MAGNEZ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Magnez jest pierwiastkiem, który odpowiada za wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka, a tymczasem wiele osób cierpi na jego niedobór, najczęstszymi tego powodami jest jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu czy stresie. Magnez uczestniczy w 300 procesach biochemicznych organizmu i decyduje m.in. o prawidłowej pracy układu odpornościowego. Na szczęście dość łatwo jest dostarczyć naszemu organizmowi dziennego zapotrzebowania magnezu, gdyż znajduje się on w wielu produktach, które na co dzień spożywamy np. w gorzkiej czekoladzie, kaszy gryczanej czy orzechach włoskich. Pierwiastek ten można suplementować, a także zażywać kąpieli magnezowych, które pomogą w uzupełnieniu magnezu w naszym organizmie.

WŁAŚCIWOŚCI MAGNEZU

  • bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów
  • reguluje pracę tarczycy
  • reguluje napięcie mięśni
  • wpływa na poprawę trawienia
  • stabilizuje pracę układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek
  • wpływa na poprawę zdolności zapamiętywania
  • ma działanie uspokajające
  • odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • łagodzi dolegliwości związane z bolesnym miesiączkowaniem czy migrenami
  • w połączeniu z wapniem i witaminą D, buduje kości i zęby, zapobiega osteoporozie
  • rozszerza drogi oddechowe
  • wpływa na ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem metali ciężkich
  • hamuje powstawanie kamieni w nerkach
  • pomaga w leczeniu kontuzji
  • wspomaga układ odpornościowy

PRZYCZYNY NIEDOBORU

  • stres
  • zła dieta
  • antykoncepcja hormonalna
  • wzmożona aktywność seksualna
  • przewlekłe biegunki
  • małe stężenie potasu w surowicy
  • zażywanie leków moczopędnych
  • nadużywanie alkoholu
  • nadmierne spożycie kawy

KOMU GROZI NIEDOBÓR

  • kobietom ciężarnym
  • kobietom w okresie menopauzy
  • sportowcom
  • osobom ciężko pracującym fizycznie
  • osobom żyjącym w ciągłym stresie
  • osobom stosującym restrykcyjne diety odchudzające
  • uczniom, studentom oraz ludziom pracującym intensywnie umysłowo
  • ludziom przebywającym w bardzo gorącym klimacie – obfite pocenie się – utrata magnezu przez skórę

OBJAWY NIEDOBORU

  • bóle i zawroty głowy
  • rozdrażnienie
  • ogólne osłabienie
  • nerwowość
  • kołatanie serca
  • bezsenność
  • powtarzające się skurcze mięśni
  • drganie powieki
  • bolesne miesiączki
  • migreny
  • apatia
  • trudności w zapamiętywaniu
  • brak koncentracji
  • nadmierne wypadanie włosów
  • łamliwe paznokcie

DAWKOWANIE WEDŁUG RDA

  • niemowlęta – 30 mg
  • dzieci od 5 miesiąca do 1 roku życia – 70 mg
  • dzieci od 1 do 3 roku życia – 80 mg
  • dzieci od 10 do 12 roku życia – 240 mg
  • dziewczęta od 13 do 18 roku życia – 360 mg
  • chłopcy od 13 do 18 roku życia – 410 mg
  • kobiety od 19 do 30 roku życia – 310 mg
  • mężczyźni od 19 do 30 roku życia – 400 mg
  • kobiety od 31 roku życia – 320 mg
  • mężczyźni od 31 roku życia 420 mg
  • kobiety w ciąży poniżej 19 roku życia – 400 mg
  • kobiety w ciąży powyżej 19 roku życia – 360 mg
  • okres laktacji poniżej 19 roku życia – 360 mg
  • okres laktacji powyżej 19 roku życia – 320 mg

CENNE UWAGI

  • dobrym i naturalnym źródłem magnezu jest woda mineralna, ale taka, która zawiera minimum 50 mg tego pierwiastka w litrze.
  • oprócz tradycyjnej doustnej suplementacji magnezu można także zażywać kąpieli magnezowych, gdzie sól magnezowa występuje zazwyczaj w postaci chlorku magnezu. W przygotowanym roztworze można moczyć zarówno stopy, jak i całe ciało. Więcej o kąpielach magnezowych przeczytacie tutaj https://blessyou.pl/kapiel-magnezowa-wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowanie/
  • chorzy na nerki nie powinni brać magnezu bez skonsultowania się z urologiem. Może on także zmniejszyć skuteczność leczenia tetracyklinami.

ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA W PRODUKTACH W 100 GRAMACH

  • otręby pszenne 490 mg/ 100 gram
  • kakao 420 mg/ 100 gram
  • migdały 269 mg/ 100 gram
  • kasza gryczana 218 mg/100 gram
  • fasola biała 169 mg/ 100 gram
  • czekolada gorzka 165 mg/ 100 gram
  • orzechy laskowe 140 mg/ 100 gram
  • płatki owsiane 129 mg/ 100 gram
  • orzechy włoskie 99 mg/ 100 gram
  • natka pietruszki 69 mg/ 100 gram
  • chleb żytni razowy 64 mg/ 100 gram
  • mięso z piersi kurczaka 33 mg/ 100 gram
  • banan 33 mg/ 100 gram
  • makrela 30 mg/ 100 gram
  • brokuły 23 mg/ 100 gram

Źródło: olej.edu.pl ”magnez”, witaminaiziolo.pl ”magnez – właściwości i zastosowanie”, medonet.pl ”magnez”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »