Morwa biała rośnie dziko lub jest sadzona w parkach jako roślina ozdobna ze względu na ładnie barwiące się owoce, liście tej rośliny są pokarmem dla larw jedwabników. Owoce morwy białej dojrzewają pod koniec lipca i są jadalne choć ich smak jest lekko mdły, wyglądem przypominają jeżyny, kolor przybiera barwę od biało-żółtej, przez różową, czerwoną aż do czarnej. Morwa biała od wieków w Azji wykorzystywana jest w całości do celów leczniczych, medycyna chińska stosuje owoce, liście jak i korzenie tej rośliny ze względu na cenne właściwości zdrowotne. Liście tej rośliny stosuje się do przyrządzania naparów, odwarów i wyciągów. Z owoców przygotowuje się soki, herbatki, nalewki, konfitury, a nawet mąkę, owoce można spożywać na surowo także suszone jako przekąska lub dodatek do dań.
CENNE MIKROSKŁADNIKI
- witaminy z grupy B
- witaminę E
- witaminę C
- witaminę D
- flawonoidy np. kwercetyna
- aminokwasy egzogenne
- beta karoten
- ksantofile
- żelazo
- wapń
WŁAŚCIWOŚCI I DZIAŁANIE
- przeciwzapalnie, co zawdzięczamy cennemu związkowi – kwercetynie
- obniża stężenie złego cholesterolu
- zwalcza wolne rodniki, przeciwdziała starzeniu się organizmu
- przeciwdziała chorobom neurodegeneracyjnym np. chorobie Alzheimera
- przeciwdziała procesom nowotworowym
- działa przeciwgorączkowo
- moczopędnie
- przeciwpasożytniczo
- wspomagająco w chorobach sercowo-naczyniowych – działa obniżająco na ciśnienie tętnicze krwi
- ma działanie hipoglikemiczne – obniża stężenie glukozy we krwi
- wspomagająco w chorobach przewodu pokarmowego i problemach jelit
- na przebarwienia i plamy na skórze
- wspomagająco w leczeniu anemii
- wspomagająco na przeziębienie i grypę
ZASTOSOWANIE
- herbatka z morwy białej – liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
- sok wyciśnięty z korzenia morwy białej – pomaga wyzbyć się pasożytów przewodu pokarmowego, łagodzi stany zapalne, gorączkę i dolegliwości bólowe.
- w postaci soku wyciśniętego z owoców – wskazany jest przy dolegliwościach sercowo-naczyniowych oraz w anemii.
- w postaci świeżych owoców – wskazana w chorobach wrzodów żołądka i dwunastnicy.
- w kosmetykach azjatyckich morwa biała znajduje zastosowanie w likwidowaniu przebarwień i plam powstałych na skórze.
- w postaci nalewek, syropów, naparów i odwarów jako specyfik na kaszel i astmę, przy zapaleniu oskrzeli, przeziębieniu i grypie, zastosowanie znajduje również w anginie.
MORWA BIAŁA W WALCE Z CUKRZYCĄ I NADWAGĄ
Morwa biała posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednym z prozdrowotnych walorów zdrowotnych jest wpływ na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Cukier złożony zawarty w liściach morwy białej hamuje aktywność enzymów obecnych w jelicie cienkim biorącym udział w trawieniu węglowodanów. Dzięki niemu znaczna część węglowodanów nie rozkłada się do glukozy i nie jest wchłaniana do układu pokarmowego i nie przedostaje się do krwi. Powoduje obniżenie glikemii poposiłkowej oraz zwiększenie wydzielania insuliny.
Poprzez obniżenie glukozy, której nadmiar nie jest odkładany w postaci tkanki tłuszczowej morwa biała wspomaga proces odchudzania i wskazana jest w przypadku, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów.
Jeśli więc Twoja dieta jest bogata w węglowodany i jesteś łasuchem, herbatka z morwy powinna zagościć w Twoim menu na stałe. Aby więc przygotować napar zmniejszający poziom glukozy we krwi wystarczy 1 gram liścia zalać 100 ml wrzątku i parzyć pod przykryciem około 5 minut. Herbatki z morwy białej są dostępne w sklepach zielarskich, aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, kosztuje około 6 zł / 20 saszetek (40 gram).
PRZECIWWSKAZANIA
- morwy białej nie powinny spożywać kobiety w okresie ciąży i karmiące
- osoby uczulone na tę roślinę
- jak każda roślina lecznicza może wpływać na interakcje z lekami dlatego, w przypadku stosowania leków należy jej przyjmowanie w jakiejkolwiek postaci skonsultować z lekarzem,
www.apteline.pl, www.chillizet.pl