KLIMAKTERIUM OBJAWY JAK ZŁAGODZIĆ JEGO SKUTKI

Przekwitanie (klimakterium z gr. klimacter –  krytyczne lata życia) to okres w życiu kobiety między okresem reprodukcyjnym a początkiem starzenia się.

Menopauza (z gr.men – miesiąc, pausa – przerwa) wiąże się z zatrzymaniem krwawień miesiączkowych i kończy wiek średni i zdolność rozrodu.

OBJAWY WYSTĘPUJĄCE W OKRESIE PRZEKWITANIA

  • Uderzenia gorąca
  • Zlewane poty
  • Zawroty głowy
  • Podwyższenie temperatury ciała
  • Obwodowe poszerzenie naczyń
  • Kołatanie serca

ZMIANY ZACHODZĄCE U KOBIEY W OKRESIE KLIMAKTERIUM

  • Zmiany w obrębie skóry. W okresie przekwitana na skutek niedoboru estrogenów dochodzi do zmniejszenia ilości kolagenu co w konsekwencji prowadzi do znacznego zmniejszenia grubości warstw skóry, utraty jej elastyczności i napięcia. Zmniejszeniu ulega liczba melanocytów w naskórku oraz hamowanie ich metabolizmu co nasila występowanie brązowych plam na skórze (pojawianie się plam starczych).
  • Zmiany w obrębie narządów płciowych. Z powodu niedoboru estrogenów dochodzi między innymi do zmniejszania się grubości nabłonka pokrywającego błonę śluzową pochwy, co prowadzi do suchości, pieczenia, swędzenia okolic intymnych, uczucia dyskomfortu, zwiększa się podatność na infekcje narządów płciowych, dochodzi do utrudnienia współżycia.
  • Zmiany w układzie moczowym. Pomenopauzalne nietrzymanie moczu ma związek ze zmianami tkanki łączneji postępującej degradacji wiązań poszczególnych włókien kolagenu i zmniejszoną ilością kolagenu w obrębie cewki moczowej, wówczas dochodzi do zmian w obrębie cewki moczowej, jej zwieracze wiotczeją, pojawia się nietrzymanie moczu, częstomocz, bolesne oddawanie moczu, pojawiają się częste bakteryjne infekcje pęcherza moczowego.
  • Zmiany w układzie kostnym. W wyniku spadku poziomu estrogenów i wtórnego zmniejszania się syntezy witaminy D dochodzi do zaburzenia jelitowego wchłaniania wapnia wówczas dochodzi do przewagi procesów resorpcji nad tworzeniem się kości co nosi nazwę osteoporozy. Do zmian charakterystycznych do osteoporozy dochodzi w obrębie kręgów i kości promieniowej. W profilaktyce osteoporozy zaleca się aktywność fizyczną oraz dietę bogatą w wapń w dawce około 1000 mg / dobę.
  • Zmiany w układzie krążenia. Zmniejszona aktywność hormonalna jajnika zwiększa zagrożenie występowania chorób układu krążenia. Produkcja estrogenów ma wpływ na metabolizm lipidów, zanik czynności jajników wiąże się ze wzrostem stężenia złego cholesterolu i triglicerydów we krwi. Obniża się elastyczność naczyń krwionośnych, pojawi się nadciśnienie tętnicze i zagrożenie zawałem serca, wylewem krwi do mózgu, zatorem tętnic mózgowych, które to objawy spowodowane są zmianami miażdżycowymi tętnic.

JAK ZŁAGODZIĆ SKUTKI OBJAWÓW KLIMAKTERIUM

ZAPOBIEGANIE OSTEOPOROZIE

Osteoporoza to choroba układu kostnego, której towarzyszy ubytek masy kostnej oraz wyniszczenie mikrostruktury przestrzennej tkanki kostnej co zwiększa podatność na złamania głównie kręgów i kości długich.

  • Witamina D3 1000 -2000 IU w intensywnym leczeniu nawet do 4000 IU
  • Wapń 1000 – 2000 mg w postaci cytrynianu
  • Witamina K 80 – 400 ug
  • Witamina C 500 – 2000 mg / dobę
  • Witamina E 200 – 800 IU
  • Witamina B kompleks 20- 100 mg
  • Kwas foliowy 0,4 – 1 mg / dobę
  • Witamina B12 50 – 500 ug
  • Magnez 400 – 600 mg
  • Cynk 10 – 30 mg
  • Selen 100 – 300 ug
  • Miedź 1- 3 mg
  • Mangan 5 – 15 mg
  • Kwasy omega 3 (EPA, DHA) 1000 – 3000 mg / dobę
  • Kwas gamma- linolenowy (GLA) 200 – 500 mg to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 6, mają silne działanie przeciwzapalne, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie stawów, dbają o prawidłowe nawilżenie skóry, obniżają ciśnienie krwi.
  • L – lizyna 500 -2000 mg należy do grupy aminokwasów niezbędnych do życia, organizm sam jej nie syntetyzuje dlatego niezbędne jest jej dostarczanie. Na skutek niedoboru tego aminokwasu dochodzi do uszkodzenia kolagenu, wraz z witaminą C chroni przed miażdżycą, chorobą Alzheimera, chorobami serca i nowotworami. Jej niedobór w diecie przyczynia się między innymi do braków wapnia w kośćcu co w konsekwencji prowadzi do osteoporozy.
  • L- arginina 500 – 2000 mg to aminokwas, który rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne, wpływa korzystnie na serce i układ krążenia, redukuje wydzielanie insuliny.
  • Wysiłek fizyczny
  • Hydrolizat kolagenu wpływa korzystnie na odpowiedni stan kości i stawów.
  • Osteoporoza pomenopauzalna dodatkowo stront 2000 mg / dobę (ranelinian strontu).

Suplementacja wapnia (wraz z monitorowaniem jego poziomu we krwi) oraz niezbędnych mu składników do prawidłowego wchłaniania jest niezbędna w okresie menopauzy u kobiet. Estrogeny zwiększają odkładanie się poziomu wapnia w kościach zapobiegając osteoporozie. Na skutek przekwitania dochodzi do zmian hormonalnych polegających na zmniejszonej produkcji progesteronu i estrogenów. Zmniejszona ilość estrogenów w ciele kobiety nie tylko skutkuje podatnością na złamania kości, pogorszeniem stanu uzębienia i zagrożenia osteoporozie ale także przyczynia się do przykrych dolegliwości związanych ze stanem przekwitania (uderzeniami gorąca, wahaniami nastroju, pocenia się, problemów z bezsennością, drażliwością, lękami) są to objawy typowe dla spadku poziomu wapnia w organizmie aby temu zapobiec należy suplementować dobrej jakości wapń wraz z magnezem oraz innymi minerałami i witaminami niezbędnymi do wchłaniania tego pierwiastka. Należy również oznaczać jego poziom we krwi co 3 miesiące. Więcej o produktach bogatych w wapń i o jego suplementacji znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/wapn-wlasciwosci-i-zastosowanie-zrodla-wystepowania/

Wysiłek fizyczny wzmacnia serce, poprawia krążenie krwi, zapobiega nadwadze i otyłości  jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania wapnia. Wskazane są ćwiczenia najlepiej na świeżym powietrzu np. nordic walking, szybkie spacery, aerobik lub aqua aerobik minimum 3 x w tygodniu. Regularny wysiłek fizyczny pozwoli zwiększyć wytrzymałość, masę mięśniową, ruchomość stawów a przede wszystkim pozwoli uniknąć nadwadze.

ZAPOBIEGANIE ZMIANOM W UKŁADZIE KRĄŻENIA

  • Witamina C wspomaga wątrobę w usuwaniu toksyn, poprawia wchłanianie żelaza, chroni przed stłuszczenie wątroby, marskością wątroby, chorobą Alzheimera, nowotworami i udarem mózgu.
  • Kwasy omega 3. NNKT omega 3 EPA i DHA, których źródłem są ryby, owoce morza i algi są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to one odpowiadają poziom dobrego poziomu cholesterolu we krwi, podnoszą odporność organizmu chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi i zawałem serca.
  • Ostropest plamisty. Spożywany w dawce 1 łyżeczki suszu na dobę ma pozytywny wpływ na obniżenie złego poziomu cholesterolu we krwi, działa wspomagająco na pracę wątroby, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych, wymiata wolne rodniki zapobiega chorobie Alzheimera i Parkinsona.
  • Dieta niskotłuszczowa jest niezbędna to utrzymania prawidłowej wagi, prawidłowego poziomu złego cholesterolu i tętniczego ciśnienia krwi.
  • Koenzym Q10 (100 – 200 mg / dobę). Poziom Q10 spada wraz z wiekiem, po około 40 roku życia stwierdza się znaczne jego niedobory, które objawiają się wypaleniem, chronicznym zmęczeniem, wzrostem ciśnienia tętniczego krwi, chorobami serca (arytmia, niewydolność serca, kardiomiopatia, podawana łącznie z l-karnityną).
  • L-Karnityna to aminokwas, który odgrywa bardzo ważną rolę w procesie przemiany energii. Energia ta pobierana jest właśnie z kwasów tłuszczowych i jest niezbędna do transportowania jej do wszystkich komórek naszego ciała w tym serca. Uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów. Wspomaga obniżanie tkanki tłuszczowej a tym samym cholesterolu, zapobiega przedwczesnemu zmęczeniu. Redukuje stłuszczenie wątroby, wspomaga pracę serca i poprawia jego wydolność, obniża ciśnienie krwi. Może przyczyniać się do zmniejszenia insulinooporności dlatego świetnie sprawdza się u pacjentów otyłych, chorych na cukrzyce. To właśnie wysoki jej poziom w organizmie przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej oraz powstawania nowej. Zaleca się przyjmowanie w dawce 1000 mg jednorazowo lub w kilku dawkach. Najlepszy efekt otrzymuje się stosując 20-30 minut przed wysiłkiem fizycznym, wtedy redukcja tkanki tłuszczowej jest najbardziej efektywna a mięśnie i serce bardziej wydolne i gotowe do wysiłku fizycznego.

ZAPOBIEGANIE ZMIANOM W OBRĘBIE SKÓRY

  • Witamina C nazywana jest witaminą życia i młodości, bierze udział w wielu procesach np. w procesie produkcji kolagenu (składnika skóry), którego spadek ma związek z utratą elastyczności skóry, ma silne działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwstarzeniowe i odmładzające na skórę nadaje jej piękny koloryt i młody wygląd. zapobiega powstawaniu przebarwień na skórze, uszczelnia naczynia krwionośne. Długotrwałe niedobory witaminy C przyczynia się do powstawania cery naczynkowej.
  • Witamina E jej niedobór przyczynia się do przedwczesnego starzenia się skóry, plam starczych, opadających powiek.
  • Selen jego niedobór przyczynia się do powstawania plam wątrobowych
  • Hydrolizat kolagenu 10 g. Kolagen odpowiedzialny jest za odpowiedni poziom nawilżenia skóry, na jej jędrność i sprężystość, zapobiega niedoskonałością skóry takim, jak np. przebarwienia.
  • Kwasy omega 3 są niezbędne do utrzymania prawidłowego nawilżenia skóry od środka, NNKT zapewniają skórze ochronną warstwę lipidową, która chroni naskórek przed szkodliwym działaniem środowiska i czynnikami atmosferycznymi, odbudowuje uszkodzony naskórek, chroni przed poparzeniami słonecznymi, nawilża skórę od środka poprawia jej elastyczność.

ZAPOBIEGANIE ZMIANOM W UKŁADZIE MOCZOWYM

  • Witamina C zapobiega chorobom układu moczowo-płciowego (zapalenie pęcherza, grzybicze zapalenie pochwy). Jej niedobór przyczynia się do częstych infekcji układu moczowego na skutek diety wysokobiałkowej, wysokotłuszczowej i wysokowęglowodanowej. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu
  • Hydrolizat kolagenu j/w
  • Probiotyki dopochwowe i doustne. Regularne przyjmowanie probiotyków
  • Dieta niskocukrowa
  • Ćwiczenia mięśni Kegla pozwolą uniknąć wysiłkowemu nietrzymania moczu.
  • Ćwiczenia mięśni dna miednicy chronią przed zanikiem doznań seksualnych, częstymi zapaleniami pęcherza moczowego, nietrzymaniem moczu. Osłabienie mięśni krocza przyczynia się do problemów z kręgosłupem, stawami biodrowymi, osłabione mięsnie brzucha osłabiają pracę jelit, zwiotczeniu ulegają także uda i pośladki, krew i limfa w okolicach miednicy krąży nieprawidłowo, co w konsekwencji prowadzi do obrzęków, poszerzenia żył i żylaków, na udach pojawiają się bryczesy (tkanka tłuszczowa z cellulitem).  Mięśnie dna miednicy to grupa więzadeł, mięśni i tkanek podtrzymujących cewkę moczową, pęcherz moczowy, macicę i odbytnicę, zamykają miednicę od dołu tworząc elastyczną miskę mięśniową. Silne wzmocnione mięśnie dna miednicy chronią przed takimi dolegliwościami jak obniżanie się pęcherza moczowego, macicy i pochwy.

Zapalenie pęcherza moczowego to infekcja, zakażenie bakteryjne układu moczowego, podczas którego drobnoustroje zlokalizowane w pęcherzu moczowym, wywołują stany zapalne. Na skutek złej diety mocz staje się jałowy stwarzając środowisko dla rozwoju drobnoustrojów, które rozwijają się w układzie moczowym powodując ból, pieczenie, swędzenie układu moczowego w tym okolic cewki moczowej podczas oddawania moczu, objawia się odczuciem parcia na pęcherz. Częściej dotyczy kobiet co ma związek z budową anatomiczną układu moczowego, okolic intymnych, gdzie dodatkowo dochodzi do podrażnień podczas stosunku.

PRZYCZYNY ZAPALENIA UKŁADU MOCZOWEGO

  • Nieprawidłowa dieta bogata w produkty zakwaszające organizm a należą do nich produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego  (nabiał mięso), cukier, alkohol, kawa, herbata czarna, coca-cola, produkty wysoko przetworzone, tłuszcze trans.

lump-sugar-549096_1920

  • Cukrzyca. Podwyższony poziom cukru sprzyja infekcjom intymnym.
  • Alkaliczny mocz (mocz jałowy), który jest skutkiem nieprawidłowej diety, niedoborów witamin i minerałów.
  • Menopauza. Na skutek spadku poziomu estrogenów wykazuje się suchość pochwy, co sprzyja infekcjom intymnym.
  • Intensywny wysiłek fizyczny, objaw bolących mięśni (zakwasy) to skutek zakwaszenia organizmu. Jeśli uprawiasz intensywny sport uzupełniaj witaminy i minerały lub stosuj proszek zasadowy.

 

white-wine-1761771_1920-1

  • Spożywanie alkoholu zwłaszcza przy nieprawidłowym odżywianiu tj. przy diecie bogatej w węglowodany proste (cukry rafinowane, biała mąka i ryż) oraz w białka pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał). Przy diecie ubogiej w pokarmy zasadowe owoce i warzywa.
  • W postępowaniu zwykle zaleca się stosowanie antybiotykoterapii jednak antybiotyki wyjaławiają organizm niszcząc mikroflorę bakteryjną co w konsekwencji przysparza więcej szkód niżeli korzyści.

POSTĘPOWANIE PRZY ZAPALENIU PĘCHERZA MOCZOWEGO 

  • Rozpocznij suplementacje witaminą C, utrzymuj jej stały poziom w organizmie np. 3 x dziennie po 500 mg.
  • Przyjmuj witaminy i minerały, które odkwaszą organizm do czasu ustąpienia objawów a należą do nich: wapń z magnezem np. CalliVita Strong Bones cena około 50 zł, lub wapń z ostryg dodatkowo cynk, potas (potas w postaci pestek  moreli gorzkiej 2 sztuki dziennie) lub w zamian w/w proszek zasadowy dobrej jakości dostępny w aptece np.  PH Balans Plus proszek zasadowy dr Jacobs około 80 zł.
  • Do czasu poprawy stanu zdrowia wyeliminuj z diety produkty białkowe (mięso, nabiał), cukier.
  • Wprowadź do diety więcej produktów zasadowych (owoce, warzywa) najlepiej w postaci soków świeżo wyciskanych.
  • Zjadaj żurawinę, borówki amerykańskie zahamują rozwój bakterii
  • Stosuj kąpiele z dodatkiem octu jabłkowego oraz olejków eterycznych (olejek lawendowy, eukaliptusowy, bergamotowy, jałowcowy) mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze działają leczniczo w schorzeniu układu moczowego.

health-621353_1920

  • Przyjmuj probiotyki w dużej dawce np. Puritan`s Pride 3 mln. bakterii cena około 60 zł 120 kapsułek.
  • Przyjmuj dopochwowo bakterie lactobacillus.
  • Do czasu poprawy stanu zdrowia wyeliminuj z diety kawę, alkohol, czarną herbatę.
  • Przyjmuj witaminę A (jeśli nie jesteś w ciąży) do czasu ustąpienia objawów  a następnie wprowadź do diety soki marchwiowe. Witamina A wzmacnia ściany pęcherza moczowego. Witamina A potrzebuje beta karotenu i witaminy D do wchłaniania.

ZAPOBIEGANIE ZMIANOM W OBRĘBIE MÓZGU

  • Witamina C  z bioflawonoidów. Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowana na chorobą Alzheimera. Wysoka degeneracja komórek mózgowych, na skutek namnażania się wolnych rodników dochodzi do uszkodzeń ów komórek mózgowych, co prowadzi do nieodwracalnych zmian w obrębie mózgu i do choroby Alzheimera. Bioflawonoidy odpowiadają za wymiatanie wolnych rodników.

  • Napar z Ginko Biloba (Miłorząb japoński) ma pozytywny wpływ na poprawę przepływów krwi w mózgu oraz pamięć.

  • Niezbędna jest suplementacja  kompleksu witamin z grupy B. Jeśli żyjesz w stresie w szczególności cierpisz na niedobory witamin z  grupy B. Do pierwszych objawów niedoborów witamin z grupy B zalicza się drżenie rąk, tiki nerwowe w obrębie twarzy (częste mruganie oczami lub inne ruchy mimowolne w jej obrębie) ale także słabą odporność na stres, nerwowość, wybuchowość.
  • Suplementacja witaminami B1, B3, B12, które są niezbędne do wytwarzania neuroprzekaźników w mózgu. W dobrym kompleksie witaminowym znajdziesz je wszystkie dlatego nie ma potrzeby dodatkowego ich suplementowania.
  • B4 (Cholina) ma wpływ na poprawę funkcjonowania mózgu, pamięci koncentracje i bystrości, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, jest niezbędna do usuwania blaszki miażdżycowej. W dobrym kompleksie witaminowym znajduje się witamina B4 i nie ma konieczności suplementowania jej osobno.
  • Niezbędna jest suplementacja koenzymu Q10 w szczególności w przypadku pierwszych oznakach choroby Alzheimera w dużych dawkach (500-600 mg / dobę by podnieść jego poziom w organizmie a następnie dawkę można zredukować w zależności od polepszenia stanu zdrowia). Koenzym jest niezbędny do wzrostu, regeneracji i funkcjonowania wszystkich komórek i tkanek organizmu. Jest wyzwalaczem procesów energetycznych w mitochondriach w mięśniach i mózgu. W przypadku pierwszych oznak tej choroby należy rozpocząć suplementację wysokich dawek by jak najszybciej pobudzić wzrost i regeneracje komórek w obrębie mózgu i ciała. Suplementacja koenzymem jest niezbędna po 40 roku życia w tym okresie życia wykazuje się znaczne jego niedobory, które pogłębiają się wraz z wiekiem.

  • W przypadku oznak choroby niezbędne jest przejście na dietę wegańską jak najszybciej. Weganie niemalże nie chorują na chorobę Alzheimera ma to związek z niedostarczaniem w diecie białka pochodzenia roślinnego, który ma wpływ na uszkadzanie komórek mózgowych.
  • Algi bogate są w aminokwasy i peptydy (przekaźniki mózgowe) odżywia mózg i układ nerwowy, poprawiają pamięć. Dlatego wskazane jest uzupełnienie diety w algi morskie.
  • Kwertecyna jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, wspomaga układ odpornościowy jest przeciwzapalna, zwiększa liczbę mitochondriów (centrów energetycznych w mózgu znaleźć ją można w skórce czerwonej cebuli, jagodach, jabłkach i winogronie) dodatkowo zwalcza zmęczenie. Z uwagi na to, że jest bardzo silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki jest niezbędna w postępowaniu z chorobą alzheimera.

  • Lecytyna chroni przed degeneracją (uszkodzeniem) komórek mózgu. Jest bardzo ważnym składnikiem mózgu, który w około 20 % składa się właśnie z lecytyny a ta produkowana jest w wątrobie. Lecytyna między innymi zwiększa pamięć i koncentracje, zmniejsza także napięcie nerwowe.
  • Kwasy Omega 3. Zawarte w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe DHA są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, ich poziom w mózgu maleje wraz z wiekiem, przyczynia się do pogorszenia sprawności intelektualnej i ogólnym pogorszeniem pamięci. Mają też korzystny wpływ na wzrost dobrego cholesterolu HDL pozwoli obniżyć poziom złego cholesterolu i wyrównać poziom triglicerydów we krwi.
  • Cynk jego niedobór odbija się na nieprawidłowym funkcjonowaniu komórek nerwowych jest odpowiedzialny za dobrą pamięć. Cynk wiąże metal ciężkie znajdujące się w kosmetykach, nieodfiltrowanej wodzie z kranu od metali ciężkich dlatego należy wyeliminować źródła możliwe ich spożycia lub pozyskania przez skórę by nie dopuszczać do niedoboru cynku. Uzupełnij poziom cynku w postaci suplementu upewnij się czy nie masz kontaktu  metalami i aluminium, następnie przyjmuj cynk w postaci pestek dyni podprażonych krótko na suchej patelni około 1 zamkniętej garści / dobę.
  • Witamina C bioflawonoidów ma pozytywne działanie w walce z wolnymi rodnikami i niezbędna jest jej suplementacja w większych dawkach 3000 mg / dobę w dawkach podzielonych by utrzymać jej stały poziom w organizmie przez cały dzień a następnie po zmianie diety  w bogatą w owoce nie będą wymagane tak duże dawki.
  • L-lizyna ma pozytywny wpływ na poprawę koncentracji.
  • By uzyskać lepsze rezultaty w poprawie stanu zdrowia zaleca się do diety oraz suplementacji  wdrożyć oczyszczanie całego organizmu kro po kroku np. oczyszczanie według Michała Tombaka.

ZAPOBIEGANIE ZMIANOM W OBRĘBIE NARZĄDU WZROKU

Witaminy i minerały są niezbędne do utrzymania prawidłowego widzenia w każdym wieku zarówno u dzieci jak i dorosłych. Niedobory cennych składników przyczyniają się do wielu chorób oczu takich, jak:  krótkowzroczność, zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma, kurza ślepota, katarakta, zespołu suchego oka, pogarszającego się wzroku związanego wraz z wiekiem.

NIEZBĘDNE SKŁADNIKI DO UTRZYMANIA PRAWIDŁOWEGO WIDZENIA

Antyoksydanty. Niedobór antyoksydantów w diecie przyczynia się do problemów z ostrością widzenia. Antyoksydanty to neutralizatory wolnych rodników, które mają negatywny wpływ na siatkówkę oka oraz nerw wzrokowy. Wolne rodniki przyczyniają się do nieodwracalnych uszkodzeń w obrębie oka.

  • Witamina A  jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych i zachowanie w nich odpowiednią wilgotność. Jej niedobór przyczynia się do pogorszenia widzenia, obniżonego dobrego widzenie o zmroku, jest odpowiedzialna za tak zwaną kurzą ślepotę, złe widzenie o zmroku a przypadłość ta jest pierwszym objawem niedoboru tej witaminy. Objawem niedoboru jest również suchość gałki oka (brak łez), uczucie piasku w oczach, rozmiękanie rogówki (keratomalacja). Niedobory najczęściej występują u dzieci poniżej 5 roku życia, u osób starszych oraz u osób stosujących dietę ubogą w tłuszcze zwierzęce np. wegetarianie i weganie. Palenie papierosów i alkohol zwiększa zapotrzebowanie na tę witaminę. Uzupełnienie niedoborów poprawia wzrok. Na poprawę wchłaniania witaminy A wpływają witaminy B,C,D,E, tłuszcze i minerały (wapń, cynk, fosfor)

Wyróżniamy trzy źródła witaminy A

Witamina A – źródło witaminy A to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masła, margaryny).

Beta karoten (prowitamina A pochodzenia roślinnego) jest prekursorem witaminy A. Produkty bogate w karetonoidy to pomarańczowe, czerwone i zielone owoce i warzywa (marchew, papryka, dynia, pomidory, szpinak, sałata, rzeżucha, brokuły, boćwina, natka pietruszki, koperek, szczaw, kapusta pekińska, cykoria, morele, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, melon.

Retinol – powstaje w wątrobie z beta karotenu (z prowitaminy A). Retinol jest niezbędnym składnikiem dla siatkówki oka, odpowiada za prawidłowe widzenie kolorów. Źródło retinolu to (tran, żółtko jaj, marchew, owoce cytrusowe).

Nie jest możliwe pokrycie zapotrzebowania witaminy A dla organizmu wyłącznie roślinami, niezbędne jest również pozyskiwanie jej ze źródeł pochodzenia zwierzęcego (ryby, mięso, wątróbka, mleko, tłuszcze, żółtko jaja). Wegetarianie lub weganie powinny włączyć do diety w/w produkty lub włączyć suplementacje.

  • Witamina C z bioflawonoidów wzmacnia naczynia krwionośne, odżywia soczewkę oka, reguluje prawidłowy proces wytwarzania płynu łzowego.

  • Glikozydy flawonowe i antocyjany, które znajdziemy w owocach i liściach czarnej jagody (borówki czernicy) i borówki amerykańskiej. Glikozydy flawonowe to antyoksydanty natomiast antocyjany ich funkcją jest wzmacnianie budowy naczyń włosowatych, wpływają pozytywnie na prawidłową krzepliwość krwi, chronią kolagen przed degeneracją.

  • Witamina E jest najsilniejszym przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki, zapobiega utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, utrzymuje prawidłowy poziom witaminy A w organizmie, wpływa na poprawę wchłaniania Beta karotenu w jelicie cienkim. Źródła bogate w witaminę E są (oleje, margaryny, orzechy laskowe, pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały).

  • Luteina należy do grupy karotenoidów i ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne, gromadzi się w soczewce i plamce żółtej oka, zapobiega jej degeneracji (degeneracja plamki żółtej w szczególności objawia się w wieku starszym). Luteina ma za zadanie ochronę przed promieniowaniem UVA oraz przed promieniowaniem jonizującym (TV, PC). Organizm nie wytwarza jej dlatego niezbędne jest jej dostarczanie jej z pożywienia. Luteina zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę. Luteina występuje w zielonych liściach warzyw oraz w czerwonych, żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach, źródła bogate w luteinę : jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, natka pietruszki, cukinia, papryka, nektaryny, jeżyny, agrest, maliny, awokado, czarne porzeczki, kiwi.

  • Cynk jest minerałem niezbędnym do utrzymania prawidłowego widzenia, zapobiega ślepocie starczej, znajduje się w siatkówce oka, jego niedobór prowadzi do krótkowzroczności. Cynk jest niezbędny do utrzymania prawidłowego poziomu witaminy A w organizmie, przyswajanie cynku zwiększa selen i miedź. Źródła bogate w cynk to : ostrygi, pestki dyni, ziarna sezamu, orzeszki ziemne, gorzka czekolada, wątróbka cielęca, jagnięcina, arbuz.

  • Selen jest pierwiastkiem niezbędnym do ochrony oka przed zachorowaniem na zaćmę ponadto jest silnym antyoksydantem bogate w selen są orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk.

  • Kwasy Omega 3. Nieprawidłowa dieta uboga w kwasy Omega 3, których źródłem są ryby, owoce morza, algi morskie, olej lniany, sojowy, rzepakowy odpowiedzialny jest za zwyrodnienie plamki żółtej oka. Dotyka głównie osoby po 50 roku życia i jest przyczyną pogarszającego się wzroku wraz z wiekiem. Zaburzenia w obrębie siatkówki prowadzą do nieodwracalnych zmian polegających na upośledzeniu widzenia częściowego lub prowadzącego do całkowitej utraty wzroku.

  • Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, przynosi ulgę zmęczonym oczom, zapobiega łzawieniu oczu i powstawaniu katarakty. Wraz z witamina A odpowiada za prawidłową budowę błony śluzowej. Źródłem witaminy B2 są : wątroba wieprzowa, tłuste ryby, groch, soja, fasola, migdały, pieczywo pełnoziarniste, natka pietruszki, szpinak, sery twarogowe i żółte, kasza jaglana.

NADMIERNA POTLIWOŚĆ, UDERZENIA GORĄCA

JAK ZAPOBIEGAĆ NADMIERNEJ POTLIWOŚCI 

Kluczowe znaczenie w walce z nadmierną potliwością ma utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia, witaminy D, magnezu oraz witamin z grupy B. Wapń wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpowiada za przesył impulsów nerwowych, zapobiega wzrostowi ciśnienia tętniczego, chroni przed uderzeniami gorąca, wahaniami nastroju, poceniu się, problemom z bezsennością, drażliwością i lękami. Niedobór witaminy D przyczynia się do pocenia się głowy w trakcie snu nie tylko u niemowląt i dzieci.

  • Unikaj spożywania gorących płynów i potraw
  • Unikaj spożywania potraw zawierających przyprawy rozgrzewające (imbir, kolendra, cynamon, kardamon, pieprz cayenne, kurkuma).
  • Picie naparu z szałwii lekarskiej 1- 3 razy dziennie przynosi pozytywny wpływ w walce z nadmierną potliwością. Szałwia jest bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, kwasu rozmarynowego przez co kontroluje pracę gruczołów potowych. Napar z szałwi polecany jest przy nadpotliwości, uspokaja układ nerwowy odpowiedzialny za funkcje gruczołów potowych.
  • Picie naparu z korzenia łopianu 1 – 3 razy dziennie wspomaga wydalenie toksyn z organizmu, pomaga zredukować nadpotliwość.
  • Napar ze skrzypu polnego wspomaga walkę z nadpotliwościa.
  • Smarowanie miejsc podatnych na pocenie się kilkoma kroplami olejku herbacianego działa wspomagająco przy nadmiernym wydzielanie potu.
  • Pocenie się w okolicach głowy zwłaszcza podczas snu może mieć związek z niedoborem witaminy D dlatego zbadaj jej poziom z krwi. Więcej o witaminie D, produktach bogatych z nią oraz o suplementacji witaminy D3 znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/witamina-d-wlasciwosci-zdrowotne-zrodlo-wystepowania/
  • Upewnij się, że przyjmujesz odpowiednie dawki magnezu w okresie menopauzy wykazane powyżej.

 

Źródło: Położnictwo i Ginekologia Podręcznik dla studentów pod redakcją prof. dra hab. med. Tadeusza Pisarskiego, Mikroskładniki Odżywcze Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar, www.wformie24.pl , www.aniball.pl, www.renatazarzycka.pl

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »