Kwas masłowy jest to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych, który występuję w naszych jelitach. Odgrywa on istotną rolę w naszym układzie pokarmowym, zapobiegając m.in. uszkodzeniom ścian jelita. W prawidłowej diecie, bogatej we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w której występuje odpowiednia ilość białka,węglowodanów, tłuszy, probiotyków oraz prebiotyków, kwas masłowy tworzy się naturalnie w jelicie grubym i jest go na tyle wystarczająco, aby prawidłowo przebiegały procesy regeneracji i odnowy tkanki nabłonka jelita. Obecny styl życia przyczynia się do tego, że nasza codzienna dieta jest bogata w cukry proste i pozbawiona błonnika pokarmowego, co powoduje obniżenie ilości kwasu masłowego, przyczyniając się następnie do wielu schorzeń układu pokarmowego.
CZYM JEST KWAS MASŁOWY
Kwas masłowy to substancja produkowana w naszym organizmie z udziałem bakterii znajdujących się w okrężnicy i jest zaliczany do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Stanowi on podstawowe źródło energii dla kolonocytów, które wyścielają nabłonek jelita. Niestety kwas masłowy ma bardzo nieprzyjemny zapach, który w mniejszych ilościach przypomina wymiociny, a wynika to z faktu, że kwas ten obecny jest w wymiocinach dzieci i to właśnie on nadaje im charakterystyczny zapach, zaś w większych ilościach ma ostry i intensywny zapach zjełczałego tłuszczu.Kwas masłowy wykorzystuje się w celach leczniczych, przez co wyodrębniono jego analogi i sole: wapniowe, magnezowe i sodowe. Kwas masłowy idealnie sprawdza się w leczeniu chorób jelit oraz jako środki wspomagające regenerację organizmu po chemio- lub radioterapii. Głównym zadaniem kwasu masłowego jest odżywianie tkanki nabłonkowej jelit – kolonocytów,co przyczynia się do przyspieszania procesów gojenia i regeneracji uszkodzonej ściany jelit, hamowania stanów zapalnych i usprawniania czynności jelit, dzięki czemu kwas ten jest idealnym środkiem w leczeniu schorzeń układu pokarmowego.
DLA KOGO KWAS MASŁOWY
- dla osób z chorobą Leśniewskiego-Crohna
- przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
- przy zaburzeniach mikroflory jelitowej – spowodowanej antybiotykoterapią lub infekcjami np. salmonellą
- przy zespole jelita wrażliwego
- przy zapaleniu zbiornika jelitowego
- przy zapaleniu jelita wyłączonego z pasażu
- przy chorobie uchyłkowej jelita grubego
- przy alergiach pokarmowych
- dla osób z zaburzeniami funkcjonowania jelit wywołanych przez chemio- lub radioterapię
WŁAŚCIWOŚCI KWASU MASŁOWEGO
- odbudowuje błonę śluzową jelit
- łagodzi objawy zespołu jelita wrażliwego
- łagodzi objawy biegunki
- zwiększa przyswajalność składników odżywczych
- odbudowuje mikroflorę jelitową
- łagodzi dolegliwości trawienne oraz bóle brzucha
- zapobiega rozwojowi komórek rakowych
- hamuje procesy zapalne w układzie pokarmowym
- wspomaga przemianę materii
- zapobiega przemieszczaniu się toksyn oraz substancji szkodliwych z jelita do krwioobiegu
- posiada zdolność regeneracji uszkodzonego nabłonka jelitowego
- wzmacnia barierę jelitową zapobiegając penetracji alergenów pokarmowych
- zwiększa wchłanianie sodu oraz wody w jelicie grubym
GDZIE ZNAJDUJE SIĘ KWAS MASŁOWY
- w świeżym mleku
- w karczochach
- w mniszku lekarskim
- w kiszonej kapuście
- w jogurtach
- w twardych serach
- w oleju palmowym
- w oleju kokosowym
- w kiszonych ogórkach
- w fermentowanej soi
SUPLEMENTACJA KWASEM MASŁOWYM
Niestety, choć kwas masłowy znajduje się naturalnie w wielu produktach, jego ilość jest na tyle niewielka, że nie wpływa na efekt leczniczy. Dodatkowym cząsteczki kwasu masłowego przyjmowane wraz z tymi produktami, ulegają rozkładowi już na samym początku układu pokarmowego,a w konsekwencji do jelit przedostają się jedynie ich śladowe ilości. Tak więc dla utrzymania optymalnego poziomu kwasu masłowego w organizmie konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości produktów bogatych w błonnik tj. warzyw, ziaren, nasion, gdyż błonnik jest niezbędny bakteriom jelitowym do tego, by produkować kwas masłowy. W przypadku leczniczych efektów działania kwasu masłowego, niezbędna jest jego suplementacja za pomocą doustnych kapsułek bądź wlewów doodbytniczych. Efekt kwasu jest szczególnie widoczny przy terapii trwającej przez okres co najmniej 3 miesięcy
Źródło: wikipedia.pl., ecandida.pl.
Posted by Ola