MOCZENIE NOCNE U DZIECI PRZYCZYNY, ZAPOBIEGANIE

Nocne moczenie się u dzieci w wieku do 4 lat zazwyczaj nie jest niczym nieprawidłowym i nie doszukiwałabym się nieprawidłowości o podłożu psychicznym czy fizycznym. W niektórych krajach tolerancja moczenia się dziecka podczas snu sięga wieku dziecka nawet do 6 lat. Najczęściej powodem nocnego moczenia się malucha są niedobory np. wapnia, organizm młodego człowieka wykazuje szybki wzrost tkanki kostnej, niedobory spotyka się głównie u dzieci spożywających duże ilości węglowodanów prostych (cukru, słodyczy, białej mąki i ryżu oraz makaronu) i białek pochodzenia zwierzęcego (nabiału i mięsa). Wapń bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów tak, więc im więcej produktów z w/w grup w diecie dziecka, tym większe zasoby wapnia zostają zużyte co prowadzi do jego niedoborów i wielu chorób z jego niedoborem związanych. Jeśli u dziecka wystąpi niedobór witaminy D oraz magnezu wówczas mamy do czynienia z zaburzeniem wchłaniania wapnia i odwrotnie. Objawy niedoboru wapnia dają sygnał w nieprawidłowościach w funkcjonowaniu układu moczowo-płciowego (bakterie w moczu), układu kostnego (próchnica, łamliwość, kruchość zębów i kości), skóra (odczyny alergiczne skóry, wypryski, pokrzywka słaba tolerancja słońca) i zaburzenie wchłaniania witaminy D (krzywica, spadek odporności).

Wapń – niezbędne do jego wchłaniania są: magnez, witamina A, C, D, cynk, żelazo i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6,9

Magnez – niezbędne do jego wchłaniania są: wapń, fosfor, witaminy B1, B6, C, D.

Witamina D – niezbędne do jej wchłaniania są: wapń, fosfor, witaminy A, C, E i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6,9

PRZYCZYNY MOCZENIA SIĘ DZIECI

  • Zakażenie bakteryjne układu moczowego. Zakażenie bakteryjne na skutek zakwaszonej diety i moczu jałowego objawiają się nie tylko moczeniem dziecka w nocy ale także popuszczaniem moczu w dzień lub świądem, pieczeniem w okolicach cewki moczowej. Jak postępować w przypadku zakażenia bakteryjnego znajdziesz poniżej.
  • Niewydolność nerek. Do niewydolności nerek dochodzi na skutek nieprawidłowej diety, która przyczynia się do niedoborów wapnia w organizmie oraz minerałów niezbędnych do jego wchłaniania oraz witaminy C, wymagane jest postępowanie identyczne jak w przypadku zakażenia układu moczowego.
  • Zaburzenie wydzielania wazopresyny – hormonu antydiuretycznego w porze nocnej. W porze nocnej raz na dobę organizm człowieka wytwarza hormon, który odpowiada za zagęszczenie moczu podczas snu, co umożliwia utrzymanie moczu przez całą noc bez konieczności oddawania go podczas snu. Zaraz po zaśnięciu dochodzi do wytwarzana się hormonu antydiuretycznego, więc jeśli podczas snu wysadzimy dziecko na nocnik wówczas mocz dziecka nie ulegnie zagęszczeniu ponownie i konieczne będzie kolejne wysadzanie go podczas snu (dlatego nie powinniśmy tego robić). Postaraj się więcej nawadniać dziecko podczas dnia, a do kolacji ograniczyć spożywanie płynów do 1 kubka/ butelki i dać dziecku jeszcze czas by zdążyło opróżnić pęcherz przed położeniem się spać, jeśli upłynie jeszcze jakiś czas nim dziecko zaśnie 15-20 minut wysadź malucha jeszcze raz na nocnik. Do picia przed snem nie dawaj samej wody, jej trawienie przebiega bardzo szybko i w bardzo krótkim czasie znajduje się w pęcherzu, zabarw ją sokiem z cytryny lub odrobiną soku owocowego wówczas trawienie takiego napoju przebiega dłużej i są szanse, że płyn zostanie utrzymany w pęcherzu do rana, warto przed snem podawać dziecku herbatki owocowe czy ziołowe. Taka zasada działa u mojego syna już dość szybko bo od około jednego roku życia mamy suche noce. Owszem zdarzają się sporadyczne sytuacje, gdy syn napije się zbyt dużo lub, gdy zaśnie nie opróżniając pęcherza przed snem wówczas pęcherz opróżnia się automatycznie przed wydzieleniem wazopresyny zaraz po zaśnięciu a potem przez całą noc, gdy mocz zgęstnieje mamy już suchą noc do samego rana. Dlatego dbaj o to by zawsze odczekać chwilę po wypiciu płynu a położeniem spać dziecka, zwracaj też uwagę na pokarmy moczopędne przed snem zwłaszcza owoce zawierające duże ilości wody.
  • Wady rozwojowe układu moczowego – wymagają konsultacji lekarskiej.
  • Niedobór magnezu oraz niezbędnych mu witamin i minerałów do wchłaniania.
  • Niedobór witaminy D i niezbędnych jej witamin i minerałów do wchłaniania.
  • Zakwaszenie organizmu poprzez nieprawidłową dietę jak niżej.
  • Nieprawidłowa dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego mięso i nabiał.
  • Nieprawidłowa dieta bogata w węglowodany proste (cukier rafinowany i produkty go zawierające, biała mąka, biały ryż i makaron).
  • Nieprawidłowa dieta uboga w produkty zasadowe (owoce, warzywa).

JAK POSTĘPOWAĆ W PRZYPADKU MOCZENIA SIĘ DZIECKA

  • Zanieś do laboratorium próbkę moczu dziecka. Należy wykluczyć obecność drobnoustrojów w układzie moczowym (bakterii w moczu). Jeśli wynik z moczu będzie pozytywny postępuj jak poniżej.
  • Oznacz poziom witaminy D we krwi, w przypadku niedoboru rozpocznij suplementacje witaminy D3 i powtórz badanie po 1-3 miesiącach.
  • Oznacz poziom wapnia we krwi dziecka. Uzupełnij niedobory poprzez suplementowanie dobrej jakości wapniem pozyskanym z muszli ostryg lub skorupek jaj.

  • Podawaj dziecku witaminę C z bioflawonoidów. Jest niezbędna wraz z wapniem, magnezem i cynkiem do utrzymania prawidłowego pH moczu.

  • Uzupełnij magnez poprzez kąpiele dziecka w soli Epsom. Najlepsze wchłanianie organizm wykazuje przez skórę, jest to najprostsza i najzdrowsza forma uzupełniania niedoborów i utrzymania prawidłowego poziomu tego pierwiastka.
  • Podawaj dziecku niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 zalecane jest ich podawanie już od 1 dnia życia dziecka oraz jeszcze w okresie ciąży. Dieta dziecka jest uboga w pokarmy zawierające kwasy omega 3 (ryby, owoce morza) a jego niedobory prowadzą do wielu problemów zdrowotnych (w obrębie takich organów jak serce, mózg, wzrok, skóra).
  • Uzupełnij również NNKT omega 6 i 9, których bogatym źródłem są oleje, nasiona i pestki. Można dodawać je do potraw np. oliwę z oliwek dodawać do zup nasiona i pestki zmielone do dań, musów lub koktajli.

ZAKAŻENIE BAKTERYJNE UKŁADU MOCZOWEGO

Zakażenie bakteryjne układu moczowego to zapalenie pęcherza moczowego jest infekcją, podczas której drobnoustroje zlokalizowane w pęcherzu moczowym, wywołują stany zapalne. Na skutek złej diety mocz staje się jałowy stwarzając środowisko dla rozwoju drobnoustrojów, które rozwijają się w układzie moczowym powodując ból, pieczenie, swędzenie układu moczowego w tym okolic cewki moczowej podczas oddawania moczu, objawia się odczuciem parcia na pęcherz i problemów z utrzymaniem moczu, częściej dotyka dziewczynki (za wyjątkiem wieku niemowlęcego) oraz młodzież i kobiety w wieku rozrodczym. Przypadłość ta częściej dotyczy kobiet co ma związek z budową anatomiczną układu moczowego, okolic intymnych, gdzie dodatkowo dochodzi do podrażnień podczas stosunku w wieku dojrzałej kobiety.

PRZYCZYNY ZAPALENIA, ZAKAŻENIA UKŁADU MOCZOWEGO

  • Nieprawidłowa dieta bogata w produkty zakwaszające organizm a należą do nich białka produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego  (nabiał mięso) i węglowodany proste (cukier, biała mąka, ryż , makaron) oraz inne herbata czarna, coca-cola, produkty wysoko przetworzone i tłuszcze trans.

lump-sugar-549096_1920

  • Cukrzyca. Podwyższony poziom cukru sprzyja infekcjom układu moczowo-płciowego o podłożu grzybiczym i bakteryjnym.
  • Alkaliczny mocz (mocz jałowy), który jest skutkiem nieprawidłowej diety, niedoborów witamin i minerałów, których zadaniem jest odkwaszanie organizmu (wapń, magnez, witamina D, potas, witamina C, cynk).

ZAPOBIEGANIE ZAPALENIU PĘCHERZA, WSPOMAGANIE

  • W postępowaniu zwykle zaleca się stosowanie antybiotykoterapii jednak antybiotyki wyjaławiają organizm niszcząc mikroflorę bakteryjną co w konsekwencji przysparza więcej szkód niżeli korzyści.
  • Należy rozpocząć suplementacje witaminą C z bioflawonoidów, utrzymuj jej stały poziom w organizmie podając np. 2 x dziennie po 500 mg (taką dawkę stosuję u swojego niespełna trzyletniego syna, jeśli w danym dniu w jego diecie znalazło się dużo surowych owoców i warzyw wówczas utrzymuję podawanie witaminy C w dawce 500 mg/dobę).
  • Aby przywrócić prawidłowe pH moczu należy prócz witaminy C uzupełnić dietę dziecka o minerały, które odkwaszą organizm i podawać je do czasu ustąpienia objawów a należą do nich: wapń z magnezem np. CalliVita Strong Bones cena około 50 zł, lub wapń z muszli ostryg, cynk, potas (potas w postaci pestek  moreli gorzkiej 1/2 – 1 sztuki dziennie lub zjadanie zawartości pestek z porcji 1 jabłka dziennie). Możesz też przygotować proszek wapniowy w domu ze skorupek jaj. Zbieramy skorupki jaj ekologicznych, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy by pozbyć się wszelkich niepożądanych pozostałości. Następnie suszymy w piekarniku lub na słońcu, mielimy na pył w młynku do kawy. Dawka dla dorosłego 1/2 płaskiej łyżeczki, dla dziecka około 1/3 dawki dorosłego.
  • Kąp dziecko w soli Epsom (jej inne nazwy to sól gorzka, siarczan magnezu, sól angielska) takie kąpiele pozwolą uzupełnić niedobory magnezu u dziecka. Dawka dla dorosłego to pół szklanki soli Epsom na wannę wody, dla dziecka 1/3 tej dawki. Odpowiedni poziom magnezu w organizmie spowoduje brak zainteresowania dziecka na produkty czekoladowe, do których nas wszystkich ciągnie na skutek niedoboru tego pierwiastka. Magnez wraz z wapniem, cynkiem i witaminą C ma za zadanie utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, na skutek niedoborów tych minerałów dochodzi do zakwaszenia organizmu, co niesie za sobą szereg dolegliwości (nadkwaśność, zgaga, refluks, zapalenie pęcherza, zakażenie układu moczowego, grzybice a także środowisko zakwaszone jest pożywką dla komórek nowotworowych).
  • Wyeliminuj z diety dziecka produkty białkowe (mięso, nabiał) i cukier do czasu poprawy stanu zdrowia. Mleko ma odczyn blisko zasadowy w związku z czym jest dopuszczalne jak najbardziej.
  • Wprowadź do diety więcej produktów zasadowych : (owoce, warzywa) często u dzieci, które nadmiernie spożywają słodycze niechętnie sięgają po owoce, które często charakteryzują się kwaskowatym smakiem. Dlatego przyrządzaj dziecku koktajle, zachęć go do przygotowania wspólnej kompozycji, dodaj banana, który nada słodyczy lub garść rodzynek. Miksuj owoce z mlekiem np. migdałowym lub z przegotowana wodą. W takiej właśnie postaci możesz dziecku podać do picia 5 porcji owoców dziennie. Możesz dodać kilka liści surowego szpinaku jest bogatym źródłem żelaza a jego smak nie będzie wyczuwalny.

  • Wzbogać dietę dziecka o żurawinę, borówki amerykańskie zahamują rozwój bakterii również możesz te owoce dodać do koktajlu.
  • Stosuj u kąpiele z dodatkiem octu jabłkowego oraz olejków eterycznych (olejek lawendowy, eukaliptusowy, bergamotowy, jałowcowy) mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze działają leczniczo w schorzeniu układu moczowego.

health-621353_1920

  • Konieczne będzie podawanie dziecku probiotyków w dużej dawce np. Puritan`s Pride 3 mln. bakterii cena około 60 zł 120 kapsułek. Kapsułkę otwieramy i wysypujemy 1/3 zawartości na łyżeczkę i dodajemy do posiłku, musu, koktajlu 1-3 x dziennie do czasu ustąpienia objawów.
  • Nie podawaj dziecku czarnej herbaty, coli i innych napoi słodzonych.
  • Uzupełnij dietę dziecka o pestki dyni, słonecznika, migdały (bez skórki lub płatki migdałowe) są bogatym źródłem cynku ilość taka, jaka zmieści się w zamkniętej dłoni dziecka. Podpraż uprzednio na suchej patelni wówczas nabierają lepszego smaku i są lepiej przyswajalne dla organizmu. Jeśli dziecko niechętnie je zjada możesz przemycić je do potraw uprzednio zmielone w młynku do kawy lub zmiksować w blenderze z koktajlem.
  • Uzupełnij dietę dziecka o witaminę A  – wzmacnia ściany pęcherza moczowego. Bogatym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak do czasu ustąpienia objawów należy je ograniczyć i uzupełnić tę witaminę z innych źródeł:

Surówka z marchwi i jabłka 100 g zawiera 1249 ug witaminy A opcjonalnie sok z marchwi i jabłka.

Marchewka gotowana zasmażana 100 g produktu zawiera 1217 ug witaminy A

Marchewka gotowana zasmażana z groszkiem zawiera 979 ug witaminy A

Szpinak gotowany zasmażany 100 g produktu zawiera 729 ug witaminy A

Dynia z pomidorami 100 g produktu zawiera 322 ug witaminy A

Dorsz w jarzynach 100 g produktu zawiera 312 ug witaminy A

(źródło wartości witaminy A w produktach zaczerpnięte z „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda).  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »