa zasobów glikogenu 500 – 2000 mg
  • Witamina A 2500 – 100 000 IU
  • Beta karoten 15 -50 mg (kompleks karotenoidowy)
  • Witamina D 500 – 2000 IU
  • Witamina K 60 – 300 ug
  • Chrom 100- 500 ug
  • Jod 150 – 200 ug
  • Mangan 2 – 15 mg
  • Miedź 0,5 – 3 mg
  • Cynk 15 – 30 mg
  • Selen 100- 400 ug
  • L – glutation 10 – 20 g ( np. 2 x 5 g / dobę
  • Aminokwasy rozgałęzione 4 – 10 g (przed treningiem i bezpośrednio o nim w sportach wyczynowych i siłowych (np. koncentrat białek serwatkowych plus mieszanka zapewniająca dostarczenie wszystkich niezbędnych aminokwasów w tym BCAA, glutaminę i argininę.
  • Kreatyna dawka nasycająca: 15 – 20 g przez 4 – 5 dni , dawka podtrzymująca: 2 – 5 g
  • Tauryna 500 – 3000 g (np. w sportach wyczynowych)
  • Glukozamina 1500 mg
  • Chondroityna 400 – 800 mg (zwłaszcza w przypadku bólów stawowych, zapaleniu kostno – stawowym kolana czy podczas rehabilitacji

ZAGROŻENIA WYNIKAJĄCE Z NIEDOBORÓW MIKROSKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Zawodowi sportowcy i osoby trenujące systematycznie w szczególności biegacze i maratończycy są narażeni tak zwaną niedokrwistością sportową. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego krwinki czerwone ulegają uszkodzeniu (foot strike – czytaj niżej). Żelazo u sportowców zostaje usuwane wraz z potem w związku z czym niezbędna jest dieta bogata w żelazo u osób trenujących regularnie. Treningi tlenowe prowadzą do anemii sportowej na skutek zwiększonej objętości plazmy krwi. Często wchłanianie żelaza zostaje zaburzone na skutek niedoboru witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B głównie B12, na deficyt których właśnie cierpią sportowcy.

OBJAWY NIEDOBORU ŻELAZA

  • Senność
  • Bladość
  • Nerwowość
  • Duszność
  • Zmęczenie
  • Osłabienie mięśni
  • Zadyszka przy wchodzeniu o schodach
  • Utrata motywacji do ćwiczeń
  • Przyspieszona akcja serca
  • Zwiększone odczucie zimna

Obniżony poziom żelaza we krwi u sportowców objawia się obniżoną wydajnością mięśni podczas treningu, spadkiem energii i ogólnym osłabieniem organizmu. Żelazo odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, jest nośnikiem tlenu wiąże go z płuc i transportuje poprzez krew do wszystkich komórek, tkanek i narządów. Obfita wartość tlenu we krwi zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu poprzez dobrą pamięć i koncentracje, mięśnia serca oraz mięśni szkieletowych a także narządów wewnętrznych. Spadek żelaza we krwi wiąże się z niedotlenieniem mięśni i spadkiem ich wydajności podczas wysiłku fizycznego, wówczas ćwiczenia stają się bardzo męczące, tracimy motywacje do ich wykonywania a zaraz po treningu odczuwamy wyczerpanie fizyczne i senność.

FOOT STRIKE HEMOLYSIS CO TO TAKIEGO

Foot strike hemolysis – to utrata żelaza z krwi obwodowej na skutek silnego uderzania stopą o podłoże. Wykonywanie kroków na twardej powierzchni z nieodpowiednio dobranym obuwiem powoduje rozrywanie krwinek czerwonych znajdujących się w naczyniach krwionośnych stóp.

JAKA GRUPA SPORTOWCÓW JEST NARAŻONA NA UCIEKANIE ŻELAZA

  • Sportowcy wytrzymałościowi uprawiający triathlon, wioślarstwo, kajakarstwo, wyścigi długodystansowe, wspinaczkę górską, wycieczki górskie (schodzenie), jazdę na rowerze, pływanie, bieganie, narciarstwo biegowe.
  • Osoby odchudzające się będące na diecie niskotłuszczowej, które są nastawione na redukcję masy ciała.
  • Wegetarianie, których dieta jest uboga w łatwo przyswajalne żelazo.
  • Młodzież uprawiająca sporty wytrzymałościowe. Organizmy młodych ludzi wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na żelazo, co m związek z okresem wzrostu organizmu.
  • Kobiety miesiączkujące, u których podczas miesiączki dochodzi do utraty żelaza wraz z krwią.
  • Osoby chore na zaburzenia odżywiania (bulimia, anoreksja).

JAK ZAPOBIEGAĆ NIEDOBOROM ŻELAZA WE KRWI

  • Badaj regularnie co pół roku poziom żelaza we krwi,.
  • Uzupełniaj regularnie witaminy z grupy B wraz z kwasem foliowym oraz witaminę C.

  • Spożywaj pokarmy, które wpływają krwiotwórczo np. buraki i jego przetwory. Korzystny wpływ na poprawę parametrów żelaza przynosi spożywanie zakwasu z buraków.

PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW

Burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek i jest najlepiej przyswajalnym źródłem pozyskania żelaza, przeznaczony dla dzieci, dorosłych, kobiet w ciąży i osób starszych. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12 i C dodatkowo żelazo, magnez, wapń potas, fosfor, miedź, cynk, fluor,  chlor, lit, mangan ,sód, kobalt, molibden, beta karoten, błonnik.

Składniki:

  • Buraki 3 kg
  • Woda przegotowana
  • Ziele angielskie 4 szt
  • Liść laurowy  3 szt
  • 1 szklanka soku z ogórków kiszonych
  • 1 główka czosnku

Przygotowanie:

20161130_200025

Buraki umyj, odetnij końce i pokrój w plastry o grubości 1 cm, wyłóż w naczyniu, dodaj obrany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, zalej zimną lub letnią wodą tak, by przykryć całe buraki, dodaj sok z ogórków kiszonych. Dociąż buraki talerzem, przykryj ścierką bawełnianą. Mieszaj 1 x dziennie drewnianą, suchą i czystą łyżką. Zakwas jest gotowy po 3- 5 dniach (spróbuj czy smak jest odpowiedni) im dłużej będzie poddany kiszeniu, tym bardziej intensywny będzie miał smak. Gdy smak nam odpowiada przelewamy do słoików i przechowujemy go w lodówce. Zakwas spożywamy 1 x dziennie po 3/4 szklanki 20 minut przed jedzeniem lub 1 godzinę po posiłku. W przypadku dużej anemii spożywamy 2 x dziennie.

Zakwas buraczany możesz użyć do barszczu. Ugotuj warzywa na włoszczyźnie dodaj ziemniaki, liść laurowy, na koniec gotowania 1 szklankę zakwasu (po dodaniu zagotuj na małym ogniu i wyłącz by barszcz nie stracił koloru).

  • Spożywaj pokarmy bogate w żelazo a należą do nich:

PRODUKTY BOGATE W ŻELAZO

  • Pestki dyni (15 mg / 100 g), nasiona słonecznika (4,2 mg / 100 g), orzechy pistacjowe (6,7 mg / 100 g), orzechy laskowe (3,4 mg /100 g), orzechy arachidowe (3,2 mg / 100 g), migdały (3,0 mg / 100 g), wiórki kokosowe (3,6 mg / 100 g), mak niebieski (8,1 mg / 100 g), orzechy włoskie (1,8 mg / 100 g).
  • Kakao proszek 16% (10,7 mg / 100 g)
  • Jarmuż (1,7 mg / 100 g), pietruszka liście (5,3 mg / 100 g)
  • Wodorosty, mech irlandzki, spirulina
  • Boćwina (2,2 mg / 100 g), burak (1,7 mg/ 100 g), brokuły (0,9 mg / 100 g)
  • Szpinak (2,8 mg / 100 g)
  • Soczewica kiełki (2,9 mg / 100 g)
  • Koper ogrodowy (2,7 mg / 100 g)
  • Cukinia (0,4 mg / 100 g)
  • Kasza jaglana (B1,B2,B6 i żelazo w tym żelaza 4,8 mg / 100 g)
  • Kasza gryczana (2,8 mg / 100 g)
  • Chleb chrupki (4,0 mg / 100 g), chleb żytni pełnoziarnisty i pumpernikiel (2,5 mg / 100 g), bułki grahamki (2,3 mg / 100 g)
  • Kapusta, ziemniaki pieczone, pietruszka korzeń, marchew suszona
  • Mięso : wołowe, wieprzowe, drób, wątróbka wieprzowa smażona (17,1 mg / 100 g), kiszka krwista (16,9 mg / 100 g), wątróbka z kurczaka (9,5 mg / 100 g), wątroba cielęca 7,9 mg / 100 g), salceson czarny (7,5 mg / 100 g), kaszanka z kurczaka (6,6 mg / 100 g), kiszka pasztetowa (6,0 mg / 100 g), pasztet pieczony (5,0 mg / 100 g), pasztet z kurczaka pieczony (3,3 mg / 100 g), polędwica wołowa pieczona (3,0 mg / 100 g)
  • Żółtko jaja kurzego (7,2 mg / 100 g)
  • Rodzynki (2,3 mg / 100 g), morele suszone (3,6 mg / 100 g), jabłka suszone (1,5 mg / 100 g), śliwki suszone (1,5 mg / 100 g), figi suszone (3,3 mg / 100 g).
  • Fasola biała nasiona suche (6,9 mg/ 100 g), soczewica nasiona suche (5,8 mg / 100 g), groch nasiona suche (4,7 mg / 100 g)
  • Otręby pszenne (14,9 mg / 100 g), mąka żytnia, orkisz, kiełki pszenicy, amarantus, owies, quinoa, płatki kukurydziane z witaminami i żelazem (11,9 g / 100 g), płatki owsiane (3,9 mg / 100 g), płatki jęczmienne (3,6 mg / 100 g), płatki pszenne (3,4 mg / 100 g), płatki żytnie (2,6 mg / 100 g)
  • Czekolada gorzka (2,1 mg / 100 g)
  • Sezamki (2,6 mg /100 g)
  • Herbatniki w czekoladzie (2,5 mg / 100 g), pierniki alpejskie (2,7 mg / 100 g), wafle w czekoladzie (2,8 mg / 100 g)
  • Przyprawy: kminek, kurkuma, kozieradka, liść laurowy, szałwia, cząber, anyż
  • Oliwki zielone marynowane (1,6 mg / 100 g)
  • Musztarda (1,8 mg / 100 g)
  • Maliny (08 mg / 100 g), maliny świeże, suszone, mrożone lub w syropie wzmacniają układ odpornościowy zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i kwas foliowy) oraz witaminę  C oraz minerały (wapń, potas, magnez, żelazo). Spożywanie malin wykazują dobroczynny wpływ przy niedoborze żelaza.

POD WPŁYWEM ZWIĘKSZONEJ PRACY MIĘŚNI ZWIĘKSZA SIĘ ZAPOTRZEBOWANIE ORGANIZMU NA KOENZYM Q10

Przyjmowanie koenzymu Q10 zwiększa wydolność organizmu i zmniejsza odczuwalność zmęczenia podczas wysiłku fizycznego (treningu lub ciężkiej pracy fizycznej czy umysłowej) nadaje energii poprawia wydolność. Organizmu  zużywa go do produkcji energii pozyskanej z pożywienia, neutralizuje wolne rodniki, które powstają w wyniku procesu pozyskanej energii jako skutek uboczny. Spadek koenzymu Q10 w osoczu krwi ma związek z procesem uszkadzania tkanek. Koenzym Q10 znajduje się we wszystkich komórkach organizmu najbardziej potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania serca, wątroby nerek i mózgu. U sportowców po treningu dochodzi do niedoboru koenzymu Q10 dlatego niezbędne jest uzupełnianie go systematycznie, sportowcy cierpią na jego niedobory.

CO TO TAKIEGO KOENZYM Q1O

Koenzym Q10 (ubichinion), jest witaminopodobną substancją występującą naturalnie w ciele człowieka, potocznie nazywany jest eliksirem młodości ponieważ ma silne działanie przeciwstarzeniowe, które przebiega we wszystkich komórkach organizmu. Produkowany jest w wątrobie do produkcji potrzebuje niemalże wszystkich witamin i minerałów, bierze udział w procesach energetycznych w mitochondriach znajdujących się we wszystkich komórkach organizmu człowieka. Koenzym Q10 najbardziej pożądany jest w sercu i mózgu jego niskie stężenie w mięśniu sercowym prowadzi do niewydolności serca natomiast jego niskie stężenie w mózgu prowadzi do problemów z pamięcią, demencji starczej, choroby Alzheimera, Parkinsona. Poziom ubichinionu spada wraz z wiekiem, znaczny jego spadek obserwuje się już po 35 roku życia za czym idzie rozpoczęcie procesu starzenia się organizmu.

W 1978 roku Peter Mitchell angielski biochemik otrzymał Nagrodę Nobla za teorie potwierdzającą udział koenzymu Q10 w procesie przekazywania energii. Koenzym Q10 jest niezbędny dla naszego życia najwyższy jego poziom znajduje się w organizmie młodym, maleje wraz z wiekiem i spada po 30-35 roku życia, około 60 roku życia jest już bardzo niski (można określić jego wartość we krwi oznaczając jego poziom – koszt badania około 50 zł wartość prawidłowa u zdrowego człowieka powinna wynosić nie mniej aniżeli 0,85 mg /ml ). W przypadku niedoboru niezbędna jest jego suplementacja większymi dawkami. Organizm pod wpływem stresu, chorób, intensywnego wysiłku fizycznego przede wszystkim pod wpływem wzrostu ciśnienia tętniczego uwalnia zapasy koenzymu Q10, co w konsekwencji prowadzi do niedoborów. Nasza wątroba potrafi go wytwarzać ale potrzebuje do tego niemalże wszystkich witamin i minerałów a produkty zawierające koenzym Q10 zostają wchłonięte przez organizm ale jest to możliwe wyłącznie przy spożyciu ich na surowo bez obróbki termicznej.

OBJAWY NIEDOBORU KOENZYMU Q10

  • Nadciśnienie tętnicze,
  • Choroby serca.
  • Udar mózgu.
  • Krwawienie dziąseł.
  • Syndrom przewlekłego zmęczenia to jeden z początkowych objawów spadku poziomu koenzymu Q10 w organizmie.
  • Spadek wydolności fizycznej – brak sił fizycznych to jeden z pierwszych objawów obniżonej wartości koenzymu Q10.
  • Podwyższony poziom złego cholesterolu.
  • Miażdżyca, która jest następstwem odkładania się blaszki miażdżycowej w związku z niedoborem koenzymu Q10.
  • Zmniejszona wydolność serca na skutek spadku jego poziomu.
  • Niedokrwienie serca na skutek spadku poziomu koenzymu w mięśniu sercowym.
  • Niewydolność krążenia.
  • Dusznicę sercową, która jest nazywana stanem przedzawałowym to sygnał, że mięsień sercowy niemalże pozbawiony jest koenzymu Q10.
  • Zawał serca związany z długotrwałym jego niedoborem.
  • Bóle głowy (migreny), na skutek zalegania wolnych rodników, które hamują przypływy krwi w mózgu.
  • Problemy z pamięcią związane z zahamowaniem wzrostu i regeneracji komórek mózgowych.
  • Nagła śmierć. Zatrzymanie się akcji serca ma miejsce na skutek jego niewydolności w związku ze spadkiem koenzymu Q10 w mięśniu sercowym.
  • Choroba Alzheimera w związku z namnażaniem się wolnych rodników, które uszkadzają komórki nerwowe oraz brakiem powstawania nowych.
  • Chorobę Parkinsona j/w
  • Choroba nowotworowa. Nowotwory są efektem namnażania się wolnych rodników, które są usuwane z organizmu za pomocą flawonoidów (witamina C) oraz E a w przypadku, gdy jest ich za mało w diecie do wymiatania wolnych rodników wkracza koenzym Q10.
  • Prostata. Niedobór przyczynia się do namnażania się wolnych rodników w obrębie gruczołu prostaty co w konsekwencji prowadzi do powstawania komórek nowotworowych i zachorowania na nowotwór prostaty.
  • Niedobór koenzymu Q10 u kobiet ma związek z obniżoną rezerwą jajnikową lub całkowitym jej wyczerpaniem oraz także ma związek z dojrzewaniem nieprawidłowych, wadliwych komórek jajowych co ma wpływ na zachorowanie płodu na zespół Downa.

KTO CIERPI NA NIEDOBORY KOENZYMU Q10

  • Osoby po 35 roku życia, jego poziom w organizmie przestaje być wystarczający.
  • Osoby intensywnie wykonujące ćwiczenia fizyczne.
  • Osoby pracujące fizycznie.
  • Osoby palące papierosy.
  • Osoby przyjmujące leki obniżające cholesterol.
  • Osoby poddawane silnym stresom.
  • Osoby z przyspieszoną przemianą materii, oraz odchudzające się.
  • Osoby nadużywające alkohol.
  • Osoby stosujące nieprawidłową dietę bogatą w cukier. Dieta bogata w cukier przyspiesza proces starzenia się komórek.

ZASTOSOWANIE KOENZYMU Q10

Niezbędna jest suplementacja koenzymu Q10 w szczególności w przypadku pierwszych oznak choroby Alzheimera, w chorobach nowotworowych, chorobach układu sercowo-naczyniowego. Koenzym jest niezbędny do wzrostu, regeneracji i funkcjonowania wszystkich komórek i tkanek organizmu. Jest wyzwalaczem procesów energetycznych w mitochondriach w mięśniach i mózgu. W przypadku pierwszych oznak niedoboru należy rozpocząć jego suplementację początkowo w większych dawkach by jak najszybciej pobudzić wzrost i regeneracje komórek, uzupełnić niedobory. Suplementacja koenzymem jest absolutnie konieczna po 40 roku życia gdyż w tym okresie życia wykazuje się znaczne jego niedobory, które pogłębiają się wraz z wiekiem. Jest silnym przeciwutleniaczem i pogromcą wolnych rodników, wykazuje silne działanie spowalniające procesy starzenia się organizmu. Jest niezbędny u osób zmagających się z chorobą nowotworową, prostatą, chorobami serca, pierwszych oznak nadciśnienia tętniczego oraz u osób uprawiających sport (niezależnie od wieku), u osób ze spadkiem energii i sił witalnych (niezależnie od wieku).

ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA

  • Szpinak
  • Brokuły
  • Orzechy ziemne
  • Podroby
  • Mięso surowe czerwone (tatar)
  • Oleje roślinne
  • Kiełki pszenicy
  • Rośliny strączkowe
  • Tran
  • Sardynka
  • Makrela
  • Łosoś

Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na koenzymu Q10 z pożywienia potrzeba zjeść około 1,5 kg produktu z w/w pozycji dodatkowo transport, magazynowanie, przechowywanie i obróbka produktów uwalnia jego zawartość z pożywienia gdyż jest on bardzo delikatny w związku z czym jego suplementacja jest niezbędna dożywotnie. Przy niedoborach stosuje się jego duże wartości a następnie podtrzymuje profilaktycznie w dawce 100 mg /dobę.

Źródło: „Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar, „Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda, www.podyplomie.pl, www.czasnabieganie.pl, www.treningbiegacza.pl.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »