MOJA CHIŃSKA ZUPA RYBNA

SKŁADNIKI

  • 1,5 litra bulionu
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 cm imbiru startego na tarce o małych oczkach
  • 450 g mintaja, dorsza lub innej ryby
  • 1 większy pomidor bez skórki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 łyżki odsączonych pędów bambusa w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 całe jajka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub zamiennie ziemniaczanej
  • Szczypta soli morskiej
  • Pieprz
  • Szczypta chili
  • 3 łyżki octu 6% lub 2 łyżki 10%
  • 1 łyżeczka cukru
  • Połowa cytryny
  • 4 łyżki oleju sezamowego lub dowolnego
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj 1/5 l. wywaru z warzyw lub bulionu. Rybę umyj , odsącz, pokrój w 2-2,5 cm paski, przełóż do miski wlej 2-3 łyżki sosu sojowego, wymieszaj. Rozgrzej patelnię, do naczynia z rybą wsyp 2 łyżki mąki kukurydzianej lub zamiennie ziemniaczanej, przemieszaj by pokryć całą rybę i wyłóż ją na rozgrzaną patelnię obsmażając z obu stron. Wysmażoną rybę odłóż do osobnego naczynia. Myjemy patelnię i stawiamy na gaz z pozostałą oliwą. Kroimy : cebulę dymkę razem ze szczypiorem w krążki, paprykę w cienkie paski, pędy bambusa nieregularnie na mniejsze paski, smażymy warzywa na średnim ogniu, za ten czas kroimy w większą kostkę pomidor sparzony obrany ze skórki , imbir trzemy na tarce o cienkich oczkach i czosnek drobno kroimy, dodajemy wszystkie warzywa i smażymy jeszcze przez około 5 min. Do bulionu dodajemy ocet, sól, pieprz, cukier, chili, następnie całą zawartość warzyw z patelni. Wbijamy 2 jaja do szklanki i roztrzepujemy widelcem. Gdy wywar będzie się gotował wlewamy cienkim strumieniem jaja roztrzepując widelcem strumień w zupie, następnie dodajemy rybę i zagęszczamy zupę 1 czubatą  łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszaną w szklance z 3 łyżkami stołowymi zimnej wody, gdy składniki się połączą wlewamy cienkim strumieniem na gotującą się zupę roztrzepując strumień widelcem. Dodajemy sok  połowy cytryny, siekamy szybko pęczek pietruszki, wsypujemy do zupy i wyłączamy gaz.

Jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodajemy wówczas więcej cukru, jeśli za mało kwaśna dodajemy więcej octu (smak słodko – kwaśny można regulować wedle upodobania).

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »