NALEŚNIKI Z BANANAMI I ZDROWSZĄ WERSJĄ NUTELLI

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej lub odfiltrowanej
  • 1 całe jajko
  • 1,25 szklanki mąki pszennej lub innego rodzaju
  • szczypta soli
  • 1 mała łyżeczka dowolnej oliwy

Wszystkie  składniki dokładnie wymieszaj lub zblenduj na gładką masę. Z podanego przepisu wychodzi około 8 naleśników smażonych na patelni o średnicy 14 cm (przekątna 28 cm). Podwójna porcja starcza na około 16 naleśników.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • Banany
  • Melasa karobowa
  • Tachini (masło sezamowe). Pasta tachini to podprażone nasiona sezamu zblendowane na gładka masę z oliwą. Pastę można przyrządzić samodzielnie w domu przepis podam poniżej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW

Pokrój jednego banana w plastry. Przygotuj nutellę w osobnym naczyniu w małej ilości, dopasuj odpowiednio do smaku proporcje (dodana zbyt duża ilość pasty sezamowej nadaje goryczy). Rozgrzej patelnię z kilkoma kroplami oliwy, wlej ciasto naleśnikowe, gdy się zrumieni przewróć placek na drugą stronę. Na połowę odwróconego naleśnika wyłóż pokrojony w plastry jeden banan, następnie łyżką polej przygotowaną wcześniej nutellę.

Przykryj naleśnik druga połową i smaż jeszcze przez chwilę, zsuń na talerz, udekoruj i gotowe.

PRZEPIS NA PASTĘ SEZAMOWĄ

1/3 szklanki sezamu upraż na suchej patelni na złoty kolor ciągle mieszając, następnie odstaw do ostudzenia. Przełóż uprażony sezam do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką, jednolitą masę dodając odrobinę bezwonnej oliwy (olej sezamowy, olej z pestek winogron). Tak przygotowaną pastę przechowuj w zamkniętym słoju w lodówce przez około 30 dni.

Opcjonalnie możesz przygotować pastę z dowolnych orzechów, migdałów bez skórki lub ze słonecznika.

Smacznego!

Udostępnij!

  1. naleśniki
    Marzec 20, 2017

    O mniaaam! To zdjęcie naleśnika sprawiło, że… idę do kuchni

    Odpowiedz
    1. blessyou
      Marzec 20, 2017

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »