Magnez jest pierwiastkiem, który odpowiada za wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka, a tymczasem wiele osób cierpi na jego niedobór, najczęstszymi tego powodami jest jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu czy stresie. Magnez uczestniczy w 300 procesach biochemicznych organizmu i decyduje m.in. o prawidłowej pracy układu odpornościowego. Na szczęście dość łatwo jest dostarczyć naszemu organizmowi dziennego zapotrzebowania magnezu, gdyż znajduje się on w wielu produktach, które na co dzień spożywamy np. w gorzkiej czekoladzie, kaszy gryczanej czy orzechach włoskich. Pierwiastek ten można suplementować, a także zażywać kąpieli magnezowych, które pomogą w uzupełnieniu magnezu w naszym organizmie.
WŁAŚCIWOŚCI MAGNEZU
- bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów
- reguluje pracę tarczycy
- reguluje napięcie mięśni
- wpływa na poprawę trawienia
- stabilizuje pracę układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek
- wpływa na poprawę zdolności zapamiętywania
- ma działanie uspokajające
- odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
- łagodzi dolegliwości związane z bolesnym miesiączkowaniem czy migrenami
- w połączeniu z wapniem i witaminą D, buduje kości i zęby, zapobiega osteoporozie
- rozszerza drogi oddechowe
- wpływa na ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem metali ciężkich
- hamuje powstawanie kamieni w nerkach
- pomaga w leczeniu kontuzji
- wspomaga układ odpornościowy
PRZYCZYNY NIEDOBORU
- stres
- zła dieta
- antykoncepcja hormonalna
- wzmożona aktywność seksualna
- przewlekłe biegunki
- małe stężenie potasu w surowicy
- zażywanie leków moczopędnych
- nadużywanie alkoholu
- nadmierne spożycie kawy
KOMU GROZI NIEDOBÓR
- kobietom ciężarnym
- kobietom w okresie menopauzy
- sportowcom
- osobom ciężko pracującym fizycznie
- osobom żyjącym w ciągłym stresie
- osobom stosującym restrykcyjne diety odchudzające
- uczniom, studentom oraz ludziom pracującym intensywnie umysłowo
- ludziom przebywającym w bardzo gorącym klimacie – obfite pocenie się – utrata magnezu przez skórę
OBJAWY NIEDOBORU
- bóle i zawroty głowy
- rozdrażnienie
- ogólne osłabienie
- nerwowość
- kołatanie serca
- bezsenność
- powtarzające się skurcze mięśni
- drganie powieki
- bolesne miesiączki
- migreny
- apatia
- trudności w zapamiętywaniu
- brak koncentracji
- nadmierne wypadanie włosów
- łamliwe paznokcie
DAWKOWANIE WEDŁUG RDA
- niemowlęta – 30 mg
- dzieci od 5 miesiąca do 1 roku życia – 70 mg
- dzieci od 1 do 3 roku życia – 80 mg
- dzieci od 10 do 12 roku życia – 240 mg
- dziewczęta od 13 do 18 roku życia – 360 mg
- chłopcy od 13 do 18 roku życia – 410 mg
- kobiety od 19 do 30 roku życia – 310 mg
- mężczyźni od 19 do 30 roku życia – 400 mg
- kobiety od 31 roku życia – 320 mg
- mężczyźni od 31 roku życia 420 mg
- kobiety w ciąży poniżej 19 roku życia – 400 mg
- kobiety w ciąży powyżej 19 roku życia – 360 mg
- okres laktacji poniżej 19 roku życia – 360 mg
- okres laktacji powyżej 19 roku życia – 320 mg
CENNE UWAGI
- dobrym i naturalnym źródłem magnezu jest woda mineralna, ale taka, która zawiera minimum 50 mg tego pierwiastka w litrze.
- oprócz tradycyjnej doustnej suplementacji magnezu można także zażywać kąpieli magnezowych, gdzie sól magnezowa występuje zazwyczaj w postaci chlorku magnezu. W przygotowanym roztworze można moczyć zarówno stopy, jak i całe ciało. Więcej o kąpielach magnezowych przeczytacie tutaj https://blessyou.pl/kapiel-magnezowa-wlasciwosci-zdrowotne-i-zastosowanie/
- chorzy na nerki nie powinni brać magnezu bez skonsultowania się z urologiem. Może on także zmniejszyć skuteczność leczenia tetracyklinami.
ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA W PRODUKTACH W 100 GRAMACH
- otręby pszenne 490 mg/ 100 gram
- kakao 420 mg/ 100 gram
- migdały 269 mg/ 100 gram
- kasza gryczana 218 mg/100 gram
- fasola biała 169 mg/ 100 gram
- czekolada gorzka 165 mg/ 100 gram
- orzechy laskowe 140 mg/ 100 gram
- płatki owsiane 129 mg/ 100 gram
- orzechy włoskie 99 mg/ 100 gram
- natka pietruszki 69 mg/ 100 gram
- chleb żytni razowy 64 mg/ 100 gram
- mięso z piersi kurczaka 33 mg/ 100 gram
- banan 33 mg/ 100 gram
- makrela 30 mg/ 100 gram
- brokuły 23 mg/ 100 gram
Źródło: olej.edu.pl ”magnez”, witaminaiziolo.pl ”magnez – właściwości i zastosowanie”, medonet.pl ”magnez”
Posted by Ola