Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to danie jednogarnkowe szybkie i proste do przyrządzenia, a przede wszystkim bardzo smaczne i sycące. Połączenie szpinaku, pieczarek i suszonych pomidorów to strzał w dziesiątkę, a dodatek sera tylko nadaje tej potrawie charakteru. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa to świetnie sprawdzi się w tym daniu podsmażona bądź grillowana pierś z kury.
SKŁADNIKI (NA OKOŁO 4 PORCJE)
- 400 gram makaronu penne
- 450 gram mrożonego lub świeżego szpinaku
- 300 gran obranych pieczarek
- słoik suszonych pomidorów ( około 290 g w zalewie)
- około 200 ml rzadkiej śmietanki 12%
- 100 gram żółtego sera
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki obierz i pokrój w paski, następnie podsmaż je na oleju, przyprawiając dowolną ilością pieprzu. Po krótkim podsmażeniu dodaj mrożony szpinak i smaż całość przez około 5-8 minut.
W międzyczasie pokrój suszone pomidory w kostkę dodaj do pieczarek i szpinaku. Następnie wlej śmietankę, całość zagotuj, po czym duś jeszcze przez około 5 minut, a po tym czasie przypraw solą i pieprzem wedle upodobań. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce i posyp nim gotową potrawę. Podawaj z makaronem penne.
Smacznego! 🙂
Posted by Ola