KRWIAKI PRZYCZYNY ZAPOBIEGANIE

Krwiak to miejscowe nagromadzenie się krwi w tkankach, które powstaje na skutek uszkodzenia naczynia krwionośnego. Krew gromadzi się w podskórnych lub śródtkankowych zbiornikach i nosi nazwę tak zwanego wylewu krwi do tkanki. Krwiak zmienia swoje zabarwienie od barwy czerwonej przez siną do brunatnożółtej aż znika bez śladu, zmiana zabarwienia krwiaka związana jest z rozpadem hemoglobiny zawartej w wynaczynionych krwinkach czerwonych. Krwiaki to przeważnie zjawiska niegroźne, które ze względu na swoją znikomą wielkość łatwo ulega wchłanianiu. Krwiaki mogą powstawać na skutek doznania urazów, problemów z krzepliwością lub na skutek niedoborów mikroskładników.

JAKIE CZYNNIKI  SPRZYJAJĄ POWSTAWANIU KRWIAKÓW

  • Przyjmowanie leków steroidowych oraz leków rozrzedzających krew (acard, aspiyna, heparyna, ibuprofen)
  • Hemofilia
  • Anemia
  • Przewlekłe choroby wątroby
  • Niedobór witaminy K
  • Niedobór flawonoidów (np. rutyny)
  • Niedobór witaminy C
  • Niedobór magnezu
  • Niedobór wapnia
  • Niedobór witaminy D (witamina D jest niezbędna do wchłaniania wapnia i magnezu z diety)

JAK ZAPOBIEGAĆ POJAWIANIU SIĘ KRWIAKÓW

Jeśli doznaliśmy urazu często nie możemy zapobiegać ich powstawaniu, co jedynie możemy łagodzić jego skutki, natomiast jeśli krwiaki pojawiają się samoczynnie warto uzupełnić mikroskładniki odżywcze takie, jak:

  • Witamina C – jest niezbędne do budowy tkanki łącznej wokół naczyń włosowatych w skórze
  • Flawonoidy – to związki występujące w roślinach i owocach są niezbędne do wchłaniania witaminy C, flawonoidy wzmacniają naczynia włosowate
  • Rutyna (rutozyd) – związek z grupy flawonoidów, który uszczelnia i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
  • Witamina K – zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Bogatym źródłem witaminy K jest: herbata z pokrzywy, szparagi, brokuły, kalafior, brukselka, żółtko jaj, płatki owsiane.
  • Probiotyki – bakterie produkujące witaminę K w jelitach
  • Wapń – przyczynia się do prawidłowej krzepliwości krwi
  • Magnez – jest niezbędny do utrzymania prawidłowej krzepliwości krwi

W PRZYPADKU WYSTĄPIENIA KRWIAKA

  • Unikaj stosowania leków przeciwzapalnych
  • Maść z arniki przyspiesza gojenie się krwiaków (nie należy jej jednak stosować na otwarte rany)
  • Schłodź miejsce powstania krwiaka zimną wodą
  • Przyjmuj witaminę C z flawonoidami – bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów są pokarmy takie, jak: biała skórka owoców cytrusowych, kiwi, owoce jagodowe, czarna porzeczka, jagody goji, owoce czarnego bzu, morele, papryka, zielone warzywa.
  • Uzupełnij probiotyki (dobroczynne bakterie), które są niezbędne do produkcji witaminy K w jelicie a to jej niedobór jest powodem występowania siniaków, krwiaków i wylewów podskórnych

  • Pij herbatę z pokrzywy – jest bogatym źródłem witaminy K.

W PRZYPADKU CZĘSTEGO POJAWIANIA SIĘ KRWIAKÓW

Jeśli nie doznałeś urazu a krwiak powstał samoistnie i dodatkowo często cierpisz na tę dolegliwość

  • Zbadaj poziom żelaza, magnezu i witaminy D we krwi, a w przypadku wystąpienia niedoborów uzupełnij je.
  • Przyjmuj regularnie witaminę C, witaminy z grupy B, które są niezbędne do utrzymania prawidłowej krzepliwości krwi
  • Przyjmuj probiotyki
  • Uzupełniaj rutynę – bogatym jej źródłem jest dziurawiec, czarny be, gryka (kasza gryczana, mąka gryczana) mięta pieprzowa.
  • Eskulina – jest związkiem z grupy kumaryn działa uszczelniająco na naczynia krwionośne można go znaleźć w korze kasztanowca i w korzeniach dzikiego jaśminu.

Źródło: „Encyklopedia żywienia” Gillian McKeith, www.wikipedia.pl

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »