Maliny są to owoce, które należą do rodzaju Rubus L., a wyróżnia się je głównie ze względu na czerwoną barwę owoców i łatwość ich odpadania od dna kwiatowego. Maliny pochodzą najprawdopodobniej z Azji Mniejszej, gdzie były stosowane już za czasów Chrystusa, następnie zostały udomowiane przez Rzymian, którzy rozprzestrzenili jej uprawę w całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 200 gatunków malin i w zależności od odmiany mogą być koloru białego, żółtego, czerwonego, purpurowego, ciemnoczerwonego lub czarnego. Maliny rosną w lasach i ogrodach. Krzew maliny właściwej w zależności od odmiany może osiągać wysokość nawet 2 m, a dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 1-2 cm. Malina składa się z licznych, kulistych lub owalnych, owłosionych pestkowców. Cały owoc ma kształt również owalny lub stożkowaty i jest pusty w środku. W dzisiejszych czasach maliny są cenionym surowcem dietetycznym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
MALINY SĄ ŹRÓDŁEM WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH TAKICH JAK
- witamina C
- witamina B1
- witamina B2
- witamina B6
- kwas foliowy
- potas
- wapń
- magnez
- żelazo
- cynk
MALINY SĄ BOGATE W CENNE ZWIĄZKI
- antocyjany
- polifenole
- kwas salicylowy
- fitaminy
- flawonoidy
- keton malinowy
WŁAŚCIWOŚCI
- przeciwnowotworowe – naukowcy przeprowadzający swoje badania na zwierzętach stwierdzili, że maliny mają korzystne działanie w leczeniu nowotworów, ze względu na zawartość kwasu ferulowego i beta-sitosterolu w malinach,które hamują rozwój zarówno łagodnego jak i złośliwego nowotworu. Czarne maliny znacząco łagodzą raka przełyku oraz formowanie się guzów jamy ustnej, a wyciąg z malin zmniejsza również namnażanie się komórek rakowych w wątrobie.
- przeciwgorączkowe – owoce oraz liście malin są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym,gdyż pobudzają czynność gruczołów potowych, a pot parujący ze skóry powoduje obniżenie temperatury. Dodatkowo napar z suszonych owoców lub syrop ze świeżych owoców wywołuje obfite wydzielanie potu po 30-60 min. Świeże maliny są też polecane w leczenie i zapobieganiu infekcji zatok, ze względu na dużą zawartość witaminy C.
- na problemy żołądkowe – liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a zawarte w nich garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych oraz skutecznie zmniejszają biegunkę. Przetwory z liści malin pomogą także w słabo nasilonych wzdęciach.
- na ból miesiączkowy – wywołują one nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich głównie macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, lecz nie powinny być nadużywane przez kobiety w ciąży. Dodatkowo herbata z liści malin pomaga w leczeniu porannych mdłości i wymiotów
- idealne w diecie dla osób odchudzających się – a wszystko dzięki substancji, która odpowiada za smak malin, a jej głównym składnikiem jest keton malinowy. Substancja ta ma silny wpływ na właściwości zdrowotne owoców malin, odpowiada głównie za przyśpieszenie tempa metabolizmu i przeciwdziała rozrastaniu się tkanki tłuszczowej.
- dodatkowo maliny mają działanie przeciwmiażdżycowe, wspomagają serce i cały układ krwionośny, zapobiegają anemii, mają działanie moczopędne przez co pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu oraz wykazują działanie uspokajające.
JAK PRAWIDŁOWO WYBRAĆ I PRZECHOWYWAĆ MALINY
Jeśli chodzi o wybór malin sklepowych należy unikać owoców wilgotnych i tych zbyt ściśle zapakowanych. Zepsute i spleśniałe maliny należy natychmiast wyrzucić, a pozostałe owoce przełożyć z powrotem do oryginalnego opakowania bez uprzedniego mycia.
Maliny można przechowywać w lodówce około dwóch dni. Aby zamrozić maliny, należy je wypłukać, osuszyć, rozłożyć na tacce i w taki sposób włożyć do zamrażarki. Kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka foliowego. W zamrażarce można je przechowywać przez rok.
CENNE UWAGI
- Maliny, podobnie jak truskawki, mogą wywołać reakcje alergiczne, a dzieje się to za sprawą uczulenia na salicylany, które maliny w sobie zawierają. Dzieciom maliny lub sok malinowy można podawać dopiero od siódmego miesiąca życia. Sama alergia na maliny objawia się najczęściej zaczerwienieniem, wysypką i świądem, które zazwyczaj pojawiają się na twarzy, jednak mogą występować także na całym ciele. Przy długotrwałych objawach alergii, może dojść do występowania suchego kaszlu, który może doprowadzić do astmy oskrzelowej.
- popularny dziś słodzik – ksylitol – jest otrzymywany z malin.
NAJPOPULARNIEJSZE GATUNKI MALIN W POLSCE
- malina polana
- malina polka
- malina beskid
- malina czarna
- malina omszona
- malina kamionka
- malina moroszka
- malina tekszla
WARTOŚĆ ODŻYWCZA MALIN W 100 GRAMACH PRODUKTU
- wartość energetyczna 52 kcal/ 100 gram
- białko ogółem 1,2 g/ 100 gram
- tłuszcz 0,65 g/ 100 gram
- węglowodany 11,94 g/ 100 gram
- błonnik 6,5 g/ 100 gram
- witamina C 26,2 mg/ 100 gram
- tiamina 0,032 mg/ 100 gram
- ryboflawina 0,038 mg/ 100 gram
- niacyna 0,598 mg/ 100 gram
- witamina B6 0,055 mg/100 gram
- kwas foliowy 21 µg/ 100 gram
- witamina A 33 IU/ 100 gram
- witamina E 0,87 mg/ 100 gram
- witamina K 7,8 µg/ 100 gram
- wapń 25 mg/ 100 gram
- żelazo 0,69 mg/ 100 gram
- magnez 22 mg/ 100 gram
- fosfor 29 mg/ 100 gram
- potas 151 mg/ 100 gram
- sód 1 mg/ 100 gram
- cynk 0,42 mg/ 100 gram
Źródło: dieta.pl, odzywianie.info.pl, lokalnyrolink.pl
Posted by Ola