Kwercetyna (łac. quercetum – las dębowy) to najcenniejszy naturalny związek aromatyczny pochodzenia roślinnego. Należy do grupy barwników roślinnych nazywanych flawonoidami, które w większości są odpowiedzialne za kolor wielu owoców, kwiatów i warzyw. Związek ten znajduje swe zastosowanie pomocniczo w chorobach alergicznych szczególnie w połączeniu z solami wapnia ma działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Zmniejsza uwalnianie histaminy, łagodzi skutki alergii, szczególnie zalecana jest w problemach z katarem siennym. Przypisuje się jej również działanie antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe,
KWERCETYNA WPŁYWA KORZYSTNIE
- na układ immunologiczny
- na układ naczyniowy
- na gospodarkę lipidową
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
- przeciwnowotworowe
- przeciwmiażdżycowe
- przeciwalergiczne
- przeciwzapalne
- przeciwwirusowe
POKARMY BOGATE W KWERCETYNĘ
- cebula – nie każdy jest miłośnikiem surowej cebuli ze względu na jej ostry smak i specyficzny zapach, można przed spożyciem skropić ją kilkoma kroplami soku z cytryny, wówczas cebula nabiera delikatniejszego smaku i traci swą ostrość. Cebula jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas obróbki termicznej nie traci swych właściwości zdrowotnych dlatego warto dodawać ją do potraw gotowanych, duszonych, smażonych.
- szalotka
- owoce cytrusowe
- jabłka
- pietruszka
- zielona herbata
- czarne jagody
- borówka amerykańska
- ciemne winogrono
- wino z czerwonych winogron
- estragon
- brokuły
- truskawki
- kabaczek
- oliwa z oliwek
DZIAŁANIE KWERCETYNY
- Zapobiega chorobom układu krążenia, zapobiega agregacji płytek krwi (zlepianiu się)
- Posiada właściwości przeciwzapalne
- Posiada właściwości przeciwwirusowe (np. w stosunku do wirusa opryszczki pospolitej)
- Hamuje uwalnianie histaminy
- Stymuluje układ immunologiczny
- Obniża poziom złego cholesterolu we krwi (LDL)
- Regeneruje i chroni witaminę C
- Hamuje proces utleniania lipidów
- Hamuje proces reduktazy aldozy, która ma wpływ na rozwój powikłań cukrzycy (uszkodzenie siatkówki oraz nerek)
- Chroni naczynia krwionośne przed powstaniem blaszek miażdżycowych, zapobiega rozwojowi miażdżycy
- Zapobiega nowotworom, ma właściwości antyoksydacyjne redukujące wpływ wolnych rodników
- Wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi
- Wpływa łagodząco w chorobach o podłożu alergicznym, szczególnie pomocnie w katarze siennym
KWERCETYNA JAKO SUPLEMENT DIETY
Kwercetyna dostępna jest również w formie suplementu diety, jest dobrze tolerowana przez organizm, w badaniach stosowano dawki 100 – 500 mg 3 razy dziennie, zastosowanie znajduje w wielu dolegliwościach, zaleca się jej stosowanie szczególnie:
- w chorobach nowotworowych
- w nieswoistym zapaleniu jelit
- w alergicznym nieżycie nosa
Źródło: www.wikipedia.pl, www.pieknojestwtobie.com, Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar.