MAKARON Z CZERWONYM PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Pesto czerwone wraz z makaronem jest to idealne danie na obiad, kolację czy domową imprezę, a samo pesto jest smaczne oraz bardzo proste i szybkie do zrobienia. Przepis ten dopasowuje się idealnie dla osób nie mogących jeść żywności z pszenicą, ale na pewno też zasmakuje każdemu łasuchowi. W sklepach można znaleźć różnego rodzaju gotowe pesto do makaronu, lecz zazwyczaj to, co jest w jego składzie szczególnie nam nie odpowiada, ze względu na sztuczne i niezdrowe składniki dodane do środka. Warto więc zrobić pesto samemu w domowym zaciszu, kiedy to wiemy co się w nim  znajduję, nie dodając przy tym sztucznych substancji, a wręcz zdrowe i sprawdzone składniki.

SKŁADNIKI

  • 500 gram makaronu kukurydzianego
  • 200 gram suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 gram orzechów włoskich lub pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz sól
  • świeże oregano

Suszone pomidory wraz z oliwą, w której były zmiksuj w blenderze na gładką masę wraz z czosnkiem i orzechami. Tak powstałą masę dopraw pieprzem oraz solą. Makaron ugotuj al dente, odcedź i nie przelewaj zimną wodą. Zachowaj trochę wody z gotowania makaronu, na wypadek gdyby masa pesto zmieszana wraz z makaronem była zbyt sucha, dodaj jej trochę. Do garnka z makaronem dodaj pomidorowe pesto i wymieszaj. Powstały sos powinien gęsto oblepić makaron, ale oczywiście tak powstałe danie nie powinno być zbyt suche i trudne do połączenia między sobą. Na koniec danie udekoruj listkami oregano.

Pesto sprawdzi się idealnie również jako pasta do kanapek. Do pesto możesz dodać również kilka łyżek startego sera koziego lub parmezanu lub po prostu posypać startym na tarce serem.

Smacznego!

Źródło: Marta Szloster, Wanda Gąsiorowska ” Kuchnia Polska bez pszenicy”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »