KOZIERADKA WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Kozieradka pospolita, inaczej nazywana koniczyną grecką jest rośliną jednoroczną, która należy do rodziny bobowatych, sięgającą do ponad 60 centymetrów wysokości i wywodzi się z Azji i Europy Wschodniej. Obecnie kozieradka występuje na całym świecie w obszarze umiarkowanego klimatu, także w Polsce. Zapylana jest przez owady, sama zaś wydziela korzenny, nieco mdły zapach, kwitnie w czerwcu i lipcu. Kozieradkę warto stosować ze względu na to, że posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw, można ją znaleźć w różnych mieszankach ziołowych. Ma również zastosowanie w lecznictwie wpływa np. na obniżenie poziomu cukru we krwi, wspomaga również leczenie choroby wrzodowej żołądka, jednak najbardziej słynna jest w kosmetyce stosowana jako specyfik przeciwko wypadaniu włosów.

CO ZAWIERA W SOBIE KOZIERADKA

Kozieradka zawiera w sobie witaminy, składniki mineralne i cenne związki. Jest bogata głównie w selen, żelazo oraz krzem, a także duże ilości fosfolipidów, choliny i betainy oraz sitosterolu, które działają przeciwmiażdżycowo. Zawarty w nasionach kozieradki rozpuszczalny błonnik zwiększa masę jedzenia oraz przyspiesza ruchy jelit, przez co spożywanie jej nasion polecane jest głównie osobom, które borykają się z zaparciami. Nasiona kozieradki zawierają ponadto: tiaminę (witaminę B1), pirydoksynę (witaminę B6), kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, witaminę A i witaminę C, a także cynk, potas, wapń i magnez.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KOZIERADKI

  • Obniża poziom cholesterolu – wpływa ona korzystnie na układ krwionośny, zmniejszając przy tym ilość cholesterolu LDL, dodatkowo poprawiając stan naczyń krwionośnych. Wszystko za sprawą saponin steroidowych, które hamują wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Dodawanie kozieradki do potraw zatem to dobry sposób na pozbycie się problemów z wysokim cholesterolem.
  • Zmniejszenie ryzyka chorób serca – kozieradka zawiera galaktomannan, czyli substancję która wpływa korzystnie na zdrowie serca. Dostarcza ona także duże dawki potasu, który wspiera prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi.

  • Zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego – w skład kozieradki wchodzą takie składniki, jak saponiny i śluzy, które zmniejszają wchłanianie toksyn przez ścianę jelita grubego. Dodatkową ważną rolę pełni tutaj błonnik, który rozcieńcza toksyny znajdujące się w jelitach.To wszystko pozwala ograniczyć ryzyko nowotworów.
  • Obniża poziom glukozy we krwi –  galactomannan obecny w kozieradce spowalnia wchłanianie glukozy z pokarmu i przez co ona niższa we krwi. Dodatkowo kozieradka poprawia wydzielanie insuliny.
  • Zmniejszenie nadkwasoty – łyżeczka kozieradki dodana do jedzenia zmniejszy ryzyko wystąpienia refluksu jelitowego oraz zgagi, ponieważ zawiera ona śluzy, osłaniające żołądek i jelita, dzięki temu znacznie zmniejszamy podrażnienie tkanek. Najlepiej jest używać kozieradkę podobnie do lnu, czyli namoczyć ją w ciepłej wodzie, by przedostał się do niej cały śluz.
  • Zmniejsza dolegliwości towarzyszące podczas okresu – kozieradka jest źródłem diosgeniny i izoflawonów, które mają działanie estrogenowe i redukują nieprzyjemne objawy pojawiające się przed menstruacją. Wpływają one dodatkowo na zredukowanie nieprzyjemnych objawów menopauzy takich, jak rumieńce i zmiany nastroju.

ZASTOSOWANIE KOZIERADKI

  • Wsparcie trawienia – a to wszystko za sprawą dużej ilości błonnika oraz antyoksydantów. Dzięki stosowaniu kozieradki można pozbyć się z organizmu wiele toksyn i wspierać trawienie żołądka. Herbata z kozieradki jest polecana, aby poprawić trawienie i zmniejszyć ból brzucha. Napij się rano odwaru z kozieradki, dzięki czemu łatwiej poradzisz sobie z zaparciami.

  • Pomoc w gorączce oraz bólu gardła – kozieradka działa przeciwzapalnie, przez co stosowanie jej może być alternatywą dla znanej receptury na przeziębienie na bazie mleka, miodu i czosnku. Napar z kozieradki wystarczy wymieszać z cytryną i miodem a jego picie sprawia, że szybko stajemy na nogi podczas gorączki, dodatkowo napar hamuje kaszel i zmniejsza ból gardła.
  • Na zmiany zapalne skóry, rany, zmiany trądzikowe – kozieradka zawiera w swoim składzie antyoksydanty i substancje przeciwzapalne, dzięki czemu zastosowana na skórę zmniejsza stany zapalne i egzemy skóry. Antyoksydanty wpływają także na zmniejszenie widoczności blizn – stosuj na nie pastę z rozdrobnionej kozieradki i wmasowywać ją w blizny. By zmniejszyć ilość zmian takich jak pryszcze i czyraki oraz by wygładzić zmarszczki, myj twarz codziennie z użyciem wody zagotowanej z nasionami kozieradki. Jeśli zależy ci na skuteczniejszym działaniu, nałóż kozieradkę na skórę na 20 minut.

  • Na włosy – kozieradka jest najbardziej znana ze swoich właściwości, które doprowadzają do poprawy kondycji włosów. Składniki kozieradki nie tylko zapobiegają wypadaniu włosów, ale też stymulują wzrost nowych kosmyków. Kozieradkę możesz zastosować w formie suplementu diety bądź przyprawy albo pod postacią maseczki do włosów, którą należy wykonać, mieląc nasiona zioła i mieszając je np. z olejem kokosowym lub innym tłuszczem, który nie traci właściwości podczas obróbki termicznej.

JAK STOSOWAĆ KOZIERADKĘ

  • Kozieradkę można stosować doustnie w formie odwaru. Aby przygotować ja w takiej formie należy zalać 1 lub 2 łyżeczki nasion i pozostawić do ostygnięcia na 30 minut. W celu pobudzenia łaknienia można pić otrzymaną herbatę przed posiłkami.
  • Kolejnym sposobem stosowania kozieradki są okłady na skórę. Aby je przygotować należy rozdrobnić nasiona, wymieszać z wodą na pastę (należy zachować stosunek: 25 g nasion na pół szklanki wody), gotować przez 5 min i nanieść na płótno. Tak przygotowane ciepłe okłady przykładać na wrażliwe i chore miejsca 2–3 razy dziennie. Należy jednak uważać, ponieważ przy stosowaniu zewnętrznym mogą wystąpić niepożądane reakcje skórne.

WCIERKA Z KOZIERADKI NA WŁOSY

  • 2 łyżeczki sproszkowanej kozieradki w postaci przyprawy lub świeżo zmielonej
  • 3/4 szklanki wrzątku

Zalewamy 2 łyżeczki sproszkowanej kozieradki około ¾ szklanki wrzątku, po czym przykrywamy spodkiem i czekamy, aż ostygnie. Następnie przecedzamy miksturę, aby pozbyć się wszelkich pozostałości i przelewamy do buteleczki z aplikatorem. Napar należy wcierać w skórę głowy 2-3 razy w tygodniu. Wcierkę przechowuj w lodówce nie dłużej niż przez tydzień. Wcierka ma zapach curry i rosołu jej zapach jest niestety wyczuwalny na włosach po wyschnięciu wcierki, dlatego najlepszą opcją jest aplikowanie je na około 10-12 godzin przed myciem włosów, czyli najlepiej zastosować wcierkę na noc, a włosy umyć rano.

CENNE UWAGI

  • Częste spożywanie kozieradki może powodować specyficzny, „kozi” zapach potu.
  • U kobiet przyspiesza laktacje.
  • Kozieradka zawiera kilka potencjalnych alergenów, a sama zaś alergia może się ujawnić po spożyciu orzechów ziemnych przez osoby na nie uczulone wskutek reakcji krzyżowej. Co ciekawe występowanie reakcji krzyżowych między roślinami z rodziny kozieradki zdarza się niezwykle rzadko, a jedynie u osób bardzo wrażliwych objawy mogą pojawić się po spożyciu groszku lub soi.
  • Naparów z kozieradki nie powinno się podawać dzieciom, gdyż odnotowano przypadki utraty przytomności po wypiciu znacznych ilości płynu, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować kozieradkę w formie przyprawy do potraw.

Źródło: gurbacka.pl ” właściwości kozieradki”, bonavita ”kozieradka właściwości lecznice, skutki uboczne”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »