NIEDROŻNOŚĆ JELIT PRZYCZYNY OBJAWY

Niedrożność jelit jest zaburzeniem podstawowej funkcji jelit, które prowadzi do zatrzymania pokarmu w przewodzie pokarmowym. Jej charakterystycznymi objawami są wzdęcia, gazy, bóle brzucha czy zaparcia, ale i nie tylko, dlatego też nie należy ich bagatelizować ponieważ mogą wskazywać na poważne schorzenia, takie jak nowotwór, zrosty czy przepuklina. Warto wiedzieć, że częstość występowania tej choroba u dorosłych wzrasta wraz z wiekiem, może także dotknąć dzieci.

CZYM JEST NIEDROŻNOŚĆ JELIT

Niedrożne jelita to stan, w którym dochodzi do upośledzenia pasażu przewodu pokarmowego, czyli transportu treści jelitowej przez jelito cienkie i grube. Niedrożność może być mechaniczna lub czynnościowa (przyczyna), lub wysoka i niska (lokalizacja). Pod względem szybkości narastania objawów dzielona jest z kolei na ostrą i przewlekłą. Wyróżnia się również niedrożność całkowitą oraz niecałkowitą. Przyczyną powstawania niedrożności mogą być różnego rodzaju stany zapalne, stany po przebytych zabiegach operacyjnych lub nowotwory. W wyniku zmian w przewodzie pokarmowym dochodzi do nadmiernego gromadzenia się treści jelitowej i gazów, które nie są przesuwane w kierunku odbytnicy, co z kolei powoduje rozdęcie jelita. Konsekwencją niedrożności może być uszkodzenie ściany jelita, która staje się przepuszczalna dla bakterii z zewnątrz, martwica jelita oraz przedziurawienie, co skutkuje przedostawaniem się treści jelitowej do wnętrza jamy brzusznej. Niedrożność przewodu pokarmowego odpowiada za około 80% wszystkich przypadków ostrych chorób jamy brzusznej.

RODZAJE NIEDROŻNOŚCI JELIT

  • mechaniczna niedrożność jelit – cechą charakterystyczną tego rodzaju niedrożności jest powstawanie w pewnym odcinku jelita mechanicznej przeszkody. Zlokalizowane są one najczęściej w okolicy jelita grubego
  • czynnościowa niedrożność jelit – ta niedrożność powstaje wskutek braku ruchów perystaltycznych, których zadaniem jest przesuwanie treści jelitowej przez przewód pokarmowy.

PRZYCZYNY

mechanicznej niedrożności jelit:

  • skręt jelit
  • zapalenie jelita grubego
  • choroba Leśniowskiego-Crohna
  • obecność kamieni żółciowych
  • zapalenie uchyłków
  • obecność ciał obcych lub pasożytów
  • przepuklina jamy brzusznej
  • nowotwór
  • zrosty pooperacyjne

czynnościowej niedrożności jelit

  • zapalenie otrzewnej
  • kamica nerkowa
  • kamica żółciowa
  • krwiaki w jamie brzusznej
  • śpiączka cukrzycowa
  • przyjmowanie określonych leków
  • zaburzenia elektrolitowe
  • ostre zapalenie trzustki
  • przyjmowanie określonych leków
  • zapalenie wyrostka robaczkowego
  • pęknięcie torbieli jajnika
  • przebyte urazy
  • kłopoty z prawidłowym ukrwieniem jelita

OBJAWY

  • zatrzymanie gazów oraz stolca
  • wzdęcie brzucha
  • narastające bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty, początkowo treścią pokarmową, później jelitową, o intensywnej kałowej woni
  • brak apetytu
  • spadek stężenia sodu, potasu, wapnia oraz magnezu we krwi

NIEDROŻNOŚĆ JELIT U DZIECI

Schorzenie to może wystąpić także u dzieci, szczególnie w wieku od pół roku do 2 lat. Przyczyną powstania tej choroby u dzieci jest wgłobienie jelit, czyli wrodzone anomalie w budowie przewodu pokarmowego. Oznacza to, że część jelita cienkiego wsuwa się pod inną część jelita. Objawia się to silnymi kolkowymi bólami brzucha, często dochodzą do tego wymioty, kłopoty z oddawaniem stolca, dziecko jest osłabione, apatyczne. Niedrożność można rozpoznać  podczas badania USG i innych badań obrazowych.

CENNA UWAGA

W przypadku niedrożnych jelit absolutnie nie powinno się podawać środków przeczyszczających, silnie działających środków przeciwbólowych, stosować okładów rozgrzewających lub termoforu.

PRODUKTY POBUDZAJĄCE JELITA DO PRACY

  • napoje mleczne fermentowane – np. kefiry czy jogurty, które zawierają dużą ilość kwasu mlekowego oraz probiotycznych drobnoustrojów. Mają one działanie wspomagające w leczeniu biegunek, infekcji intymnych oraz zapaleniu jelit.
  • suszone owoce – szczególnie morele i śliwki, które posiadają dużą ilość błonnika oraz włókno pokarmowe. Owoców w takiej formie należy spożywać tylko kilka sztuk dziennie, ponieważ poza dużą ilością błonnika znajdują się w nich cukry proste, które spożywane w nadmiarze powodują wzdęcia.
  • produkty strączkowe – takie jak fasola i soczewica zawierają dużą ilość błonnika, znajduje się w nich również duża ilość dobrze przyswajalnego białka. Oprócz tego znajdują się w nich węglowodany złożone, które dają na długi czas uczucie sytości i powoli uwalniają cukier. Nasiona strączkowe gotuj w świeżej wodzie oraz dodawaj do nich przypraw usprawniających ich trawienie, np. tymianek lub kminek.
  • produkty kiszone – takie jak ogórki kiszone lub kapusta kiszona są źródłem bakterii kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem zawierającym witaminy z grupy B oraz witaminę A,C, E oraz K. Bakterie kwasu mlekowego hamują rozwój bakterii gnilnych w jelicie, dzięki czemu zmniejszone zostaje ryzyko wzdęć.
  • pełnoziarniste produkty zbożowe – np. ryż brązowy, pieczywo, kasze, otręby, są produktami zawierającymi dużą ilość błonnika zapobiegającego zaparciom. Dodatkowo pozwalają one na utrzymanie właściwego pH w jelicie i zapobiegają rozwojowi bakterii powodujących wzdęcia.

Źródło: wylecz.to ”niedrożność jelit”, medonet.pl ”niedrożność jelit”, medme.pl ”niedrożność jelit, objawy, leczenie”, www.wl.cm.umk.pl ”niedrożność jelit”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »