KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

LIKOPEN CZYM JEST WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Likopen jest to związek pochodzenia roślinnego, który wykazuje prozdrowotne działanie na nasz organizm. Jego głównym źródłem są pomidory, a szczególnie ich przetwory m.in. dobrej jakości ketchup czy przeciery. Nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować tej substancji, więc konieczne jest dostarczenie jej wraz z pożywieniem. Likopen to przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Dodatkowo związki likopenowe działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. 

CZYM JEST LIKOPEN

Likopen jest to barwnik czerwony należący do rodziny karotenoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. To właśnie ta substancja odpowiada za czerwone zabarwienie pomidorów oraz ich przetworów, a także za neutralizacje wolnych rodników, których nadmiar w organizmie doprowadza do tzw. stresu oksydacyjnego, a dalej do rozwoju wielu chorób, w tym tych nowotworowych.

DZIAŁANIE I WŁAŚCIWOŚCI

  • zapewnia zdrową prostatę – mężczyźni spożywający pomidory i przetwory z nich są znacznie mniej narażeni na wystąpienie raka prostaty. Związek ten jest silnym antyoksydantem, który ułatwia usuwanie toksyn odpowiedzialnych za uszkodzenia DNA
  • chroni skórę – osoby jedzące regularnie produkty zawierające likopen, mają mniej czerwoną i mniej podatną na uszkodzenia przez promieniowanie ultrafioletowe skórę. Zmniejsza on bowiem aż o 40% ilość enzymu odpowiedzialnego za niszczenie włókien kolagenowych. Ogranicza to również ryzyko rozwoju nowotworów skóry i zahamowanie procesu starzenia. Skóra staje się gładsza, jędrniejsza i ma mniej zmarszczek
  • przeciw wypadaniu włosów – likopen jest substancją hamującą działanie hormonu DHT, który powoduje wypadanie włosów. Znajdziemy go także w licznych preparatach przyśpieszających porost włosów.
  • obniża cholesterol – pomidory są skuteczną alternatywą dla leków obniżających poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie produktów, w których znajduje się likopen zmniejsza ryzyko chorób sercowo- naczyniowych. Związek ten obniża poziom złego cholesterol LDL i redukuje jego podatność na utlenianie

  • chroni oczy – likopen działa pozytywnie także na oczy i chroni je przed zwyrodnieniem, które może doprowadzić nawet do utraty wzroku. W połączeniu z witaminą A odgrywa kluczową rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych
  • działa przeciwnowotworowo- liczne badania potwierdzają przeciwnowotworowe działanie likopenu. Jego regularne spożycie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty, trzustki, piersi, płuc, raka przewodu pokarmowego czy też raka szyjki macicy
  • chroni przed poparzeniami – likopen chroni przed powstawaniem poparzeń słonecznych, tworząc naturalną barierę przeciwsłoneczną na skórze
  • na mocne kości – dieta bogata w produkty zawierające likopen sprzyja zmniejszaniu ryzyka wystąpienia osteoporozy. Związek ten wpływa korzystnie na gęstość mineralną kości, dzięki czemu możemy liczyć na uchronienie się przed nadmierną utratą tkanki kostnej
  • pomocny na trądzik – likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który działa zbawiennie na skórę, warto więc sięgać po niego w przypadku zmian trądzikowych. Związek ten jest wykorzystywany do produkcji preparatów na wypryski. Świetną opcją jest także domowa maseczka z pomidora i płatków owsianych.

GDZIE WYSTĘPUJE LIKOPEN

  • pomidory
  • przetwory pomidorowe
  • papryka
  • dzika róża
  • arbuz
  • czerwony grejpfrut
  • czerwona gujawa
  • papaja
  • suszone morele

CENNE UWAGI

  • tłuszcz zwiększa przyswajanie likopenu, dlatego do pomidorów, a także potraw na ich bazie, zaleca się dodać oliwę z oliwek lub inny zdrowy tłuszcz. Likopen jest lepiej wchłaniany również wtedy, gdy jest spożywany po podgrzaniu, dlatego w pierwszej kolejności lepiej sięgać sosy i zupy na bazie pomidorów
  • związek ten zdecydowanie łatwiej wchłania się w postaci przetworzonej, np. w postaci keczupu, koncentratu pomidorowego, niż naturalnej, czyli w postaci owoców i warzyw
  • likopen jest także naturalnym barwnikiem, który ukrywa się pod symbolem E160d
  • nie zostało określone dzienne zapotrzebowanie na likopen, jednakże rekomenduje się przyjmowanie go od 5 do 10 mg na dzień. Taką ilość można osiągnąć, zjadając dwa duże pomidory

Źródło: ekologia.pl ” likopen – właściwości, działanie i występowanie likopenu”, medonet.pl ” likopen – właściwości zdrowotne oraz dieta”, poradnikzdrowie.pl ” likopen w pomidorach zmniejsza ryzyko zawału i rozwoju nowotworów”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »