NIETOLERANCJA I ALERGIA POKARMOWA PRZYCZYNY ZAPOBIEGANIE POSTĘPOWANIE

Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na dany pokarm, który z reguły jest dobrze tolerowany przez większość ludzi, u osób nadwrażliwych po zjedzeniu pokarmu dochodzi do charakterystycznych objawów, które objawiają się zawsze po zjedzeniu nietolerowanego pokarmu, mogą to być wzdęcia, bóle brzucha, migreny, infekcje górnych dróg oddechowych, czy bóle stawów. Nadwrażliwość pokarmowa ma niekorzystny wpływ na wchłanianie składników odżywczych, niekorzystnie wpływa na narządy wewnętrzne i na prawidłowe utrzymanie masy ciała. Jeśli więc jesz codziennie pokarmy, których nie tolerujesz znacząco zmniejsza się tempo przemian metabolicznych, dochodzi do upośledzenia działania enzymów, w związku z czym tłuszcze nie są prawidłowo rozkładane. Nietolerancja pokarmowa jest mniej niebezpieczna ale nieleczona prowadzi do alergii pokarmowej.

Alergia pokarmowa to reakcja obronna układu immunologicznego organizmu na spożywany pokarm nazywany alergenem. Na skutek działania alergenu dochodzi do reakcji alergicznej, reakcji immunologicznej, gdzie przeciwciała łączą się z poszczególnymi komórkami tkanki łącznej, zaobserwować wówczas można podwyższone przeciwciała klasy IgE, oraz histaminę. Do alergii pokarmowej może dojść w każdym wieku, choć najczęściej spotykana jest u niemowląt i małych dzieci ze względu na niedojrzałość bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalność dla białek błony śluzowej jelit. Do alergii dochodzi na skutek poprzedzającej nadwrażliwości pokarmowej na pokarmy, jak mąka pszenna, orzeszki ziemne, marchew, pomidory, soja, soczewica, mleko, ryby, skorupiaki, wołowina,  wieprzowina, drób.

JAKIE OBJAWY WSKAZUJĄ NA NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWĄ LUB NA ALERGIĘ POKARMOWĄ

  • Podrażnienie jelit
  • Wypryski skórne
  • Świąd, zaczerwienienie skóry, suchość skóry, wysypka, pokrzywka
  • Owrzodzenia jamy ustnej
  • Choroba Leśniewskiego – Crohna lub inne zapalne choroby jelit
  • Kolka
  • Katar, kichanie
  • Choroby uszu
  • Duszności, astma oskrzelowa, kaszel, zwiększona wydzielina śluzu z oskrzeli, spowodowane skurczem mięśni szkieletowych
  • Infekcje górnych dróg oddechowych
  • Obrzęk spowodowany rozszerzeniem naczyń krwionośnych i zwiększoną przepuszczalność ich ścian, co powoduje przenikanie płynów poza naczynia krwionośne na zewnątrz, w wyniku tego zjawiska pojawia się opuchlizna
  • Bóle stawów, bóle reumatyczne
  • Osteoporoza
  • Zmęczenie
  • Bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, nudności spowodowane skurczem mięśni jelitowych
  • Bóle głowy, migreny
  • Spadek masy ciała lub wzrost

SKĄD BIERZE SIĘ NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWA

  • Niedobór mikroskładników odżywczych
  • Dieta monotonna – zagraża pojawieniu się nadwrażliwości pokarmowej na poszczególne pokarmy, co często również ma miejsce w przypadku nieprawidłowej diety mamy w okresie cięży (dieta monotonna, niedobór mikroskładników), co wpływa na powstanie np. skazy białkowej u niemowląt.  
  • Osłabiona odporność – częste infekcje bardzo często świadczą o niskiej odporności organizmu.
  • Nadużywanie antybiotyków – antybiotyki ich zadaniem jest niszczenie bakterii zarówno tych dobrych (flory bakteryjnej, która chroni organizm przed wtargnięciem patogenów), jak i tych złych, przez co osłabiają układ odpornościowy i organ, który stymuluje jego pracę – grasicę. Osłabiona praca grasicy między innymi przyczynia się do zapadania na alergie.
  • Wpływ metali ciężkich np. z zanieczyszczonego środowiska (spaliny, smog) – przy prawidłowej diecie bogatej między innymi w cynk, selen, witaminę E organizm radzi sobie z neutralizowaniem wpływu niekorzystnych metali ciężkich takich, jak rtęć, ołów, kadm, gdy dieta jest uboga w mikroskładniki organizm nie jest w stanie neutralizować wpływu szkodliwych substancji się do organizm. Zanieczyszczone środowisko wpływa niekorzystnie na choroby oskrzeli i płuc oraz przyczynia się do zachorowania za zapalenie spojówek.
  • Palenie tytoniu – dym papierosowy ma podobny negatywny wpływ na organizm, jak wpływ metali ciężkich, u palaczy dochodzi do niedoboru cynku, selenu i witamin C i E, które to składniki organizm zużywa do zneutralizowania szkodliwych substancji zawartych w dymie tytoniowym.
  • Czynnik genetyczny – również może mieć wpływ na gorszą tolerancję niektórych składników odżywczych. Mutacja genu LTC – dziedziczenie genu. Mutacja genu LTC zmniejsza zdolność do wytwarzania laktozy już od 2 roku życia dziecka. Mutacja dziedziczona jest w sposób autosomalny recesywny, aby się rozwinęła muszą być spełnione odpowiednie przesłanki czyli wadliwą wersję genu należy odziedziczyć zarówno od matki, jak i od ojca. Do ujawnienia się mutacji dochodzi dopiero w okresie dojrzewania lub w wieku dorosłym.
  • Nieprawidłowa dieta uboga w mikroskładniki odżywcze i bogata w żywność bezwartościową, wysokoprzetworzoną.

Spożywanie pokarmów monotonnie od lat tych samych sprawia, że stajemy się nadwrażliwi właśnie na te pokarmy, co może prowadzić do alergii pokarmowej. Dieta monotonna jest bardzo niezdrowa wręcz nawet szkodliwa, ponieważ jedząc ograniczony rodzaj pokarmów nie jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych tj. witamin, minerałów i koenzymów.

NAJCZĘSCIEJ WYSTĘPUJĄCE NIETOLERANCJE POKARMOWE

Najczęściej występującymi nietolerancjami są nietolerancja laktozy i celiakia, które są związane z reakcjami immunologicznymi spowodowanymi działaniem przeciwciał IgG. Przypadki tych alergii określa się jako opóźnione alergie pokarmowe ponieważ objawy pojawiają się po kilku lub kilkunastu godzinach od spożycia nietolerowanego składnika.

  • Nietolerancja laktozy – laktoza to cukier występujący w mleku ssaków, który jest źródłem energii dla rozwijających się niemowląt a do jego trawienia niezbędny jest enzym laktaza. Dzięki laktazie laktoza zawarta w mleku zostaje rozbita na dwie mniejsze cząsteczki (galaktoza i glukoza), które przenikają do krwi i są przyswajalne dla organizmu. W przypadku braku enzymu laktazy nie dochodzi do rozkładu laktozy, dochodzi to objawów takich, jak bóle brzucha, biegunki wzdęcia, nudności, odwodnienie organizmu ataki duszności.

  • Celiakia (choroba trzewna) – nadwrażliwość na gluten polega na nietolerancji przez organizm glutenu (białka roślinnego obecnego w ziarnach zbóż takich, jak pszenica, jęczmień, żyto, owies). U osób nadwrażliwych dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, przez co dochodzi zaburzenia wchłaniania mikroskładników odżywczych i w konsekwencji do utraty masy ciała, zmęczenia, wzdęć, biegunek, wymiotów, osłabienia, osteoporozy. Alergia na gluten powstała we wczesnym dzieciństwie i nosi nazwę celiakii, natomiast nadwrażliwość na gluten, która rozwinęła się u osób dorosłych nosi nazwę spure nietropikalną. W obu przypadkach w zależności od stopnia wystąpienia uszkodzenia kosmków jelitowych może dojść dodatkowo do nietolerancji laktozy (tak zwany wtórny niedobór laktazy).

JAK ZAPOBIEGAĆ ALERGII POKARMOWEJ

  • Urozmaicaj dietę – jeśli dziś zjesz określony produkt postaraj się go nie jeść przez kolejne 3 lub 4 dni w ten sposób unikniesz wytworzenia się nietolerancji pokarmowej. Pilnuj tej zasady zwłaszcza jeśli jesteś w ciąży lub jeśli karmisz piersią, dieta przyszłej mamy ma ogromny wpływ na występowanie alergii u dzieci w przyszłości.
  • Dieta eliminacyjna – warto przebadać się w kierunku nietolerancji pokarmowej lub alergii, dzięki temu będziesz wiedzieć, które produkty powinieneś wyeliminować z diety, by uniknąć przyrostu masy ciała lub utraty wagi, złego samopoczucia, nadmiernego zmęczenia czy apatii. Możesz wykonać badanie z krwi lub przeprowadzić badanie w domu metodą opartą na badaniu pulsu, o którym to badaniu opiszę poniżej. Jeśli nie wyeliminujesz z diety pokarmów, które Ci szkodzą najprawdopodobniej rozwinie się u Ciebie alergia pokarmowa. Eliminacja alergenu przez około 6 mieś często skutkuje tym, że organizm po tym czasie nie reaguje na alergen, na który wcześniej reagował więc warto. Później należy wprowadzać alergeny stopniowo po jednym i przyjąć zasadę dzisiaj jem np. pomidora i nie jem go przez 3-4 dni. Dieta urozmaicona zapobiega alergiom pokarmowym.

JAKIE MIKROSKŁADNIKI ODŻYWCZE SĄ NIEZBĘDNE W PRZYPADKU WYSTĄPIENIA NADWRAŻLIWOŚCI I ALERGII POKARMOWEJ

Największym zagrożeniem w nietolerancji pokarmowej i alergii jest ryzyko związane z zachorowaniem na osteoporozę, aby więc zapobiegać osteoporozie niezbędne jest uzupełnianie wapnia, magnezu, witaminy D.

  • Witaminy A, C, D, E, K, kompleks witamin z grupy B w tym kwas foliowy oraz witamina B12 w postaci metylokobalaminy
  • Minerały wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, selen
  • Beta karoten
  • Koenzym Q10
  • Jod
  • L – karnityna

JAK MOŻNA SRAWDZIĆ NIETOLERANCJE POKARMOWE

Przy ustalaniu nadwrażliwości pokarmowej badaniu poddaje się w pierwszej kolejności pokarmy najbardziej popularne jak pszenica, nabiał ponieważ spożywamy ich bardzo dużo ponieważ znajdują się w wielu produktach i dlatego bardzo łatwo nabyć nadwrażliwość pokarmową.

Test Food Detective – do samodzielnego wykonania w domu na podstawie próbki krwi. Test dostępny jest w aptece cena około 399 zł, dostępny jest również na aukcjach internetowych za około 350 zł, badanie pozwala określić nadprodukcję przeciwciał IgE na pokarmy, diagnostyce poddawane jest 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup i obejmuje takie produkty, jak

  • Zboża -pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies
  • Mięsa – wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina
  • Ryby i owoce morza – łosoś, pstrąg, krewetka, krab, homar, małż jadalny, tuńczyk, łupacz, dorsz, flądra
  • Warzywa – brokuły, kapusta, marchew, ziemniak, seler, ogórek, por, papryka (czerwona, zielona, żółta)
  • Owoce – jabłka, czarna porzeczka, grejpfrut, melon cantalupa, arbuz, oliwki, pomarańcze, pomidory, cytryny, truskawki
  • Inne – całe jajko, mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata drożdże.

Badanie z krwi obwodowej (z palca lub z żyły łokciowej)

  • panel pokarmowy obejmuje 20 najbardziej popularnych alergenów (białko jaja, żółtko jaja, mleko, drożdże, mąka pszenna, mąka żytnia, ryż, soja, orzech ziemny, orzech laskowy, migdał, jabłko, kiwi, brzoskwinia, pomidor, marchew, ziemniak, seler, dorsz, krewetka oraz CCD (badanie reakcji krzyżowej) – cena badania około 115 zł

  • panel wziewny obejmuje 20 alergenów (tymotka łąkowa, żyto, olcha, brzoza, leszczyna, bylica, mniszek lekarski, babka lancetowa, dermatophadoides pteronyssinus (roztoczakurzu domowego), dermatophadoides farinae (roztocza kurzu domowego obecne w łózkach, materacach, dywanach i meblach tapicerowanyh), pies, kot, pies, koń, świnka morska, królik, chomik, Penicillium notatum (pleśń, z której produkowany jest antybiotyk – penicylina), Cladosporium herbarum (gatunek grzybów występujących w kompoście, ziemi ogrodowej w liściach), Aspergillus fumigatus (rodzaj grzyba występujący w gospodarstwie domowym, w kratkach wentylacyjnych, w wodzie, glebie, przyrodzie, na powierzchni roślin, w urządzeniach klimatyzacyjnych w domach i samochodach), Alternaria alternanta (grzyby pleśniowe, które występuje w psującej się żywności) , CCD (badanie reakcji krzyżowej)- cena badania około 115 zł.
  • pojedynczy alergen – cena 10 zł

Testy skórne 

  • panel pokarmowy obejmuje 20 alergenów (mięso kurze, wieprzowina, karp, łosoś, jabłko, pomarańcza, banan, truskawka, pomidor, orzech laskowy, orzech ziemny, seler, mąka żytnia, mąka pszenna, mleko krowie, jajo kurze, kakao) – cena badania około 150 zł

  • panel wziewny obejmuje 20 alergenów (trawy, bylica, brzoza, olcha, leszczyna, lipa, topola, żyto, babka, pszenica, roztocza kurzu domowego, rozkruszek mączny, sierść kota, psa,  i gatunki grzybów: Alternaria, Cladosporium, Aspergillus) – cena badania około 150 zł
  • pojedynczy alergen – cena 10 zł

SPRAWDZANIE NADWRAŻLIWOŚCI NA POKARMY METODĄ MIERZENIA TĘTNA

  • Zbadaj tętno zaraz po przebudzeniu. Możesz to zrobić umieszczając palec na tętnicy promieniowej na nadgarstku i przez 60 sekund liczyć uderzenia. Tętno zazwyczaj wynosi 60 – 70 uderzeń na minutę. Badania tętna możesz zbadać również za pomocą zegarka smartwatch, telefonu, pulsometru, lub ciśnieniomierza.
  • Po zjedzeniu posiłku zbadaj tętno ponownie. Jeśli liczba uderzeń będzie większa o ponad 10 aniżeli rano, to bardzo prawdopodobne, że możesz być nadwrażliwy na jeden z pokarmów zawartych w posiłku.
  • Jeśli tętno uległo podwyższeniu, należy wykonać pomiar dla każdego ze składników posiłku, aby wykryć na który reagujesz.

Źródło: www.zdrowegeny.pl, „Dieta, która zmieni Twoje życie jesteś tym, co jesz” Gillian McKeith, „Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »