KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

KWAS SALICYLOWY WŁAŚCIWOŚCI DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Kwas salicylowy jest bioaktywną substancja pochodzenia roślinnego i szeroko wykorzystuje się go w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Od ponad 2 tysięcy lat jest znany i stosowany w leczeniu wielu chorób. Moc kwasu salicylowego nieświadomie odkrył i opisał Hipokrates, żyjący na przełomie V i IV w p.n.e. Zauważył on, że ekstrakt z kory i liści wierzby białej potrafi skutecznie redukować bóle i obniżać gorączkę.

CZYM JEST KWAS SALICYLOWY

Kwas salicylowy jest pochodną kwasu benzoesowego i jako związek chemiczny został wyodrębniony z kory wierzby. Kwas ten występuje naturalnie w roślinach, regulując ich wzrost i kwitnienie. Wydzielony syntetycznie ma postać drobnego białego proszku lub kryształków, który dostępny jest w formie tabletek lub w postaci luźnej jako substancja do rozpuszczania w wodzie.

NA CO MOŻE BYĆ STOSOWANY

  • atopowe zapalenie skóry
  • rybia łuska
  • wyprysk
  • łuszczyca
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • liszaj płaski
  • wyprysk
  • wypryskowe zapalenie skóry
  • potnica

WŁAŚCIWOŚCI

  • przeciwgorączkowe
  • przeciwzapalne
  • przeciwbólowe
  • odkażające
  • przeciwgrzybicze
  • regenerujące
  • dezynfekujące
  • keratolityczne – usuwa martwe komórki z naskórka

EFEKTY

  • redukuje zaskórniki
  • spłyca blizny
  • pobudza regenerację naskórka
  • odblokowuje pory
  • poprawia koloryt skóry
  • pomaga w walce z przyczynami trądziku
  • przygotowuje skórę do aplikacji kremów
  • usuwa zrogowaciały naskórek
  • zmniejsza łojotok

PEELING KWASEM

Kwas salicylowy stosuje się do peelingów chemicznych w salonach kosmetycznych. Zabieg polecany jest osobom, które zmagają się z trądzikiem młodzieńczym, trądzikiem grudkowym, trądzikiem powracającym, a także do zmniejszania widoczności plam i blizn potrądzikowych. Podczas peelingu salicylowego zostaje oczyszczona twarz, a następnie na kilka minut nakładany jest preparat o wysokim stężeniu kwasu salicylowego. Po zabiegu skóra na twarzy zaczyna się łuszczyć, co może do potrwać do dwóch dni. Pojawić mogą się strupki z usuwanego aktywnie naskórka. Peeling kwasem salicylowym nie jest odpowiedni dla osób o ciemnej karnacji, ponieważ może spowodować powstanie jaśniejszych plam.

CENNE UWAGI

  • kwas salicylowy może być stosowany w przypadku aktywnych zmian trądzikowych, wspierając leczenie dermatologiczne, ale warto nie rezygnować z niego po zakończonej kuracji. W ten sposób zmniejszysz ryzyko nawrotu zmian zapalnych
  • najlepiej kremy z kwasem salicylowym stosować na noc
  • kwas salicylowy zwiększa wrażliwość skóry na promienie UV, co może skutkować poparzeniem naskórka i przebarwieniami
  • tonik do twarzy z kwasem salicylowym przywraca skórze właściwe pH, ściąga rozszerzone pory, delikatnie matuje i przygotowuje skórę do wchłaniania składników aktywnych zawartych w kremie czy serum
  • kwas salicylowy jest delikatny dla skóry, nie podrażnia jej, nie przesusza, nie wywołuje pieczenia, lecz pod warunkiem, że został zastosowany w odpowiednim stężeniu i formule
  • stosując kwas może się zdarzyć reakcja alergiczna, tak jak na każdy inny składnik kosmetyków – dotyczy to osób uczulonych na salicylany, a więc też na aspirynę

PRZECIWWSKAZANIA

  • alergia skórna
  • opryszczka
  • skaleczenia
  • ciąża
  • karmienie piersią
  • liczne znamiona
  • alergia na salicylany
  • choroby autoimmunologiczne
  • stany zapalne skóry
  • doustna kuracja retinoidami

Źródło: ekologia.pl ”kwas salicylowy – właściwości, działanie i zastosowanie kwasu salicylowego”, poradnikzdrowie.pl ”kwas salicylowy i jego właściwości lecznicze. Jak działa i dlaczego warto go stosować”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Translate »