KWERCETYNA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA

Kwercetyna (łac. quercetum – las dębowy) to najcenniejszy naturalny związek aromatyczny pochodzenia roślinnego. Należy do grupy barwników roślinnych nazywanych flawonoidami, które w większości są odpowiedzialne za kolor wielu owoców, kwiatów i warzyw. Związek ten znajduje swe zastosowanie pomocniczo w chorobach alergicznych szczególnie w połączeniu z solami wapnia ma działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Zmniejsza uwalnianie histaminy, łagodzi skutki alergii, szczególnie zalecana jest w problemach z katarem siennym. Przypisuje się jej również działanie antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe,

KWERCETYNA WPŁYWA KORZYSTNIE

  • na układ immunologiczny
  • na układ naczyniowy
  • na gospodarkę lipidową

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • przeciwnowotworowe
  • przeciwmiażdżycowe
  • przeciwalergiczne
  • przeciwzapalne
  • przeciwwirusowe

POKARMY BOGATE W KWERCETYNĘ

  • cebula – nie każdy jest miłośnikiem surowej cebuli ze względu na jej ostry smak i specyficzny zapach, można przed spożyciem skropić ją kilkoma kroplami soku z cytryny, wówczas cebula nabiera delikatniejszego smaku i traci swą ostrość. Cebula jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas obróbki termicznej nie traci swych właściwości zdrowotnych dlatego warto dodawać ją do potraw gotowanych, duszonych, smażonych.
  • szalotka
  • owoce cytrusowe
  • jabłka
  • pietruszka
  • zielona herbata
  • czarne jagody
  • borówka amerykańska
  • ciemne winogrono
  • wino z czerwonych winogron
  • estragon
  • brokuły
  • truskawki
  • kabaczek
  • oliwa z oliwek

DZIAŁANIE KWERCETYNY

  • Zapobiega chorobom układu krążenia, zapobiega agregacji płytek krwi (zlepianiu się)
  • Posiada właściwości przeciwzapalne
  • Posiada właściwości przeciwwirusowe (np. w stosunku do wirusa opryszczki pospolitej)
  • Hamuje uwalnianie histaminy
  • Stymuluje układ immunologiczny
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi (LDL)
  • Regeneruje i chroni witaminę C
  • Hamuje proces utleniania lipidów
  • Hamuje proces reduktazy aldozy, która ma wpływ na rozwój powikłań cukrzycy (uszkodzenie siatkówki oraz nerek)
  • Chroni naczynia krwionośne przed powstaniem blaszek miażdżycowych, zapobiega rozwojowi miażdżycy
  • Zapobiega nowotworom, ma właściwości antyoksydacyjne redukujące wpływ wolnych rodników
  • Wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi
  • Wpływa łagodząco w chorobach o podłożu alergicznym, szczególnie pomocnie w katarze siennym

KWERCETYNA JAKO SUPLEMENT DIETY

Kwercetyna dostępna jest również w formie suplementu diety, jest dobrze tolerowana przez organizm, w badaniach stosowano dawki 100 – 500 mg 3 razy dziennie, zastosowanie znajduje w wielu dolegliwościach, zaleca się jej stosowanie szczególnie:

  • w chorobach nowotworowych
  • w nieswoistym zapaleniu jelit
  • w alergicznym nieżycie nosa

Źródło: www.wikipedia.pl, www.pieknojestwtobie.com, Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »