MATCHA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Matcha (czytamy „matcia” lub „maćcia”) to zielona herbata, w której składnie znajdziemy bogactwo cennych mikroskładników odżywczych i antyoksydantów. Przypisuje się jej miano „zielonego złota Japonii”, jest eliksirem młodości, pozwala osiągnąć równowagę pomiędzy spokojem a pobudzeniem. Ten cenny japoński proszek w Europie otrzymał nazwę superfoods, i choć w Europie znamy ją od niedawna matcha od wieków stosowana jest przez japońskich mnichów jako środek wspomagający osiągniecie czujnego spokoju, niezbędnego podczas długich godzin medytacji.

JAK POWSTAJE MATCHA

Matcha pozyskiwana jest z liści herbaty tencha – jednego z najstarszych gatunków herbaty w Japonii. Matcha różni się od herbaty senchy, która rośnie w pełnym słońcu otóż na kilka tygodni przez zbiorem rośliny są ocienianie a następnie poddawane parze wodnej przez 15-20 sekund parowania, zabieg ten zapobiega utlenianiu się liści, dzięki czemu matcha zachowuje swój wyjątkowy jasnozielony kolor, zapach i właściwości odżywcze. Wyłącznie najbardziej wartościowe części, listki pozbawione są łodyżek i żyłek trafiają do suszenia. Zielony proszek powstaje w wyniku powolnego mielenia liści w tradycyjnych granitowych młynkach, dziś stosuje się automatyczne kamienne młynki, które pozwalają uzyskać jeszcze bardziej delikatny, drobny proszek.

BOGATA W CENNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE

  • L- teanina – 9,44 mg/na filiżankę 100 ml aminokwas, który odpowiada za słodkawy smak matchy. L-teanina kumuluje się w liściach rośliny podczas zacieniania przed zbiorami, aminokwas ten stymuluje produkcję serotoniny i dopaminy przez co wprawia organizm w dobry nastrój, obniża poziom stresu i ciśnienie tętnicze krwi, pozytywnie wpływa również na poprawę pamięci i koncentracji, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego PMS. Matcha wycisza i pobudza umysł, w przeciwieństwie do kawy nie powoduje gwałtownego pobudzenia, po którym często następuje spadek formy. W 1 filiżance matchy jest znacznie mniej kofeiny, a pomimo to pozwala utrzymać poziom energii przez 3-4 godziny.
  • Witamina A – 0,49 mg /na filiżankę 100 ml
  • Witamina C – 0,96 mg /na filiżankę 100 ml
  • Witamina E – 0,45 mg /na filiżankę 100 ml
  • Wapń – 6,72 mg /na filiżankę 100 ml
  • Potas – 0,04 g /na filiżankę 100 ml
  • Żelazo – 0,27 mg /na filiżankę 100 ml
  • Cynk – 0,1 mg /na filiżankę 100 ml
  • EGCG katechina (Galusan epigallokatechiny) – 0,08 g /na filiżankę 100 ml – to związek chemiczny z grupy flawonoidów, który występuje w zielonej herbacie i jest silnym przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C i 25 razy aniżeli witamina E. Katechiny usprawniają metabolizm i pomagają w utracie wagi.
  • Antyoksycanty (ORAC) 1384 umolTE/g /na filiżankę 100 ml
  • Kofeina 51,2 mg /na filiżankę 100 ml
  • Chlorofil – nazywany jest „ludzką krwią”, a to dlatego, że silnie powiązany jest z tlenem – jego transportem w organizmie (spożywając pokarmy bogate w chlorofil organizm otrzymuje dawkę tlenu, który jest potrzebny do prawidłowych procesów krwiotwórczych). Chlorofil wpływa również korzystnie na oczyszczenie organizm.

MATCHA KONTRA CHOROBY CYWILIZACYJNE

Matcha zawiera wiele przeciwutleniaczy, wypicie jednej filiżanki herbaty dostarcza nam pięć razy więcej antyoksydantów niż jakikolwiek inny produkt spożywczy. Szczególnie cennym składnikiem jest galusan epigalokatechiny (EGCG) działa przeciwzapalnie, reguluje prace układu odpornościowego i może stanowić element profilaktyki antynowotworowej. Substancja ta wspomaga leczenie i hamuje rozwój cukrzycy oraz chorób serca, pomaga również w obniżaniu złego poziomu cholesterolu we krwi.

ELIKSIR MŁODOŚCI

Specjaliści z Uniwersytetu w Kansas uznali, że potencjał antyoksydacyjny katechin i polifenoli zawartych w matchy jest 100 razy większy niż w witaminie C dlatego matcha została okrzyknięta prawdziwym eliksirem młodości, który spowalnia procesy starzenia się organizmu, wspiera regenerację organizmu i chroni go przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych w tym przed promieniowaniem UV. Matcha zawiera 9 razy więcej beta karotenu niż szpinak.

MATCHA W KOSMETYCE

Cenne właściwości pielęgnacyjne i ochronne matchy coraz częściej są wykorzystywane także w kosmetyce

  • nadaje się do wszystkich rodzajów cery
  • poprawia koloryt i wygładza skórę
  • regeneruje i ujędrnia skórę
  • ma działanie przeciwzapalne, wpływa korzystnie na gojenie się ran
  • zalecana również do stosowania na skórę głowy – wpływa kojąco i poprawia porost włosów
  • ma działanie antybakteryjne
  • poprawia stan skóry naczynkowej
  • działa antyoksydacyjnie i przeciwzmarszczkowo

ZASTOSOWANIE

  • dodatek do lodów – matcha służy również do produkcji lodów o smaku zielonej herbaty

  • dodatek do ciast, tortów i ciastek – ze względu na piękny, zielony kolor matcha służy jako naturalny barwnik spożywczy
  • dodatek do makaronu soba
  • dodatek do koktajli i smoothie
  • dodatek do kosmetyków – do zastosowania jako maseczka lub peeling do cery suchej, tłustej, naczynkowej, wrażliwej, młodej zarówno dojrzałej

JAK PARZYĆ

  • Wystarczy 1 łyżeczkę herbaty zalać gorąca wodą (80 stopni) i energicznie wymieszać. Jak każdą zieloną herbatę można zalewać ponownie, po ponownym zalaniu smakuje równie dobrze.

  • Zielona matcha latte – można pić ją również z mlekiem. Zielona matcha w połączeniu mlekiem roślinnym lub zwykłym pozwoli uzyskać pyszne pełne antyoksydantów zielone latte. Wystarczy łyżeczkę matchy rozpuścić w odrobinie gorącej wody (80 stopni Celsjusza), następnie zalać gorącym spienionym mlekiem.

Źródło: www.oyakata.com.pl, www.wikipedia.pl

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »