Nadal nie masz zrobionych świątecznych ciasteczek i myślisz, że już nie ma sensu ich robić? Nic straconego! Ten przepis nadaje się idealnie do zrobienia ciasteczek nawet na ostatnią chwilę, są idealnie kruche i pyszne zaraz po upieczeniu. Przepis łatwy, szybki, ze składników, który każdy z nas ma w domu. Aby ciasteczek wyszło dużo, warto potroić przepis – ja robię 3 osobne kule.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 gram cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
- dodatkowo: lukier, posypka
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki połącz ze sobą, uformuj kulę i włóż na 30 minut do lodówki. W między czasie nastaw piekarnik na 180 stopni C. Po wyznaczonym czasie rozwałkuj ciasto na około 3-4 mm i wycinaj wzorki wybranymi foremkami. Ciastka układaj na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piecz około 8-10 minut. Po upieczeniu dekoruje lukrem oraz posypuję kolorową posypką.
Wesołych Świąt! 🙂
Posted by Ola