LUNCH BOX SAŁATKA CHŁOPSKA

Sałatka chłopska to jedna z moich propozycji śniadaniowych. Jest bardzo pożywna i sycąca, zaspokoi nawet największego głodomora, doskonała dla osób, które uwielbiają potrawy mięsne. To jest mój ulubiony lunch box na poniedziałek, po weekendzie, podczas którego kalorie nie miały większego znaczenia, a małe grzeszki miały miejsce na talerzu. Poniedziałek nie jest łatwym dniem pracy, zwłaszcza jest ciężki jeśli chodzi o dietę. Sałatkę nazwałam chłopską, bo taka właśnie jest według mnie „na bogato”, dosyć kalorycznie ale jednocześnie zdrowo. Sałatkę przygotowuję wieczorem a rano zabieram do pracy.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ CHŁOPSKĄ

  • Mięso z indyka opcjonalnie filet z kurczaka
  • Kilka plastrów kiełbasy „Krakowskiej suchej” podsmażonej na suchej patelni opcjonalnie „Szynka parmeńska”
  • Sałata lodowa
  • 1 mała marchew starta na dużych oczkach
  • Rukola
  • Ogórek zielony
  • Papryka czerwona
  • Czerwona cebula skropiona sokiem z cytryny
  • Oliwki zielone
  • Ser parmezan kilka plastrów
  • Łyżka pestek dyni podprażonych na suchej patelni
  • Łyżka pestek słonecznika podprażonych na suchej patelni
  • Oliwa do smażenia mięsa z indyka
  • Przyprawa do smażenia mięsa np. „Czubryca czerwona”
  • Opcjonalnie sos sojowy z mniejszą zawartością soli do macerowania mięsa

DRESSING DO SAŁATY

  • Oliwa
  • Przyprawa „Czubryca zielona”

PRZYGOTOWANIE LUNCH BOXA

Mięso pokrój w plastry włóż do miski, dodaj sos sojowy (około 1-2 łyżki stołowe), wymieszaj dokładnie, pozostaw na chwilę. Podgrzej patelnię z oliwą, włóż mięso, dodaj przyprawy np. „Czubryce czerwoną” lub dowolne przyprawy opcjonalnie „Przyprawa do gyrosa”. Podsmaż do miękkości (około 20 minut).

Suchą kiełbasę lub szynkę podsmaż na suchej patelni by nadać jej chrupkości.

Pokrój warzywa, cebulę pokrój w półksiężyce, skrop sokiem z cytryny i pozostaw chwilę (cytryna nada miękkości i lekkości cebuli, pozbawi ją także ostrego nieprzyjemnego zapachu, będzie łatwostrawna). Nasiona słonecznika i pestki dyni podsmaż na suchej patelni nabiorą wyrazistego smaku i staną się łatwo przyswajalne.

Wszystkie składniki poukładaj w pudełku warstwowo w odpowiedniej dla Ciebie ilości, zamknij i przechowuj w lodówce.

Sos przygotuj w słoiczku. Zmieszaj oliwę z przyprawą, użyj sosu przed samym jedzeniem. Ja zabieram przyprawę i oliwę ze sobą, posypuję około 1 płaskiej łyżeczki na sałatkę, polewam oliwą i mieszam.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »