Krwawienie dziąseł to dokuczliwa choroba występująca w obrębie jamy ustnej, która nie leczona prowadzi do paradontozy, chorób dziąseł i przyzębia. Zdrowe dziąsła powinny mieć kolor blady, lekko różowy, nie powinny być tkliwe i krwawiące, a gdy stają się czerwone i bardziej krwiste lub krwawią to znak, że wołają o pomoc. Zdrowe dziąsła nie powinny też być obrzęknięte i powinny zwarcie przylegać do zębów, gdy nie przylegają wówczas są narażone na uszkodzenie i krwawienie podczas szczotkowania.
PRZYCZYNY KRWAWIENIA DZIĄSEŁ
- Przyczyną krwawienia dziąseł jest niedobór witaminy C, która ma właściwości przeciwzapalne oraz ma za zadnie uszczelnianie naczyń krwionośnych.
- Dieta uboga w surowe owoce i warzywa, które zawierają witaminę C
- Dieta bogata w produkty kwasowe (mięso, żywność wysoko przetworzona, węglowodany proste) co prowadzi do zakwaszenia organizmu i zwiększa zapotrzebowanie na produkty odkwaszające (wapń, magnez, cynk, witamina C)
- Palenie papierosów zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C u palaczy wykazuje się niedobory witaminy C objawem niedoboru witaminy C nie tylko u palaczy są np. popękane naczynka krwionośne (skóra naczynkowa) głównie na twarzy oraz pajączki na udach i łydkach.
- Niedobór koenzymu Q10. Choroby dziąseł najczęściej dotykają osoby u których występuje niedobór koenzymu Q10.
- Niedobór witaminy A przyczynia się do powstawania stanów zapalnych dziąseł a czasem krwawień.
ZAPALENIE DZIĄSEŁ
Objawia się cofaniem szyjek zębowych i prowadzi do zaniku dziąseł, nieleczone zapalenie dziąseł prowadzi do zapalenia przyzębia.
ZAPALENIE PRZYZĘBIA
Zapalenie przyzębia prowadzi do zaniku kości podtrzymującej ząb co w konsekwencji grozi jego utratą.
ZAPOBIEGANIE KRWAWIENIU DZIĄSEŁ I COFANIU SIĘ SZYJEK ZĘBOWYCH
- Uzupełnij niedobory witaminy C bioflawonoidów, która zapobiega krwawieniu dziąseł i ma właściwości przeciwzapalne.
- Włącz do diety spożywanie surowych owoców i warzyw, początkowo w postaci soków do czasu poprawy stanu dziąseł. Produkty bogate w witaminę C to: melony, kiwi, porzeczki, owoce jagodowe, kiwi, zielone warzywa, papryka, groszek.
- Włącz do diety produkty bogate w wapń a należą do nich: mak, migdały, figi, sezam, orzechy brazylijskie, siemię lniane.
- Unikaj węglowodanów prostych (cukrów) im więcej cukrów w diecie, tym większe zapotrzebowanie na wapń. Organizm zużywa wapń do rozłożenia cukru. Niedobór wapnia w organizmie objawia się kruchością zębów, są słabe, podatne na złamania, ubytki, stają się przezroczyste, puste w środku.
- Rozpocznij suplementacje koenzymem Q10, poprawi dotlenienie tkanek i przyspieszy gojenie się dziąseł.
- Rozpocznij suplementacje witaminy A oraz beta karotenu, który jest prekursorem witaminy A do czasu poprawy stanu zdrowia oraz wzbogać dietę warzywa i owoce o pomarańczowej barwie.
- Uzupełnij krzem poprzez sporządzenie wody krzemowej jej niedobór przyczynia się do krwawienia dziąseł. Krzem bierze udział w produkcji kolagenu wraz z witaminą C, ma silne działanie przeciwzapalne. Więcej o krzemie przeczytasz tutaj: https://blessyou.pl/witamina-c-rodzaje-wlasciwosci-zastosowanie/
- Zrezygnuj ze stosowania elektrycznej szczoteczki do zębów przynajmniej do czasu poprawy stanu dziąseł.
- Kup miękką szczotkę o zębów po jakimś czasie zmień na średnią, szczotkuj zęby minimum 3 razy dziennie. Nie myj zębów ruchem poziomym zacznij je myć szczotkowaniem z góry na dół wraz z dziąsłami “wykonuj czesanie dziąseł i zębów”. Nie bój się kontaktu ze szczotką początkowo dziąsła będą bardzo krwawić ale tylko szczotkowanie dziąseł wpłynie pozytywne na ich regeneracje, poprawi ich ukrwienie i wzmocni.
- Płucz zęby naturalnymi płukankami, które nie zawierają konserwantów i alkoholu. Np. wodą utlenioną (początkowo może szczypać) woda utleniona zabija bakterie i grzyby, dotleni dziąsła dodatkowo wybieli zęby likwidując płytkę nazębną.
- Zapalenie dziąseł (ogniska zapalne) pędzluj olejkiem bergamotowym lub goździkowym z pomocą patyczka kosmetycznego.
- Staraj się po każdym posiłku wypłukać usta przynajmniej samą wodą by resztki jedzenia nie zalegały. Należy wyeliminować zagrożenie zalegania pokarmów.
- Na czas leczenia unikaj spożywania twardych pokarmów, które mogą podrażniać dziąsła i prowadzić do mechanicznych uszkodzeń (zapiekane pieczywo, orzechy itp.)
PRZYKŁADOWE PŁUKANKI DO ZĘBÓW
- Woda utleniona sama lub w rozcieńczeniu z odrobiną wody
- Napar z szałwii
- Woda z solą morską (1/2 litra wody na 1 łyżeczkę soli morskiej lub himalajskiej)
- Woda z olejkiem herbacianym (około 5 kropel na szklankę wody)
- Woda z olejkiem z szałwii (około 5 kropel na 1 szklankę wody)