KWAS MASŁOWY WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Kwas masłowy jest to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych, który występuję w naszych jelitach. Odgrywa on istotną rolę w naszym układzie pokarmowym, zapobiegając m.in. uszkodzeniom ścian jelita. W prawidłowej diecie, bogatej we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w której występuje odpowiednia ilość białka,węglowodanów, tłuszy, probiotyków oraz prebiotyków, kwas masłowy tworzy się naturalnie w jelicie grubym i jest go na tyle wystarczająco, aby prawidłowo przebiegały procesy regeneracji i odnowy tkanki nabłonka jelita. Obecny styl życia przyczynia się do tego, że nasza codzienna dieta jest bogata w cukry proste i pozbawiona błonnika pokarmowego, co powoduje obniżenie ilości kwasu masłowego, przyczyniając się następnie do wielu schorzeń układu pokarmowego.

CZYM JEST KWAS MASŁOWY

Kwas masłowy to substancja produkowana w naszym organizmie z udziałem bakterii znajdujących się w okrężnicy i jest zaliczany do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Stanowi on podstawowe źródło energii dla kolonocytów, które wyścielają nabłonek jelita. Niestety kwas masłowy ma bardzo nieprzyjemny zapach, który w mniejszych ilościach przypomina wymiociny, a wynika to z faktu, że kwas ten obecny jest w wymiocinach dzieci i to właśnie on nadaje im charakterystyczny zapach, zaś w większych ilościach ma ostry i intensywny zapach zjełczałego tłuszczu.Kwas masłowy wykorzystuje się w celach leczniczych, przez co wyodrębniono jego analogi i sole: wapniowe, magnezowe i sodowe. Kwas masłowy idealnie sprawdza się w leczeniu chorób jelit oraz jako środki wspomagające regenerację organizmu po chemio- lub radioterapii. Głównym zadaniem kwasu masłowego jest odżywianie tkanki nabłonkowej jelit – kolonocytów,co przyczynia się do przyspieszania procesów gojenia i regeneracji uszkodzonej ściany jelit, hamowania stanów zapalnych i usprawniania czynności jelit, dzięki czemu kwas ten jest idealnym środkiem w leczeniu schorzeń układu pokarmowego.

DLA KOGO KWAS MASŁOWY

  • dla osób z chorobą Leśniewskiego-Crohna
  • przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
  • przy zaburzeniach mikroflory jelitowej – spowodowanej antybiotykoterapią lub infekcjami np. salmonellą
  • przy zespole jelita wrażliwego
  • przy zapaleniu zbiornika jelitowego
  • przy zapaleniu jelita wyłączonego z pasażu
  • przy chorobie uchyłkowej jelita grubego
  • przy alergiach pokarmowych
  • dla osób z zaburzeniami funkcjonowania jelit wywołanych przez chemio- lub radioterapię

WŁAŚCIWOŚCI KWASU MASŁOWEGO

  • odbudowuje błonę śluzową jelit
  • łagodzi objawy zespołu jelita wrażliwego
  • łagodzi objawy biegunki
  • zwiększa przyswajalność składników odżywczych
  • odbudowuje mikroflorę jelitową
  • łagodzi dolegliwości trawienne oraz bóle brzucha
  • zapobiega rozwojowi komórek rakowych
  • hamuje procesy zapalne w układzie pokarmowym
  • wspomaga przemianę materii
  • zapobiega przemieszczaniu się toksyn oraz substancji szkodliwych z jelita do krwioobiegu
  • posiada zdolność regeneracji uszkodzonego nabłonka jelitowego
  • wzmacnia barierę jelitową zapobiegając penetracji alergenów pokarmowych
  • zwiększa wchłanianie sodu oraz wody w jelicie grubym

GDZIE ZNAJDUJE SIĘ KWAS MASŁOWY

  • w świeżym mleku
  • w karczochach
  • w mniszku lekarskim
  • w kiszonej kapuście
  • w jogurtach
  • w twardych serach
  • w oleju palmowym
  • w oleju kokosowym
  • w kiszonych ogórkach
  • w fermentowanej soi

SUPLEMENTACJA KWASEM MASŁOWYM

Niestety, choć kwas masłowy znajduje się naturalnie w wielu produktach, jego ilość jest na tyle niewielka, że nie wpływa na efekt leczniczy. Dodatkowym cząsteczki kwasu masłowego przyjmowane wraz z tymi produktami, ulegają rozkładowi już na samym początku układu pokarmowego,a w konsekwencji do jelit przedostają się jedynie ich śladowe ilości. Tak więc dla utrzymania optymalnego poziomu kwasu masłowego w organizmie konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości produktów bogatych w błonnik tj. warzyw, ziaren, nasion, gdyż błonnik jest niezbędny bakteriom jelitowym do tego, by produkować kwas masłowy. W przypadku leczniczych efektów działania kwasu masłowego, niezbędna jest jego suplementacja za pomocą doustnych kapsułek bądź wlewów doodbytniczych. Efekt kwasu jest szczególnie widoczny przy terapii trwającej przez okres co najmniej 3 miesięcy

Źródło: wikipedia.pl., ecandida.pl.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »