KOENZYM Q10 WŁAŚCIWOŚCI ZASTOSOWANIE

Koenzym Q10 (ubichinion) potocznie nazywany jest eliksirem młodości ponieważ ma silne działanie przeciwstarzeniowe, które przebiega we wszystkich komórkach organizmu. Produkowany jest w wątrobie do produkcji potrzebuje niemalże wszystkich witamin i minerałów, bierze udział w procesach energetycznych w mitochondriach znajdujących się we wszystkich komórkach organizmu człowieka. Koenzym Q10 najbardziej pożądany jest w sercu i mózgu jego niskie stężenie w mięśniu sercowym prowadzi do niewydolności serca natomiast jego niskie stężenie w mózgu prowadzi do problemów z pamięcią, demencji starczej, choroby Alzheimera, Parkinsona. Poziom ubichinionu spada wraz z wiekiem, znaczny jego spadek obserwuje się już po 35 roku życia za czym idzie rozpoczęcie procesu starzenia się organizmu.

W 1978 roku Peter Mitchell angielski biochemik otrzymał Nagrodę Nobla za teorie potwierdzającą udział koenzymu Q10 w procesie przekazywania energii. Koenzym Q10 jest niezbędny dla naszego życia najwyższy jego poziom znajduje się w organizmie młodym, maleje wraz z wiekiem i spada po 30-35 roku życia, około 60 roku życia jest już bardzo niski (możesz określić jego wartość we krwi oznaczyć jego poziom – koszt badania około 50 zł). W przypadku dużego niedoboru niezbędna jest jego suplementacja większymi dawkami. Organizm pod wpływem stresu, chorób przede wszystkim pod wpływem wzrostu ciśnienia tętniczego uwalnia zapasy koenzymu Q10, co w konsekwencji prowadzi do niedoborów. Nasza wątroba potrafi go wytwarzać ale potrzebuje do tego niemalże wszystkich witamin i minerałów a produkty zawierające koenzym Q10 zostają wchłonięte przez organizm ale to jest możliwe wyłącznie przy spożyciu ich na surowo bez obróbki termicznej.

OBJAWY NIEDOBORU KOENZYMU Q10

  • Nadciśnienie tętnicze,
  • Choroby serca.
  • Udar mózgu.
  • Syndrom przewlekłego zmęczenia to jeden z początkowych objawów spadku poziomu koenzymu Q10 w organizmie.
  • Spadek wydolności fizycznej. Brak sił fizycznych to jeden z pierwszych objawów obniżonej wartości koenzymu Q10.
  • Podwyższony poziom złego cholesterolu.
  • Miażdżyca, która jest następstwem odkładania się blaszki miażdżycowej w związku z niedoborem koenzymu Q10.
  • Zmniejszona wydolność serca na skutek spadku jego poziomu.
  • Niedokrwienie serca na skutek spadku poziomu koenzymu w mięśniu sercowym.
  • Niewydolność krążenia.
  • Dusznicę sercową, która jest nazywana stanem przedzawałowym to sygnał, że mięsień sercowy niemalże pozbawiony jest koenzymu Q10.
  • Zawał serca związany z długotrwałym jego niedoborem.
  • Bóle głowy (migreny), na skutek zalegania wolnych rodników, które hamują przypływy krwi w mózgu.
  • Problemy z pamięcią związane z zahamowaniem wzrostu i regeneracji komórek mózgowych.
  • Nagła śmierć. Zatrzymanie się akcji serca ma miejsce na skutek jego niewydolności w związku ze spadkiem koenzymu Q10 w mięśniu sercowym.
  • Choroba Alzheimera w związku z namnażaniem się wolnych rodników, które uszkadzają komórki nerwowe oraz brakiem powstawania nowych.
  • Chorobę Parkinsona j/w
  • Choroba nowotworowa. Nowotwory są efektem namnażania się wolnych rodników, które są usuwane z organizmu za pomocą flawonoidów (witamina C) oraz E a w przypadku, gdy jest ich za mało w diecie do wymiatania wolnych rodników wkracza koenzym Q10.
  • Prostata. Niedobór przyczynia się do namnażania się wolnych rodników w obrębie gruczołu prostaty co w konsekwencji prowadzi do powstawania komórek nowotworowych i zachorowania na nowotwór prostaty.
  • Niedobór koenzymu Q10 u kobiet ma związek z obniżoną rezerwą jajnikową lub całkowitym jej wyczerpaniem oraz także ma związek z dojrzewaniem nieprawidłowych, wadliwych komórek jajowych co ma wpływ na zachorowanie płodu na zespół Downa.

KTO CIERPI NA NIEDOBORY KOENZYMU Q10

  • Osoby po 35 roku życia, jego poziom w organizmie przestaje być wystarczający.
  • Osoby intensywnie wykonujące ćwiczenia fizyczne.
  • Osoby pracujące fizycznie.
  • Osoby palące papierosy.
  • Osoby przyjmujące leki obniżające cholesterol.
  • Osoby poddawane silnym stresom.
  • Osoby z przyspieszoną przemianą materii, oraz odchudzające się.
  • Osoby nadużywające alkohol.
  • Osoby stosujące nieprawidłową dietę bogatą w cukier. Dieta bogata w cukier przyspiesza proces starzenia się komórek.

ZASTOSOWANIE KOENZYMU Q10

Niezbędna jest suplementacja koenzymu Q10 w szczególności w przypadku pierwszych oznaków choroby Alzheimera w dużych dawkach (500-600 mg / dobę by podnieść jego poziom w organizmie a następnie dawkę można zredukować w zależności od polepszenia stanu zdrowia). Koenzym jest niezbędny do wzrostu, regeneracji i funkcjonowania wszystkich komórek i tkanek organizmu. Jest wyzwalaczem procesów energetycznych w mitochondriach w mięśniach i mózgu. W przypadku pierwszych oznak tej choroby należy rozpocząć suplementację wysokich dawek by jak najszybciej pobudzić wzrost i regeneracje komórek w obrębie mózgu i ciała. Suplementacja koenzymem jest niezbędna po 40 roku życia w tym okresie życia wykazuje się znaczne jego niedobory, które pogłębiają się wraz z wiekiem. Jest silnym przeciwutleniaczem i pogromcą wolnych rodników, wygazuje silne działanie spowalniające procesy starzenia się organizmu. Jest niezbędny u osób zmagających się z chorobą nowotworową, prostatą, chorobami serca, pierwszych oznak nadciśnienia tętniczego.

STOSOWANIE KOENZYM Q10 W LECZENIU NIEPŁODNOŚCI ORAZ W LECZENIU PORONIEŃ

  • Obniżona rezerwa jajnikowa. Przy obniżeniu rezerwy jajnikowej zaleca się suplementacje koenzymem Q10 celem zwiększenia produkcji komórek jajowych.
  • U kobiet po 35 roku życia wzrasta ryzyko wad płodu głównie zwiększa się prawdopodobieństwo poczęcia dziecka z zespołem Downa. Ma to związek z rozpoczęciem się procesów starzenia komórek właśnie w tym okresie oraz ze spadkiem poziomu koenzymu Q10 w ciele kobiety. Wraz z wiekiem i rozpoczynającym się procesem starzenia wszystkich komórek organizmu w tym także komórek jajowych, zaburzony zostaje proces powstawania nowych komórek co skutkuje powstawaniem wadliwych, niewykształconych komórek jajowych, które poddane zapłodnieniu zwiększają ryzyko występowania poronień lub wad u płodu.

ŹRÓDŁO WYSTĘPOWANIA

  • Szpinak
  • Brokuły
  • Orzechy ziemne
  • Podroby
  • Mięso surowe czerwone (tatar)
  • Oleje roślinne
  • Kiełki pszenicy
  • Rośliny strączkowe
  • Tran
  • Sardynka
  • Makrela
  • Łosoś

Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na koenzymu Q10 z ożywienia potrzeba zjeść około 1,5 kg produktu z w/w dodatkowo transport, magazynowanie, przechowywanie i obróbka produktów uwalnia jego zawartość z pożywienia gdyż jest on bardzo delikatny w związku z czym jego suplementacja jest niezbędna dożywotnie. Przy niedoborach stosuje się jego duże wartości a następnie podtrzymuje profilaktycznie w dawce 100 mg /dobę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »