MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ WŁAŚCIWOŚCI ZASTOSOWANIE

Zielony jęczmień, zwany zieloną krwią, jest znany ludziom już od czasów starożytnych. W Babilonie stanowił walutę, którą płacono, a w Chinach stanowił symbol męskiej potencji. Dziś, głównie ze względu na swoje właściwości odchudzające, zielony jęczmień zaczyna być sławny na nowo. Lecz zielony jęczmień ma właściwości nie tylko odchudzające, ale także przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a także ma swoim składzie pełno wartościowych witamin i składników mineralnych. Jeżeli jesteś osobą zabieganą i nie masz czasu na zdrową dietę, jęczmień pomoże Ci uzupełnić braki w organizmie, docierając do niedożywionych komórek i zadbać o równowagę kwasową o którą ciężko jest odpowiednio zadbać w pośpiechu, jedząc niezdrowo, stosując używki i niedosypiając. Regularne stosowanie może pomóc minimalizować takie objawy, jak stres i przemęczenie,oraz pomóc zrzucić zbędne kilogramy.

MŁODY JĘCZMIEŃ JEST BOGATYM ŹRÓDŁEM WITAMIN I MINERAŁÓW TAKICH JAK

  • Witamina C
  • Witamina E
  • beta-karoten
  • Witamina B1
  • Witamina B2
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Żelazo
  • Magnez
  • Wapń
  • Cynk

MŁODY JĘCZMIEŃ JEST BOGATY W CENNE ZWIĄZKI

  • Chlorofil
  • Antyoksydanty (glikozylisowiteksynę)

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • Przeciwzapalne
  • Przeciwzmarszczkowe
  • Odchudzające
  • Antyoksydacyjne
  • Przeciwmiażdżycowe
  • Przeciwzakrzepowe

WŁAŚCIWOŚCI MŁODEGO ZIELONEGO JĘCZMIENIA

  • Na problemy skórne oraz odmłodzenie skóry- działanie młodego jęczmienia na odmłodzenie skóry zostało klinicznie dowiedzione na pacjentach z chorobami skórnymi. Gdy masz problemy żołądkowe i jelitowe, powoduje to problemy skórne i wypryski. Kolejnymi objawami są mętny wzrok, a także spuchnięta twarz, która może sygnalizować kłopoty z wątrobą lub nerkami. Niestety same kremy i leki skórne nie są w stanie zwalczyć naszych problemów w stu procentach, należy też zadbać o nasz organizm od wewnątrz poprzez dobre odżywianie się. Koniecznością jest żywność z dużą ilością minerałów, enzymów i witamin, która odmłodzi komórki narządów wewnętrznych i w tym również skóry. Młody jęczmień, dzięki swoim właściwościom i bogatym składem odżywczym, odmłodzi skórę za pośrednictwem wpływu na organy wewnętrzne.
  • Na zaparcia – długotrwałe powodują brak apetytu, bóle głowy, zawroty i zakłócają sen. Osoba męcząca się z zaparciami ulega zmęczeniu i psychicznemu dyskomfortowi. Uporczywe zaparcia są też wynikiem zmniejszonej ruchliwości jelita grubego i zmniejszonej mięśniowej wydolności ciała. Aktywne składniki Młodego Jęczmienia, w tym główną rolę odgrywa potas, wspomagają ruch układu trawiennego i wzmacniają mięśnie odpowiadające za wypróżnianie. Ludzie starsi i osoby z ograniczoną funkcją żołądka mają problemy z włókniną zawartą w roślinach. Młody Jęczmień nie zawiera włókniny, co jest bardzo ważną informacją.

  • Na niedokrwistość – do tworzenia krwi są nam potrzebne jony żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego i białko.Żywność naturalnie obfita w witaminy niewiele da jeśli ją ugotujemy. Witaminy są wtedy niszczone, żelazo zmienia się w trudno wchłanialny tlenek. Używanie preparatów z żelazem zredukowanym nie wystarcza. Młody jęczmień zawiera żelazo wiązane organicznie i dlatego jest w układzie trawiennym wchłaniane natychmiast, co pomoże nam w zapobieganiu, a także w samej walce z niedokrwistością.
  • Na problemy sercowo-żylne – młody jęczmień skutecznie tłumi zlepianie się płytek krwi,co prowadzi do tworzenia zakrzepów, arterioslerozy, chorób układu sercowo-naczyniowego i choroby wieńcowej serca. Ekstrakt z młodego jęczmienia pomaga chronić naczynia krwionośne, działa przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo.

  • Na cukrzyce – młody jęczmień jest w USA uznany jako odpowiednia żywność dla diabetyków, gdyż diabetykom służy każda zielona żywność, a sama nazwa zielonego jęczmienia oraz chlorofil w składzie, daje już dużo do myślenia. To pomaga w regulacja zasadowości, która poprawia proces przenikania cukrów przez ściany jelita. W ten sposób stopniowo dochodzi do normalizacji poziomu cukru we krwi. Przekwaszone ciała potrzebują przepłukania pokarmem zasadowym, którym przede wszystkim jest zielony jęczmień, w przeciwnym razie wytwarza się środowisko, w którym lęgną się choroby.
  • Antynowotworowe – napoje zielone, przede wszystkim takie jak sproszkowany sok z młodego jęczmienia, stwarzają warunki dla optymalnego życia organizmu, a więc zabraniają tworzeniu się komórek rakowych. Swoim antyoksydacyjnym działaniem chronią membrany komórkowe. Silne uszkodzenia ścian komórek wywołane stresem oksydacyjnym prowadzi do zagrożenia materiału genetycznego, co może prowadzić do nowotworu. Całkowicie pozytywne działanie zielonych napojów tworzy w organizmie warunki do lepszego życia, które nie dadzą okazji do uszkodzenia komórek. Picie zielonych napojów, w tym głównie młodego jęczmienia jest sposobem przeciw niekontrolowanemu procesowi na poziomie komórkowym. Dodatkowo, napoje zielone wzmacniają system obronny organizmu. W ten sposób pomagają ciału, aby samo pomogło sobie w walce z wrogimi komórkami.
  • Odmładzające – młody jęczmień zwalnia tempo starzenia komórek, dzięki temu, że zawiera dużą ilość SOD, czyli enzymu superoksyd dymustaza, który pomaga odmładzać komórki w ten sposób, że niszczy rodniki tlenu powstające podczas metabolizmu.
  • Odchudzające – W zielonym jęczmieniu znajdują się składniki niezbędne do optymalnego przebiegu procesu przemiany materii, sama roślina jest bardzo mało kaloryczna, a spożycie daje uczucie sytości dzięki zawartości błonnika pokarmowego.
  • Młody jęczmień przynosi również ulgę w takich chorobach jak np.artrytyda, astma, gastrytyda, wysoki poziom cholesterolu, impotencja, choroby nerek. Szczególnie wysoka koncentracja potasu w młodym jęczmieniu, pomaga przy problemach z układem krążenia, chorobach serca i wątroby. Młody jęczmień działa przeciw osadzaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu jest niesamowicie skuteczny na zapalenia wewnętrzne i zewnętrzne. Wyraźnie umacnia i regeneruje wątrobę, czego efektem jest ustąpienie egzemy oraz polepszenie wzroku. Jest polecany przy leczeniu gastrytydy, chorób wrzodowych oraz zapaleń trzustki.

RODZAJE ZIELONEGO JĘCZMIENIA

  • Sproszkowany sok z młodego jęczmienia – Gdy wymieszamy go z wodą to uzyskamy napój o intensywnie zielonym kolorze co świadczy o dużej zawartości chlorofilu i innych składników. Z młodego jęczmienia najpierw pozyskuje się sok a następnie suszy się go w niskiej temperaturze (nie dłużej niż 2 minuty) i określonych warunkach. Końcowy produkt jest szczelnie zamykany w opakowaniu nie przepuszczającym światła. UWAGA – Nasłonecznienie proszku powoduje utratę jego właściwości odżywczych. Sproszkowany sok z młodego jęczmienia jest jedną z alternatyw pełną zalet; jęczmień w takiej formie pozwoli nam bardzo dobrze przyswoić składniki, nie ma tu błonnika, który ograniczy przyswajanie właściwości jęczmienia, sama dawka jest mała, a ma w sobie dużo więcej właściwości. Jedynymi wadami są cena, ze względu na skomplikowany proces, przez który musi przejść młody jęczmień aby uzyskać sproszkowany sok, więc wymagane jest tutaj przestrzeganie określonych norm aby nie stracił on swoich wartości odżywczych, kolejną wadą jest smak, który dla wielu osób może wydawać się na początku gorzki, ze względu na duże zakwaszenie organizmu. Ceny takiego sproszkowanego soku wahają się od 40-60 zł za 100 gram.
  • Sproszkowane liście z młodego jęczmienia – są wytwarzane na bazie trawy (liści) młodego jęczmienia, które suszy się wysokich temperaturach. Już sam ten proces pozbawia roślinę swoich właściwości odżywczych. Nie jest on zalecany osobom z problemami jelitowymi ponieważ może je podrażniać. Dodatkowo podczas procesu suszenia może dojść do powstania produktów ubocznych takich jak feoforbidy czyli alergeny, na co powinni uważać alergicy. Sproszkowane liście młodego jęczmienia można poznać po tym, że nie rozpuszczą się w pełni jak w przypadku sproszkowanego soku a roztwór się rozwarstwi. Konsystencja jest bardziej mętna i przeźroczysta. Sproszkowane liście młodego jęczmienia mają więcej wad niż zalet; przede wszystkim znajduje się w nich błonnik, który ogranicza wchłanialność witamin, poza tym ma słabsze działanie niż sproszkowany jęczmień, zaś sama dawka sproszkowanych liści ma mało właściwości. Zaletą jest jedynie nieco niższa cena niż jęczmienia sproszkowanego, oraz to, że dzięki zawartości błonnika uzyskujemy lepszy efekt czyszczący nasz układ pokarmowy. Koszt sproszkowanych liści z jęczmienia wynosi około 15-30 zł.
  • Młody jęczmień w tabletkach – jest najbardziej doceniany wśród osób, które całkowicie nie tolerują smaku soku. Należy zwracać uwagę na bazie czego zostały zrobiony dany produkt,gdyż na rynku znajdziemy wiele tabletek, szczególnie tańszych, które bazują na zmielonej trawie a nie soku. Jeśli zależy nam na wysokiej jakości tabletek to warto poszukać “młodego jęczmienia w kapsułkach”, gdzie jest wyraźnie napisane, że został stworzony na podstawie sproszkowanego soku. Cena za jęczmień w tabletkach waha się od 8-100 zł za jedno opakowanie tabletek.

JAK STOSOWAĆ MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ

Najprościej jest przygotować koktajl, a do tego będziemy potrzebować 1 lub 2 gram produktu w formie sproszkowanej, czyli +/- 1 łyżeczka stołowa, oraz wodę o temperaturze pokojowej, gdyż lodowata lub gorąca woda może umniejszyć jego właściwości z racji “żywych enzymów” w składzie. Całość łączymy w wstrząsając bądź mieszając łyżką. Przygotowany koktajl najlepiej wypić w ciągu pierwszych kilku minut po rozpuszczeniu ponieważ wtedy ma najwięcej właściwości. Na początku smak koktajlu może być dla Ciebie nieznośny, ale zawsze można zastosować alternatywy w postaci mleka roślinnego, który możesz dodać do koktajlu, aby poprawić jego smak. Do koktajlu możesz dodać słodkie owocowe takie jak melon czy banan, które lekko zamaskują niedobry smak koktajlu.

CENNA UWAGA

Zielony jęczmień sam w sobie nie ma żadnych toksycznych związków i nie powinien zaszkodzić. Niemniej jednak osoby z wrażliwym żołądkiem powinny zrezygnować z proszku z mielonej trawy jęczmiennej z racji dużej zawartości błonnika w swoim składzie. Prowadzi to, do dość agresywnego oczyszczania w porównaniu do innych suplementów diety z działu naturalnej medycyny.

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE MŁODEGO ZIELONEGO JĘCZMIENIA W 100 GRAMACH PROSZKU

  • Wartość energetyczna 315 kcal/100g
  • Białko 30-40g/ 100g
  • Węglowodany 25-35g/ 100g
  • Tłuszcze 3-4g /100g
  • Witamina A <50 IU/ 100g
  • Witamina B1 0,43 mg/100g
  • Witamina B2 2,41 mg/100g
  • Niacyna 3,63 mg/100g
  • Witamina B5 5,1 mg/ 100g
  • Witamina B6 17,8 mg/ 100g
  • Biotyna 0,8 mg/ 100g
  • Kwas foliowy 946 μg/ 100g
  • β-karoten 1320 μg / 100g
  • Witamina C 457 mg/ 100g
  • Witamina E 7,4 mg/ 100g
  • Witamina K 776 μg/ 100g
  • Wapń 5,48 mg/ 1g
  • Potas 68,3 mg/ 1g
  • Magnez 3,96 mg/ 1g
  • Żelazo 0,13 mg/ 1g
  • Krzem 0,04 mg/ 1g
  • Sód 4,74 mg/ 1g
  • Fosfor 3,94 mg/ 1g
  • Mangan 0,14 mg/g
  • Cynk 0,03 mg/g
  • Chlorofil 300 mg

Źródło: Naturaoniline.pl ”Młody jęczmień zielony”, vitalia.pl ” czy jedzenie młodego jęczmienia ma sens”?

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »