MASŁO KLAROWANE W WODZIE PRZEPIS

Masło klarowane (Ghee) to czysty tłuszcz mleczny otrzymywany ze zwykłego masła, które poddane jest powolnemu podgrzewaniu przez co zostaje oczyszczone z białek, cukrów, wody oraz innych cząsteczek stałych. Proces klarowania pozbawia zwykłe masło alergenów i może być bezpiecznie spożywane przez alergików ponieważ nie zawiera laktozy ani kazeiny, zawiera bowiem 99,9% bezwodnego tłuszczu mlecznego. Zawarta w maśle kazeina ma niską temperaturę dymienia, przez co zwykłe masło ulega paleniu, masło klarowane posiada wysoką temperaturę dymienia. Masło Ghee można podgrzewać do temperatury +250 stopni Celsjusza przez co nadaje się nawet do głębokiego smażenia, dla porównania inne oleje można bezpiecznie podgrzewać do temperatury + 210 stopni Celsjusza. Masło klarowane podkreśla smak potraw, można je stosować do smarowania pieczywa, do pieczenia ciast, smażenia.

Przygotowanie masła klarowanego nie zajmie Ci byt wiele czasu, nie musisz też stać przy nim, mieszać go i pilnować, dlatego też to mój ulubiony przepis.

Pamiętaj nie smaż potraw na zwykłym maśle ! ponieważ pod wpływem smażenia na zwykłym maśle zawarta w nim kazeina posiada niską temperaturę dymienia, a po przekroczeniu tej temperatury tłuszcz zaczyna wytwarzać substancje rakotwórcze (akroleiny) o nieprzyjemnym smaku i zapachu.

JAK PRZYGOTOWAĆ MASŁO KLAROWANE W WODZIE

Do przygotowania masła klarowanego potrzebne będą:

  • masło
  • ciepła, przegotowana woda
  • garnek

  1. Włóż masło do wyższego garnka i zalej ciepłą, przegotowaną wodą, pozostawiając odstęp od brzegu garnka minimum 3 cm.
  2. Włącz palnik na najmniejszy płomień i gotuj przez 1 godzinę.
  3. Po upływie tego czasu wyłącz płomień i odstaw garnek do wystudzenia, a gdy już będzie chłodny, zakryj pokrywką i wstaw go do lodówki – najlepiej na całą noc.

  1. Następnego dnia, nożem przekłuj stwardniałe masło i odlej do zlewu rzadki płyn.
  2. Następnie postaw ponownie garnek na mały ogień i podgrzej masło ponownie, w ten sposób pozbędziesz się pozostałości niechcianych składników.

  1. Gdy masło nie będzie już gorące przelej je do szklanego naczynia i schłodź je ponownie.
  2. Masło klarowane jest bardzo trwałe i nie wymaga przechowywania w lodówce, więc można je przechowywać w temperaturze pokojowej, nie jełczenie i nie psuje się.

Źródło: Gotuj w stylu eko.pl nr 6 jesień 2018

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »