MAKARON PENNE ZE SZPINAKIEM PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to danie jednogarnkowe szybkie i proste do przyrządzenia, a przede wszystkim bardzo smaczne i sycące. Połączenie szpinaku, pieczarek i suszonych pomidorów to strzał w dziesiątkę, a dodatek sera tylko nadaje tej potrawie charakteru. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa to świetnie sprawdzi się w tym daniu podsmażona bądź grillowana pierś z kury.

SKŁADNIKI (NA OKOŁO 4 PORCJE)

  • 400 gram makaronu penne
  • 450 gram mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 300 gran obranych pieczarek
  • słoik suszonych pomidorów ( około 290 g w zalewie)
  • około 200 ml rzadkiej śmietanki 12%
  • 100 gram żółtego sera
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki obierz i pokrój w paski, następnie podsmaż je na oleju, przyprawiając dowolną ilością pieprzu. Po krótkim podsmażeniu dodaj mrożony szpinak i smaż całość przez około 5-8 minut.

W międzyczasie pokrój suszone pomidory w kostkę dodaj do pieczarek i szpinaku. Następnie wlej śmietankę, całość zagotuj, po czym duś jeszcze przez około 5 minut, a po tym czasie przypraw solą i pieprzem wedle upodobań. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce i posyp nim gotową potrawę. Podawaj z makaronem penne.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »