KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

NIEDROŻNOŚĆ JELIT PRZYCZYNY OBJAWY

Niedrożność jelit jest zaburzeniem podstawowej funkcji jelit, które prowadzi do zatrzymania pokarmu w przewodzie pokarmowym. Jej charakterystycznymi objawami są wzdęcia, gazy, bóle brzucha czy zaparcia, ale i nie tylko, dlatego też nie należy ich bagatelizować ponieważ mogą wskazywać na poważne schorzenia, takie jak nowotwór, zrosty czy przepuklina. Warto wiedzieć, że częstość występowania tej choroba u dorosłych wzrasta wraz z wiekiem, może także dotknąć dzieci.

CZYM JEST NIEDROŻNOŚĆ JELIT

Niedrożne jelita to stan, w którym dochodzi do upośledzenia pasażu przewodu pokarmowego, czyli transportu treści jelitowej przez jelito cienkie i grube. Niedrożność może być mechaniczna lub czynnościowa (przyczyna), lub wysoka i niska (lokalizacja). Pod względem szybkości narastania objawów dzielona jest z kolei na ostrą i przewlekłą. Wyróżnia się również niedrożność całkowitą oraz niecałkowitą. Przyczyną powstawania niedrożności mogą być różnego rodzaju stany zapalne, stany po przebytych zabiegach operacyjnych lub nowotwory. W wyniku zmian w przewodzie pokarmowym dochodzi do nadmiernego gromadzenia się treści jelitowej i gazów, które nie są przesuwane w kierunku odbytnicy, co z kolei powoduje rozdęcie jelita. Konsekwencją niedrożności może być uszkodzenie ściany jelita, która staje się przepuszczalna dla bakterii z zewnątrz, martwica jelita oraz przedziurawienie, co skutkuje przedostawaniem się treści jelitowej do wnętrza jamy brzusznej. Niedrożność przewodu pokarmowego odpowiada za około 80% wszystkich przypadków ostrych chorób jamy brzusznej.

RODZAJE NIEDROŻNOŚCI JELIT

  • mechaniczna niedrożność jelit – cechą charakterystyczną tego rodzaju niedrożności jest powstawanie w pewnym odcinku jelita mechanicznej przeszkody. Zlokalizowane są one najczęściej w okolicy jelita grubego
  • czynnościowa niedrożność jelit – ta niedrożność powstaje wskutek braku ruchów perystaltycznych, których zadaniem jest przesuwanie treści jelitowej przez przewód pokarmowy.

PRZYCZYNY

mechanicznej niedrożności jelit:

  • skręt jelit
  • zapalenie jelita grubego
  • choroba Leśniowskiego-Crohna
  • obecność kamieni żółciowych
  • zapalenie uchyłków
  • obecność ciał obcych lub pasożytów
  • przepuklina jamy brzusznej
  • nowotwór
  • zrosty pooperacyjne

czynnościowej niedrożności jelit

  • zapalenie otrzewnej
  • kamica nerkowa
  • kamica żółciowa
  • krwiaki w jamie brzusznej
  • śpiączka cukrzycowa
  • przyjmowanie określonych leków
  • zaburzenia elektrolitowe
  • ostre zapalenie trzustki
  • przyjmowanie określonych leków
  • zapalenie wyrostka robaczkowego
  • pęknięcie torbieli jajnika
  • przebyte urazy
  • kłopoty z prawidłowym ukrwieniem jelita

OBJAWY

  • zatrzymanie gazów oraz stolca
  • wzdęcie brzucha
  • narastające bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty, początkowo treścią pokarmową, później jelitową, o intensywnej kałowej woni
  • brak apetytu
  • spadek stężenia sodu, potasu, wapnia oraz magnezu we krwi

NIEDROŻNOŚĆ JELIT U DZIECI

Schorzenie to może wystąpić także u dzieci, szczególnie w wieku od pół roku do 2 lat. Przyczyną powstania tej choroby u dzieci jest wgłobienie jelit, czyli wrodzone anomalie w budowie przewodu pokarmowego. Oznacza to, że część jelita cienkiego wsuwa się pod inną część jelita. Objawia się to silnymi kolkowymi bólami brzucha, często dochodzą do tego wymioty, kłopoty z oddawaniem stolca, dziecko jest osłabione, apatyczne. Niedrożność można rozpoznać  podczas badania USG i innych badań obrazowych.

CENNA UWAGA

W przypadku niedrożnych jelit absolutnie nie powinno się podawać środków przeczyszczających, silnie działających środków przeciwbólowych, stosować okładów rozgrzewających lub termoforu.

PRODUKTY POBUDZAJĄCE JELITA DO PRACY

  • napoje mleczne fermentowane – np. kefiry czy jogurty, które zawierają dużą ilość kwasu mlekowego oraz probiotycznych drobnoustrojów. Mają one działanie wspomagające w leczeniu biegunek, infekcji intymnych oraz zapaleniu jelit.
  • suszone owoce – szczególnie morele i śliwki, które posiadają dużą ilość błonnika oraz włókno pokarmowe. Owoców w takiej formie należy spożywać tylko kilka sztuk dziennie, ponieważ poza dużą ilością błonnika znajdują się w nich cukry proste, które spożywane w nadmiarze powodują wzdęcia.
  • produkty strączkowe – takie jak fasola i soczewica zawierają dużą ilość błonnika, znajduje się w nich również duża ilość dobrze przyswajalnego białka. Oprócz tego znajdują się w nich węglowodany złożone, które dają na długi czas uczucie sytości i powoli uwalniają cukier. Nasiona strączkowe gotuj w świeżej wodzie oraz dodawaj do nich przypraw usprawniających ich trawienie, np. tymianek lub kminek.
  • produkty kiszone – takie jak ogórki kiszone lub kapusta kiszona są źródłem bakterii kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem zawierającym witaminy z grupy B oraz witaminę A,C, E oraz K. Bakterie kwasu mlekowego hamują rozwój bakterii gnilnych w jelicie, dzięki czemu zmniejszone zostaje ryzyko wzdęć.
  • pełnoziarniste produkty zbożowe – np. ryż brązowy, pieczywo, kasze, otręby, są produktami zawierającymi dużą ilość błonnika zapobiegającego zaparciom. Dodatkowo pozwalają one na utrzymanie właściwego pH w jelicie i zapobiegają rozwojowi bakterii powodujących wzdęcia.

Źródło: wylecz.to ”niedrożność jelit”, medonet.pl ”niedrożność jelit”, medme.pl ”niedrożność jelit, objawy, leczenie”, www.wl.cm.umk.pl ”niedrożność jelit”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »