KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ

Kotlety z kaszy gryczanej mogą być spożywane przez malucha już od 12 miesiąca życia, to idealne danie również dla większych dzieci i dorosłych, są smaczne i łatwe do przygotowania. Smakują z surówką z marchwi i jabłka, spokojnie mogą zastąpić tradycyjne danie z kotletów mielonych i być podane z ziemniakami i buraczkami, można je spożywać również z sosem – jeden przepis w kilku odsłonach.

SKŁADNIKI NA KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej. Jeśli Twój maluch nie przepada za specyficznym zapachem kaszy gryczanej palonej, użyj tej nie palonej (jest zdrowsza ponieważ pod wpływem obróbki palenia kasza palona traci znaczną część cennych składników, niepalona nie posiada specyficznego gorzkawego posmaku i zapachu).
  • 10 dag sera białego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Olej do smażenia
  • Odrobina soli morskiej i pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Pokrój cebulę na drobną kostkę i zeszklij na oliwie (wówczas cebula nie będzie się palić podczas smażenia kotletów). Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudzoną kaszę przełóż do misy, dodaj cebulę, ser, przyprawy, bułkę tartą i wbij jajko. Całość zmiksuj blenderem, uformuj, kotlety według uznania i smaż na oliwie na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na ciepło z surówką.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »