NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY NA PRZEZIĘBIENIE I GRYPĘ

Napój rozgrzewający sprawdzi się nie tylko na przeziębienie i grypę ale równie dobrze warto go pić profilaktycznie w okresie jesiennozimowym, gdy pojawia się zwiększona podatność na infekcje. Przygotowanie go zajmie Ci zaledwie kilka minut, wystarczy umyć dokładnie cytrusy, pokroić w plastry i zalać ciepłą wodą. Składniki można komponować indywidualnie, stosując takie, jakie najbardziej Ci smakują oraz takie, jakie w danej chwili posiadasz w domu. Do tych szczególnie zalecanych w okresie przeziębień, jak i w profilaktyce przeciw przeziębieniom od lat stosuje się:

  • miód – stosowany był już w starożytności to naturalny antybiotyk, ma działanie antybakteryjne, zawiera sporą ilość mikroskładników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy. I tu najlepiej w przeziębieniu i grypie sprawdzi się miód lipowy, który działa uspokajająco, przeciwkaszlowo i przeciwgorączkowo.
  • cytryna – ze względu na zawartość witaminy C ma działanie przeciwwirusowe, dlatego ważne jest by w okresie przeziębienia pić wodę z sokiem z cytryny nawet kilka razy dziennie. Witamina C rozpuszczalna jest w wodzie, w związku z czym jej stężenie co godzinę maleje w organizmie o połowę.
  • pomarańcza – to bogactwo witaminy C, witamin z grupy B oraz beta karotenu, zawiera również flawonoidy, które poprawiają wchłanianie witaminy C.

  • goździki – mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, działają rozgrzewająco.
  • cynamon – ma właściwości przeciwgrzybicze, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

  • kardamon – stosowany był już przez starożytnych chińczyków, pomaga w schorzeniach górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i katar, wzmacnia odporność, wystarczy dodać kilka zmiażdżonych ziarenek do herbaty.

  • anyż  – to bogactwo flawonoidów i olejków eterycznych, stosowany jest również przy przeziębieniach i grypie, pomocny jest w leczeniu kataru, kaszlu oraz przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
  • maliny – to bogactwo witaminy A ,C, E, K, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, magnezu i potasu, fosforu i cynku. Zastosowanie znajdują przy przeziębieniu czy anginie.
  • żurawina – bogata jest witaminę C, witaminy z grupy B, zawiera również wapń, magnez żelazo, potas i jod, zastosowanie znajduje w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych.
  • bez czarny – to roślina lecznicza stosowana w infekcjach górnych dróg oddechowych, herbata z kwiatów lub sok działa napotnie, obniża gorączkę, działa wykrztuśnie i przeciwbólowo.

  • imbir świeży – ma właściwości antybakteryjne i przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, działa rozgrzewająco i poprawia krążenie.

  • kurkuma świeża – to przyprawa o właściwościach leczniczych, ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające.

SKŁADNIKI NA NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

Do przygotowania napoju rozgrzewającego użyłam:

  • miodu lipowego 1 kopiastą ,małą łyżkę
  • cytryny
  • pomarańczy
  • goździków 5- 6 sztuk
  • imbiru 2 cm
  • kurkumy świeżej 2 cm, która jest dostępna w Lidlu
  • soku malinowego, możesz użyć również soku z żurawinowy, z czarnego bzu
  • opcjonalnie możesz użyć  anyżu, kardamonu lub cynamonu (z cynamonem ostrożnie ponieważ jest silnym alergenem a to ze względu na zawartość kumaryny, która działa drażniąco na organizm – więc ta przyprawa nie jest wskazana dla każdego. Najbardziej łagodny będzie cynamon cejloński o łagodnym smaku i, o mniejszej  zawartości kumaryny. Rozpoznać go można po jasnobrązowej barwie i o delikatnym, słodkim aromacie, ten korzenny zaś ma znacznie ciemniejszy kolor oraz słodko-ostry smak).

Cytrynę i pomarańcze należy dokładnie wyszorować pod letnią wodą i pokroić w plastry (jeśli są dość duże to należy je przeciąć na pół), imbir należy umyć pod bieżącą wodą odciąć 2 cm kawałek, obrać małą łyżeczką i pokroić w plastry (jeśli nie przeszkadza Ci pikantny smak imbiru możesz go zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wówczas napój nabierze bardzo pikantnego i rozgrzewającego smaku). Kurkuma i tu uwaga !!! farbuje dłonie i paznokcie, dlatego warto ubrać rękawiczki lub obierać ją za pomocą łyżeczki pod bieżącą wodą, i pokroić na desce w plastry za pomocą noża i widelca. Wszystkie składniki włóż do szklanki lub kubka i zalej ciepłą lecz niegorącą wodą. Wysoka temperatura zniszczy cenne składniki zawarte w miodzie oraz witaminę C zawartą w owocach i przyprawach.

Taki napój warto pić właśnie teraz, i to nie tylko podczas przeziębienia ale również zapobiegawczo, gdy jest Ci chłodno lub, gdy jesteś osłabiony lub przemęczony, takie objawy mogą świadczyć o tym, że Twój organizm właśnie zmaga się z niechcianym wirusem.

Wersja dla dorosłych – na rozgrzanie przed snem można dodać 1 łyżkę rumu.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »