MALINY WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Maliny są to owoce, które należą do rodzaju Rubus L., a wyróżnia się je głównie ze względu na czerwoną barwę owoców i łatwość ich odpadania od dna kwiatowego. Maliny pochodzą najprawdopodobniej z Azji Mniejszej, gdzie były stosowane już za czasów Chrystusa, następnie zostały udomowiane przez Rzymian, którzy rozprzestrzenili jej uprawę w całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 200 gatunków malin i w zależności od odmiany mogą być koloru białego, żółtego, czerwonego, purpurowego, ciemnoczerwonego lub czarnego. Maliny rosną w lasach i ogrodach. Krzew maliny właściwej w zależności od odmiany może osiągać wysokość nawet 2 m, a dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 1-2 cm. Malina składa się z licznych, kulistych lub owalnych, owłosionych pestkowców. Cały owoc ma kształt również owalny lub stożkowaty i jest pusty w środku. W dzisiejszych czasach maliny są cenionym surowcem dietetycznym, farmaceutycznym i kosmetycznym.

MALINY SĄ ŹRÓDŁEM WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH TAKICH JAK

  • witamina C
  • witamina B1
  • witamina B2
  • witamina B6
  • kwas foliowy
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • cynk

MALINY SĄ BOGATE W CENNE ZWIĄZKI

  • antocyjany
  • polifenole
  • kwas salicylowy
  • fitaminy
  • flawonoidy
  • keton malinowy

WŁAŚCIWOŚCI

  • przeciwnowotworowe – naukowcy przeprowadzający swoje badania na zwierzętach stwierdzili, że maliny mają korzystne działanie w leczeniu nowotworów, ze względu na zawartość kwasu ferulowego i beta-sitosterolu w malinach,które hamują rozwój zarówno łagodnego jak i złośliwego nowotworu. Czarne maliny znacząco łagodzą raka przełyku oraz formowanie się guzów jamy ustnej, a wyciąg z malin zmniejsza również namnażanie się komórek rakowych w wątrobie.

  • przeciwgorączkowe – owoce oraz liście malin są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym,gdyż pobudzają czynność gruczołów potowych, a pot parujący ze skóry powoduje obniżenie temperatury. Dodatkowo napar z suszonych owoców lub syrop ze świeżych owoców wywołuje obfite wydzielanie potu po 30-60 min. Świeże maliny są też polecane w leczenie i zapobieganiu infekcji zatok, ze względu na dużą zawartość witaminy C.
  • na problemy żołądkowe – liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych oraz skutecznie zmniejszają biegunkę. Przetwory z liści malin pomogą także w słabo nasilonych wzdęciach.
  • na ból miesiączkowy – wywołują one nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich głównie macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, lecz nie powinny być nadużywane przez kobiety w ciąży. Dodatkowo herbata z liści malin pomaga w leczeniu porannych mdłości i wymiotów
  • idealne w diecie dla osób odchudzających się – a wszystko dzięki substancji, która odpowiada za smak malin, a jej głównym składnikiem jest keton malinowy. Substancja ta ma silny wpływ na właściwości zdrowotne owoców malin, odpowiada głównie za przyśpieszenie tempa metabolizmu i przeciwdziała rozrastaniu się tkanki tłuszczowej.

  • dodatkowo maliny mają działanie przeciwmiażdżycowe, wspomagają serce i cały układ krwionośny, zapobiegają anemii, mają działanie moczopędne przez co pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu oraz wykazują działanie uspokajające.

JAK PRAWIDŁOWO WYBRAĆ I PRZECHOWYWAĆ MALINY

Jeśli chodzi o wybór malin sklepowych należy unikać owoców wilgotnych i tych zbyt ściśle zapakowanych. Zepsute i spleśniałe maliny należy natychmiast wyrzucić, a pozostałe owoce przełożyć z powrotem do oryginalnego opakowania bez uprzedniego mycia.

Maliny można przechowywać w lodówce około dwóch dni. Aby zamrozić maliny, należy je wypłukać, osuszyć, rozłożyć na tacce i w taki sposób włożyć do zamrażarki. Kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka foliowego. W zamrażarce można je przechowywać przez rok.

CENNE UWAGI

  • Maliny, podobnie jak truskawki, mogą wywołać reakcje alergiczne, a dzieje się to za sprawą uczulenia na salicylany, które maliny w sobie zawierają. Dzieciom maliny lub sok malinowy można podawać dopiero od siódmego miesiąca życia. Sama alergia na maliny objawia się najczęściej zaczerwienieniem, wysypką i świądem, które zazwyczaj pojawiają się na twarzy, jednak mogą występować także na całym ciele. Przy długotrwałych objawach alergii, może dojść do występowania suchego kaszlu, który może doprowadzić do astmy oskrzelowej.
  • popularny dziś słodzik – ksylitol – jest otrzymywany z malin.

NAJPOPULARNIEJSZE GATUNKI MALIN W POLSCE

  • malina polana
  • malina polka
  • malina beskid
  • malina czarna
  • malina omszona
  • malina kamionka
  • malina moroszka
  • malina tekszla

WARTOŚĆ ODŻYWCZA MALIN W 100 GRAMACH PRODUKTU

  • wartość energetyczna 52 kcal/ 100 gram
  • białko ogółem 1,2 g/ 100 gram
  • tłuszcz 0,65 g/ 100 gram
  • węglowodany 11,94 g/ 100 gram
  • błonnik 6,5 g/ 100 gram
  • witamina C 26,2 mg/ 100 gram
  • tiamina 0,032 mg/ 100 gram
  • ryboflawina 0,038 mg/ 100 gram
  • niacyna 0,598 mg/ 100 gram
  • witamina B6 0,055 mg/100 gram
  • kwas foliowy 21 µg/ 100 gram
  • witamina A 33 IU/ 100 gram
  • witamina E 0,87 mg/ 100 gram
  • witamina K 7,8 µg/ 100 gram
  • wapń 25 mg/ 100 gram
  • żelazo 0,69 mg/ 100 gram
  • magnez 22 mg/ 100 gram
  • fosfor 29 mg/ 100 gram
  • potas 151 mg/ 100 gram
  • sód 1 mg/ 100 gram
  • cynk 0,42 mg/ 100 gram

Źródło: dieta.pl, odzywianie.info.pl, lokalnyrolink.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »