SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej lub odfiltrowanej
- 1 całe jajko
- 1,25 szklanki mąki pszennej lub innego rodzaju
- szczypta soli
- 1 mała łyżeczka dowolnej oliwy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zblenduj na gładką masę. Z podanego przepisu wychodzi około 8 naleśników smażonych na patelni o średnicy 14 cm (przekątna 28 cm). Podwójna porcja starcza na około 16 naleśników.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- Banany
- Melasa karobowa
- Tachini (masło sezamowe). Pasta tachini to podprażone nasiona sezamu zblendowane na gładka masę z oliwą. Pastę można przyrządzić samodzielnie w domu przepis podam poniżej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW
Pokrój jednego banana w plastry. Przygotuj nutellę w osobnym naczyniu w małej ilości, dopasuj odpowiednio do smaku proporcje (dodana zbyt duża ilość pasty sezamowej nadaje goryczy). Rozgrzej patelnię z kilkoma kroplami oliwy, wlej ciasto naleśnikowe, gdy się zrumieni przewróć placek na drugą stronę. Na połowę odwróconego naleśnika wyłóż pokrojony w plastry jeden banan, następnie łyżką polej przygotowaną wcześniej nutellę.
Przykryj naleśnik druga połową i smaż jeszcze przez chwilę, zsuń na talerz, udekoruj i gotowe.
PRZEPIS NA PASTĘ SEZAMOWĄ
1/3 szklanki sezamu upraż na suchej patelni na złoty kolor ciągle mieszając, następnie odstaw do ostudzenia. Przełóż uprażony sezam do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką, jednolitą masę dodając odrobinę bezwonnej oliwy (olej sezamowy, olej z pestek winogron). Tak przygotowaną pastę przechowuj w zamkniętym słoju w lodówce przez około 30 dni.
Opcjonalnie możesz przygotować pastę z dowolnych orzechów, migdałów bez skórki lub ze słonecznika.
Smacznego!
20 marca, 2017
O mniaaam! To zdjęcie naleśnika sprawiło, że… idę do kuchni
20 marca, 2017
🙂