Kamienie

MANGO WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Mango jest to owoc drzewa tropikalnego o tej samej nazwie i występuje głównie w Indiach gdzie jest uprawiany już od ponad 4 tysięcy lat. Owoc mango składa się z miąższu i dużego nasiona, ma charakterystyczny słodki, a zarazem cierpki smak i orzeźwiający aromat. Skórka owocu, która zmienia barwę w miarę dojrzewania owocu od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną. Mango w Indiach stanowi element kultu religijnego oraz jest bardzo ważnym składnikiem diety, ale oprócz tego posiada wiele właściwości zdrowotnych m.in. może pomóc przy przeziębieniu, a także wspomóc nasze włosy czy skórę ciała.

MANGO JEST CENNYM ŹRÓDŁEM WITAMIN I MINERAŁÓW TAKICH JAK

  • witamina C
  • witamina A
  • niacyna
  • kwas foliowy
  • wapń
  • magnez
  • potas

MANGO JEST BOGATE W CENNE ZWIĄZKI

  • mangiferyna
  • związki polifenolowe
  • flawonoidy
  • lupeol

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • przeciwnowotworowe – substancje znajdujące się w mango, mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy, według badań małżeństwa naukowców z Texas AgriLife Research, które zostały opublikowane przez serwis EurekAlert. Para naukowców testowała wyciągi z mango na różnych komórkach rakowych – płuc, białaczki, prostaty oraz piersi i okrężnicy. Najskuteczniej hamowały one wzrost komórek tych dwóch ostatnich nowotworów poprzez ich śmierć komórkową, jednocześnie nie naruszając zdrowych komórek. Wszystko dzięki zawartości polifenoli.

  • na ból gardła – sok z mango przyspieszy regenerację podrażnionego gardła, a także pomoże złagodzić dolegliwości bólowe i uciążliwą chrypkę
  • na zmęczenie – owoce mango doskonale uzupełniają niedobory witaminy E, której brak objawia się ciągłym zmęczeniem
  • obniża zły cholesterol – wysoka zawartość antyoksydantów polifenolowych w diecie zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w tętnicach, który tworzy niebezpieczne płytki i zatory. Mango zawiera związek polifenolowy, który obniża stężenie cholesterolu LDL i triglicerydów, oraz jednocześnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL.
  • zwiększa płodność – mango jest bogate w kwas foliowy, który pomaga w poprawie płodności i zapobieganiu poronieniom. Owoc ten jest określany także mianem “owoca miłości”, ze względu na swoje właściwości afrodyzyjne. Ich regularna konsumpcja może zwiększyć potencję u mężczyzn, a zawarta w nich duża ilość witaminy E pomaga w regulacji hormonów płciowych i zwiększa libido.
  • na odporność – owoc ten zawiera 25 odmian karotenoidów i dużą zawartość witaminy C, które przyczyniają się do utrzymania sprawnego układu odpornościowego. Sok z mango wpływa na przyspieszenie regeneracji podrażnionego gardła oraz naturalnie łagodzi chrypkę i dolegliwości bólowe.
  • na włosy – mango jest bogate w witaminy i składniki mineralne, które doskonale odżywiają włosy i znacząco stymulują ich wzrost. Owoc ten często można spotkać jako dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych stosowanych do włosów.
  • pomocne przy łupieżu – owoc ten zawiera witaminę A, która pomaga w zwalczaniu łupieżu i dodaje włosom blasku .Mango zawiera również witaminę E, która poprawia krążenie skóry głowy i stymuluje wzrost włosów.

  • na trądzik -w tym przypadku doskonałe właściwości ściągające ma surowy sok z mango. Warto przygotować w domowym zaciszu preparat na trądzik z mango, do którego potrzebujemy 1 surowe mango oraz pół szklanki wody. Kawałek mango należy gotować pod przykryciem, do uzyskania efektu rozgotowania. Uzyskany płyn należy przelać do wygodnego naczynia i regularnie stosować jako toniku do usuwania trądziku.

JAK WYBRAĆ DOBRE MANGO I JAK JE PRZECHOWYWAĆ

Jeśli chcemy aby mango było dojrzałe i słodkie należy zwrócić uwagę na wygląd jego skóry, a w szczególności na barwę: zielona świadczy o niedojrzałości, a intensywnie czerwona o przejrzeniu. Następnie należy zwrócić uwagę na brak plam, przebarwień oraz uszkodzeń oraz także na twardość mango – najlepszy będzie owoc, który po naciśnięciu lekko się ugnie. Dodatkowo dojrzałe mango uwalnia przyjemny zapach. Dojrzałe mango należy przechowywać w lodówce, natomiast zielone powinno leżeć w temperaturze pokojowej, aby stało się dojrzałe.

JAK POKROIĆ I OBRAĆ MANGO

Mango umyj dokładnie pod wodą i ustaw je w pozycji pionowej, ogonkiem skierowanym w dół. Trzymając owoc, odetnij szersze boki wzdłuż pestki. Obie części mango połóż miąższem do góry i nacinaj go w kratkę – bez przecinania jego skóry. Pokrojony miąższ wywiń na zewnątrz, tak aby kostki zaczęły się od siebie oddzielać.

CENNA UWAGA

Mango może być przyczyną uczulenia – u alergików niedługo po zjedzeniu owocu mogą się pojawić podrażnienie skóry, opuchnięte wargi i wysypka, a w skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA MANGO W 100 GRAMACH

  • wartość energetyczna 60 kcal/ 100 gram
  • białko 0,82 g/ 100 gram
  • tłuszcz 0,38 g/ 100 gram
  • węglowodany 14,98 g/ 100 gram
  • błonnik 1,6 g/ 100 gram
  • witamina C 36,4 mg/ 100 gram
  • tiamina 0,028 mg/ 100 gram
  • ryboflawina 0,038 mg/ 100 gram
  • niacyna 0,669 mg/ 100 gram
  • witamina B6 0,119 mg/ 100 gram
  • kwas foliowy 43 µg/ 100 gram
  • witamina A 1082 IU/ 100 gram
  • witamina E 0,9 mg/100 gram
  • witamina K 4,2 µg/ 100 gram
  • wapń 11 mg/ 100 gram
  • żelazo 0,16 mg/ 100 gram
  • magnez 10 mg/ 100 gram
  • fosfor 14 mg/ 100 gram
  • potas 168 mg/ 100 gram
  • sód 1 mg/ 100 gram
  • cynk 0,09 mg/ 100 gram

Źródło: olej.edu.pl ”owoc mango w ochronie zdrowia i urody”, medme.pl ”jak obrać i jeść owoc mango? zalety, właściwości i kalorie owocu”, ekologia.pl ”mango owoc- właściwości, witaminy i wartości odżywcze mango”, odzywianie.info.pl ” mango – kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »