MAK WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZASTOSOWANIE

Mak jest rodzajem rośliny oleistej pochodzącej z Afryki oraz Ameryki Północnej. Choć dziś mak jest kojarzony głównie z potrawami świątecznymi, to powinniśmy jeść go przez cały rok, oczywiście w rozsądnych ilościach, gdyż jest on źródłem cennych wartości odżywczych, przez co posiada prozdrowotne właściwości. Właściwości lecznicze maku znane już były w starożytności, gdzie wówczas odkryto, że mak to nie tylko dodatek do potraw, lecz także baza do wytwarzania narkotyków. Współcześnie z maku produkuje się leki o działaniu uspokajającym, ale ma on także inne właściwości, które warto poznać.

MAK JEST BOGATY W WITAMINY I MINERAŁY TAKIE JAK

  • witamina E
  • kwas foliowy
  • niacyna
  • wapń
  • magnez
  • potas
  • fosfor
  • cynk
  • selen

MAK JEST BOGATY W CENNE ZWIĄZKI

  • kwasy tłuszczowe omega-6
  • fitosterole

WŁAŚCIWOŚCI

  • mak obniża poziom cholesterolu, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-6
  • zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit dzięki obecności błonnika pokarmowego, dodatkowo mak chroni tym samym organizm przed rozwojem nowotworów dolnego odcinka przewodu pokarmowego
  • mak poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, dzięki zawartości w swoim składzie witaminy E, cynku oraz selenu
  • dzięki zawartości w składzie maku witamin z grupy B, wspomaga on układ nerwowy, a więc zapobiega stanom depresyjnym oraz wspomaga walkę ze stresem

  • z maku leczniczego, a dokładnie z jego wysuszonego soku mlecznego, wytwarza się opium, który stanowi bazę leków, takich jak morfina, kodeina, narkotyna, papaweryna
  • ze względu na to, że mak zawiera duże ilości tłuszczu, tłoczy się z niego olej makowy, który jest bardzo wartościowy, gdyż zawiera w swoim składzie kwasy omega-6 i aż 70% cennego kwasu linolowego. Tak więc olej makowy można używać jako naturalny kosmetyk bezpośrednio na skórę, który będzie pełnił funkcje natłuszczające oraz łagodzące stany zapalne. Olej makowy będzie również spełniał rolę kosmetyku pielęgnującego i regenerującego zniszczone włosy
  • dodatkowo mak zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie, pomaga zadbać o nasz wzrok, wspomaga pracę serca oraz podnosi odporność organizmu.

CENNE UWAGI

  • warto wiedzieć, iż maku nie podaje się dzieciom do drugiego roku życia – później już tak, ale nie w dużych ilościach
  • mak może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami jakie aktualnie przyjmujemy, a to bywa groźne dla naszego zdrowia
  • osoby z wrzodami czy problemami wątrobowymi powinny szczególnie uważać spożywając mak, gdyż jest on ciężkostrawny
  • odradza się spożywania dużych ilości ciast z makiem w okresie ciąży, gdyż jest on ciężkostrawny.

RODZAJE MAKU

  • mak niebieski – wykorzystywany w celach kulinarnych.
  • mak lekarski – z niego wytwarza się opium, czyli bazę do leków, takich jak morfina czy kodeina
  • mak biały – jest rzadko spotykanym rodzajem maku oraz jest delikatniejszy w smaku. Biały mak jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali marcińskich.
  • mak polny – ma zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce

WARTOŚĆ ODŻYWCZA MAKU W 100 GRAMACH PRODUKTU

  • wartość energetyczna 525 kcal/ 100 gram
  • białko 17,99 g/ 100 gram
  • tłuszcz 41,56 g/ 100 gram
  • węglowodany 28,13 g/ 100 gram
  • błonnik 19,5 g/ 100 gram
  • witamina E 1,77 mg/ 100 gram
  • witamina C 1 mg/ 100 gram
  • witamina B1 0,85 mg/ 100 gram
  • witamina B2 0,1 mg/ 100 gram
  • witamina PP 0,9 mg/ 100 gram
  • witamina B6 0,25 mg/ 100 gram
  • kwas foliowy 82 µg/ 100 gram
  • witamina B2 0,32 mg/ 100 gram
  • wapń 1438 mg/ 100 gram
  • żelazo 7,96 mg/ 100 gram
  • magnez 347 mg/ 100 gram
  • fosfor 870 mg/ 100 gram
  • potas 719 mg/ 100 gram
  • cynk 7,9 mg/ 100 gram
  • miedź 1,63 mg/ 100 gram
  • selen 13,5 µg/ 100 gram
  • sód 26 mg/ 100 gram
  • mangan 6,71 mg/ 100 gram

Źródło: spirulina.pl, odzywianie.info.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »